Wat te doen in Split, Kroatië. 10 tips

Split, gelegen aan de Kroatische Dalmatische kust, lijkt een door tijd vergeten stad. De oude stad is uniek, met een groot gedeelte dat wordt ingenomen door een enorm Romeins paleis dat er 1700 jaar geleden is gebouwd. Door de eeuwen heen is de architectuur intact gebleven en opgenomen in nieuwere gebouwen zoals de kathedraal van St. Dugeus, die dateert rond een 4e-eeuws mausoleum. Sommige plaatsen in Split ken je misschien van tv- series, maar het is gemakkelijk om te vergeten dat lokale bezienswaardigheden zoals het fort van Klis en de prachtige stad Trogir echte plaatsen zijn, geen Hollywood-sets!
Wat-te-doen-in-Split-Kroatië.-10-tips

Top 15 bezienswaardigheden in Split

Hieronder volgt een lijst met enkele leuke bezienswaardigheden in Split.

Diocletian’s Paleis

Het paleis van Diocletianus staat in het historische centrum van de stad. Dit prachtig bewaard gebleven paleis uit de 4e eeuw combineert de overblijfselen van de majestueuze woning van Diocletianus en een groot militair kamp. Het is meer een fort dan een paleis, en er zijn verrassingen in elke hoek. Het paleis staat natuurlijk op de UNESCO-lijst en je kunt zelfs door de originele Romeinse straten lopen die het paleis doorkruisen. Decumanus en Cardo hebben ook nog hun originele stenen! Het is geen verrassing dat scènes uit Game of Thrones op deze prachtige locatie zijn opgenomen.

Diocletians Paleis
Diocletian’s Paleis

Wandel door de straten van het historische Split

Trek minstens twee uur uit om de oude stad volledig te bekijken. Er is geen betere manier dan wandelen. Het oude stadhuis van Split kijkt uit over een elegant plein met sprankelende marmeren tegels en cafés met zitplaatsen buiten. Mis ook het Fruitplein niet, genoemd naar de markten die hier al eeuwen worden gehouden. Hier vind je vele prachtige renaissancegebouwen die doen denken aan de Venetiaanse tijd van Split. Om een ​​idee te krijgen van hoe de mensen van Split hun dag beleven, probeer Marmont Street. Marmont Street strekt zich uit tot aan de waterkant en is aan de bovenkant bezaaid met winkels, cafés en restaurants.

de straten van het historische Split
De straten van het historische Split

St. Duje’s Kathedraal

Eén van de architectonische bezienswaardigheden van het oude Split is het hergebruik van oude gebouwen. Het beste voorbeeld is de kathedraal van Split, ooit het mausoleum van Diocletianus. Het centrale deel van dit gebouw dateert van 350 jaar oud, waardoor de Sint-Dugeuskathedraal het oudste kathedraalgebouw ter wereld is. Het is echt geweldig om te zien hoe Romeinse elementen, zoals de originele ring van 24 zuilen, vermengen met de kenmerken van een katholiek gebedshuis. Bekijk ook de Romaanse houten deuren van de kathedraal die ongewijzigd sinds de jaren 1200.

St. Dujes
St. Duje’s

Bezoek de welbekende Peristil plein

Het Peristil plein is een voormalige Romeinse binnenplaats waar je kan genieten van de architectonische grootsheid van de oude binnenstad van Split. Diocletianus verscheen in het openbaar op dit plein en zijn toegewijde onderdanen bogen voor de voormalige keizer. Twee 3.500 jaar oude Egyptische sfinxen die door Diocletianus naar de stad zijn gebracht, staan ​​er nog steeds. De majestueuze stenen monumenten rondom het plein geven Peristil een uitstekende akoestiek, zodat je in de zomer zeker opera- en theatervoorstellingen kunt zien.

Peristil plein
Peristil Plein

Marjan

Ten westen van de stad liggen steile heuvels, 170 meter boven de zeespiegel, begroeid met cipressen en mediterrane pijnbomen. Perfect als je in de stemming bent voor wat frisse lucht en beweging, of als je de minder bezochte bezienswaardigheden van Split wilt bezoeken. Van bijzonder belang is de Joodse begraafplaats aan de oostelijke kant van de heuvel. Hoewel er geen mensen zijn begraven sinds 1945, zijn veel van de grafstenen nog leesbaar. Sommige dateren zelfs uit de 17e eeuw. Er zijn ook twee kerken op de heuvel, de 12e-eeuwse Sint-Nicolaas en de 14e-eeuwse Sint-Hiëronymus.

Campanile

Naast de kathedraal staat de iconische klokkentoren van Split. Het zijn zes verhalen van landschappelijke schoonheid, die geleidelijk afnemen als je naar de bovenste verdiepingen loopt. Blootgesteld aan de elementen op je weg naar boven, kun je in de twee boogramen van de toren bekijken, een klassiek kenmerk van de romaanse architectuur die sinds de 10e eeuw grotendeels onveranderd is gebleven. Zodra je de top bereikt hebt, word je beloond met een panoramisch uitzicht op de stad Split en de Adriatische Zee.

Campanile
Campanile

Beeld van Grgur Ninski

Het onderwerp en de maker van dit kolossale beeld voor de Golden Gate zijn beroemdheden. Beeldhouwer Ivan Mestrovic, een meester in zijn vak, zette zijn carrière voort in Amerika na de opkomst van het communisme, waar zijn openbare werken even hoog aangeschreven stonden als altijd. Later meer over hem. Ondertussen verspreidde Gurgur Ninski, een 10e-eeuwse bisschop en Kroatisch icoon die de paus trotseerde door diensten in de Kroatische taal te houden, het christendom in de regio en vestigde de nationale identiteit van Kroatië.

Grgur Ninski
Grgur Ninski

Klis Fort

Als je het ziet, begrijp je waarom dit fort op de bergpas in Game of Thrones voorkomt. Klis Fortress ligt op een klif boven de terrasvormige heuvels van de gelijknamige stad, omringd door nog massievere kliffen van lichtgrijze rotsen. Is er meer dan 2500 jaar lang bloed vergoten voor dit monument. De oude Illyriërs bouwden hier eerst een fort. In de Middeleeuwen was Klis eeuwenlang de residentie van Kroatische koningen. Tien kilometer ten noordoosten van Split kregen de eigenaren van het kasteel de overhand in de Ottomaanse oorlogen in de regio.

Krka National Park

Dit nationale park ligt op een uur rijden van Split en ligt langs de rivier de Krka. De sublieme Stradinski Buk is wat velen graag zouden zien. Dit is een groot natuurlijk meer van 400 x 100 meter met overal watervallen. Alleen al op deze plek zijn 17 watervallen, waarvan de hoogste ongeveer 50 meter is. Je kan urenlang genieten van de natuur hier. Het meer is omgeven door een groene natuur en zonnestraten schijnen door de bomen heen. Bezoek ook het eiland Visovac, met zijn Roški Slap-waterval en een 15e-eeuws klooster wat daar staat.

Museum of Croatian Archaeological Monuments

Als je je afvraagt ​​waar alle voorwerpen uit alle historische gebouwen in en rond Split terecht zijn gekomen, dan vind je hier je antwoord. Slechts een kwart van de gevonden voorwerpen worden hier tentoongesteld. De meeste hiervan dateren uit de Middeleeuwen en omvatten sieraden, wapens, harnassen en overige alledaagse voorwerpen. Wat de Kroatische cultuur betreft, zijn de meest waardevolle spullen de verschillende stenen inscripties, reliëfs en sculpturen met betrekking tot Kroatische koningen en edelen.

Als je een kijkje achter de schermen wilt nemen van één van de beroemdste kunstenaars van Kroatië (en de beeldhouwer van het standbeeld van Gurgur Ninski), is dit een fascinerende manier om een ​​middag door te brengen. Dit is de grootste collectie van Mestrovic’ werk, met bijna 200 sculpturen, tekeningen, meubels en architecturale plannen. Het museum is gehuisvest in een gebouw uit de jaren 30 dat door een kunstenaar is ontworpen als privéwoning. Het werd heropend in 1998 na verwoest te zijn tijdens de Joegoslavische oorlogen. Naast de binnen exposities is er ook een uitgebreide buitenbeeldentuin.

Ivan Meštrović Gallery
Ivan Meštrović Gallery

Salona

Salona, te bereiken met ​​een gemakkelijke busrit vanuit het centrum van Split, was ooit de belangrijkste Romeinse stad op de Balkan. Op het hoogtepunt had Salona 60.000 inwoners. De stad werd uiteindelijk geplunderd en verlaten in de 6e eeuw, maar het archeologische park biedt een interessante dagtocht aan en bewaart belangrijke fragmenten van de gebouwen die hier ooit hebben gestaan. Het meest opvallende is het amfitheater, dat ooit 18.000 toeschouwers had. Door de contouren van het gebied te volgen, kan je zien hoe de terrasvormige zitplaatsen opgaan in de heuvel waarop het is gebouwd.

Salona Ruines
Salona

Trogir

Een andere UNESCO-stad, Trogir, ziet er net zo uit als in zijn middeleeuwse hoogtijdagen. Je hoeft geen historicus te zijn om verliefd te worden op Trogir. Het is één van de best bewaarde romaanse en gotische gebouwen in Europa. De locatie maakt deel uit van zijn charme, aangezien de stad een klein versterkt eiland is dat door een brug met het vasteland is verbonden. De 15e-eeuwse stadswallen van Trogir bewaken een “labyrint” van canyon-achtige straten langs gebouwen die sinds de 13e eeuw onveranderd zijn gebleven. De oude stad herbergt 12 historische kerken, waaronder een prachtige 13e-eeuwse kathedraal. Er zijn geweldige Blue Lagoon- en Trogir-tours die je hier kunt boeken.

Huur een boot

De Kroatische kust is een natuurwonder, vooral rond Split, waar de eilanden een barrière vormen om het schone water kalm, ondiep en bijna transparant te houden. Een ongelooflijk divers offshore-terrein in combinatie met een groot aantal afgelegen baaien maken Split tot één van de beste plaatsen in Europa om een ​​jacht of motorboot te charteren. Het is een drukke markt, met veel zeilwinkels die strijden om banen en de huur betaalbaar houden. De jachthaven heeft een winkel die eten en drinken aan boord verkoopt, en je kunt je avontuur vanaf daar beginnen.

Split boot huren
Huur een boot

Een dag aan de Adriatische Zee

De geweldige cultuur van Split maakt het gemakkelijk om te vergeten dat de stad ook een geweldige bestemming aan zee is. Je hoeft niet ver te gaan. De stad aan de voet van de rivier de Marjan heeft verschillende prachtige natuurlijke stranden met geurige dennenbossen op de heuvels. Als je vanuit Split langs de kust naar het oosten gaat, bereik je Stobrec, een prachtige baai met ondiep water waar kleine kinderen veilig kunnen zwemmen. Het belangrijkste zandstrand in de omgeving is Bacvice, aan de zuidoostelijke rand van Split. Hier kan je parasols huren of alle voorzieningen aan het water vinden (zoals watersport activiteiten) die je nodig heeft.

Stobrec
Stobrec

Waar te overnachten in Split, Kroatie

Ga je binnenkort op vakantie naar Split? Dit zijn de beste hotels om in te overnachten verdeeld over de verschillende regio’s van Split

Beste hotels in de omgeving Old Town

Beste hotels in de omgeving Bacvice

Beste hotels in de omgeving Marjan – Beli Varos

Beste hotels in de omgeving Poljud

Beste hotels in de omgeving Znjan

Beste hotels in de omgeving Stobrec

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!