Bezienswaardigheden in Pula, Kroatië. 19 tips

Sinds de Romeinen was Pula, dat vanaf de zuidpunt van het schiereiland Istrië de Adriatische Zee beheerst, een strategische prijs voor verschillende grote spelers. In de tijd van Augustus werd deze stad met zijn natuurlijke haven gesticht. Een prachtig amfitheater, tempels en een groep bogen hebben meer dan 2000 jaar stand gehouden. Later namen de Venetianen het op in hun Adriatische verdedigingswerken, waardoor de toch al omvangrijke militaire geschiedenis van de stad nog werd uitgebreid. Het was echter het Oostenrijks-Hongaarse rijk, dat Pula in de jaren 1800 uitkoos als haven voor hun keizerlijke marinearsenaal, dat in Pula echt zijn slag sloeg. Wat overblijft is een stad vol grote historische bouwwerken, maar ook gelegen op een prachtige heuvel omgeven door natuurparken.
bezienswaardigheden-in-Pula-Kroatie

Wat te zien in Pula, Kroatië; dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Pula

Hoe ziet Pula er dan uit? Als belangrijkste stad van Istrië heeft Pula veel te bieden aan bezoekers die meer willen weten over de geschiedenis, cultuur en keuken van de regio. Ook voor gezinnen is het een heerlijk gebied om te komen. De top 19 bezienswaardigheden in Pula, Kroatië, één van de oudste steden van het land, staan hieronder.

De Arena

Romeinse Arena in Pula
Romeinse Arena in Pula

Eén van de meest uitgebreide Romeinse amfitheaters is te vinden in Pula. Niet alleen zijn de vier torens en de drie verdiepingen hoge boogmuren die de arena omringen nog aanwezig, maar de Arena van Pula geeft ook perfect het ingewikkelde binnenwerk van een Romeins amfitheater weer. Je kunt de ondergrondse gangen van de Gladiatoren zien, evenals de regenputten die de 20.000 toeschouwers van water voorzagen. Eén van de redenen waarom dit prachtige bouwwerk uit de eerste eeuw bewaard is gebleven, is dat ridders uit de Middeleeuwen het 1000 jaar na de bouw ervan bleven gebruiken voor gevechten.

Forum

Forum in Pula
Forum in Pula

Het forum van Pula is het centrale plein van de stad, precies zoals het was tijdens de Romeinse overheersing. Daardoor kan je er bij elke belangrijke gebeurtenis zeker van zijn dat er op het forum iets gebeurt, net zoals er twee millennia geleden belangrijke bijeenkomsten plaatsvonden. De hele zomer door worden hier concerten en andere culturele evenementen gehouden, en er is veel publiek als het Kroatische nationale voetbalteam meedoet aan de EK of het wereldkampioenschap voetbal. Andere Romeinse monumenten en de architectuur in renaissancestijl van het stadhuis dragen bij tot de indrukwekkende omgeving.

Boog van de Sergii familie

Boog van de Sergii

Deze triomfboog is een wat ouder Romeins bouwwerk, gebouwd ter ere van de belangrijke rol die de sterke familie Sergii speelde in de cruciale Slag bij Actium in Frankrijk. Hij dateert uit ongeveer 30 voor Christus, en ondanks zijn enorme ouderdom is hij nog in goede staat. De boog was ooit een stadspoort die uit de marinehaven oprees toen hij werd opgericht. Een strijdwagen aangedreven door paarden is afgebeeld in reliëf direct onder de friezen van cupido’s en guirlandes die zijn uitgehouwen in de steen.

Tempel van Augustus

Tempel van Augustus
Tempel van Augustus

De massieve tetrastijl portiek van alweer een historisch belangrijk bouwwerk dat goed onderhouden is, is niet te missen op het forum. De tempel is meer dan 2000 jaar oud, want hij werd gebouwd tijdens de regering van Augustus. Toen de Romeinen het christendom aanvaardden, werd deze tempel veranderd in een kerk, waardoor hij zo goed bewaard is gebleven. Later diende hij als graanschuur tot hij in de 19e eeuw zijn huidige functie als lapidarium kreeg. Betreed de ruimte om historische beelden van metaal en steen uit de streek van Pula te zien.

Archaeology Museum

Archeologie Museum in Pula
Archeologie Museum in Pula

Toen het museum van de stad in de jaren 1800 naar de Tempel van Augustus werd verplaatst, was er al snel te veel oude geschiedenis om te presenteren, en deze bezienswaardigheid werd uiteindelijk in 1925 ingehuldigd. Bustes, mozaïeken en historische stenen reliëfs behoren tot de artefacten die tegenwoordig in het Archeologisch Museum worden tentoongesteld. Vanwege de historische rijkdom van de regio worden de tentoonstellingen vaak bijgewerkt. Ze beginnen met artefacten die zijn opgegraven in grotten uit de steentijd en eindigen met byzantijns marmeren beeldhouwwerk dat is ontdekt op de plaats van de eerste kathedraal van Pula.

Church and Monastery of St. Francis

Kerk en klooster van St. Franciscus
Kerk en klooster van St. Franciscus

De Franciscaanse kerk in Pula dateert uit de jaren 1300, toen deze kloosterorde voor het eerst in de stad kwam, en ligt op de helling van de hoofdheuvel die vanaf het Forum omhoog loopt. In de volgende eeuw werd er een kloostercomplex omheen gebouwd. Het klooster is een opmerkelijk voorbeeld van laat-Romaanse architectuur met zijn hoge, slanke ramen en subtiele buitenkant. De kloostergang en de binnenplaats zijn voor de meeste toeristen de mooiste delen, want de tuin in het centrum is een prachtig klein paradijs van beelden en palmen. Zelfs kleine schildpadden kan men hier in de zomer zien zonnen.

Kastel

Kastel
Kastel in Pula

Kastel, een Venetiaans fort uit 1600, ligt boven op een heuvel in het centrum van Pula. Je zult zien dat de sterk lijkende muren zijn gerangschikt in een sterpatroon, wat een geavanceerd ontwerp was om artillerie af te weren na de uitvinding van het buskruit. Kastel werd gebouwd als het belangrijkste bastion van de Venetianen, dat zowel de haven van Pula als de hele Adriatische Zee bewaakte. Beklim de steile muren als je geïnteresseerd bent in militaire geschiedenis om de kanonnen en de wachttoren te zien. Kastel is één van de meest herkenbare locaties voor het Internationale Filmfestival van Pula, samen met de arena.

De poort van Hercules

De poort van Hercules
De poort van Hercules

Ondanks zijn bescheiden uiterlijk is dit één van de oudste bewaard gebleven voorbeelden van Romeinse architectuur in Pula. Op de boog staat Hercules afgebeeld in een uitgeholde sculptuur, maar je kunt ook de namen van twee Romeinse ambtenaren uit die tijd lezen: Gaius Cassius Longinus en Lucius Calpurnius Piso. In het midden van de eerste eeuw voor Christus belastte de Romeinse Senaat deze twee mannen met de oprichting van Pula als Romeinse kolonie. Aan weerszijden van de ingang kunnen middeleeuwse torens worden gezien die deel uitmaakten van de verdedigingswerken van de stad aan de oude Bovenste Rondweg.

Klein Romeins theater

Klein Romeins theater
Klein Romeins theater

In dit theater op een heuvel in Pula kan je je rondreis langs de Romeinse bezienswaardigheden van de stad afronden. De reden dat deze mooie overblijfselen “klein” worden genoemd, is dat het andere, grotere theater van Pula buiten de stadsgrenzen ligt. In het kleine theater, het enige van de twee dat bewaard is gebleven (waar het oude Griekse of Romeinse koor zong en danste), kan je een wandeling maken langs een groot deel van de tribunes en een deel van het podium en het orkest. Het is een low-key attractie met minder bezoekers, maar dat maakt het alleen maar beter.

Pula Aquarium

Pula Aquarium
Pula Aquarium

Het aquarium in Pula is het grootste van Kroatië, en het heeft een opvallende ligging binnen het Oostenrijks-Hongaarse bolwerk Verudela. Het aquarium is een praktische keuze voor bewolkte of broeierige zomermiddagen. Reservoirs met zoetwater- en zeedieren die uniek zijn voor Kroatië en de Adriatische Zee, evenals tropische exposities, een schildpadden reddingscentrum (het enige in Kroatië) en een hele zaal gewijd aan zeepaardjes, sluiten naadloos aan bij de stenen architectuur van het fort. De haaientank, die zich in het oude atrium van het fort bevindt, is het middelpunt van de bezienswaardigheid.

Pula Communal Palace

Pula Gemeentepaleis
Pula Gemeentepaleis

Dit gebied in de buurt van de Tempel van Augustus is al meer dan 2000 jaar een stadhuis. Dat komt doordat het stadhuis jarenlang werd gebruikt in de tempel van Diana, die hier tot in de middeleeuwen stond. Het huidige gebouw kwam er in de 13e eeuw voor in de plaats, hoewel het metselwerk van de vorige tempel nog te zien is aan de achterkant van de huidige. Het gemeenschappelijk paleis is momenteel een mengelmoes van verschillende stijlen, van gotiek tot barok, als gevolg van talrijke verbouwingen in de loop der jaren.

Cape Kamenjak

Cape Kamenjak
Cape Kamenjak

Het meest zuidelijke punt van Istrië is een ruige kaap met een cluster van kleine eilandjes voor de kust, slechts een paar kilometer ten zuiden van Pula. Jongeren nemen een duik in het kalme, heldere water van de Adriatische Zee van kliffen en steile rotsformaties, die het landschap een gevoel van grimmige schoonheid geven. De mooiste stranden bevinden zich aan de westkant van de kust, waar een lange reeks inhammen van kiezelstenen of rotsachtige terrassen afdalen naar het water als de wanden van het beste zwembad ter wereld!

Brijuni National Park

Brijuni National Park
Een model dinosaurus in Brijuni National Park

De nederzetting Fazana, een paar kilometer ten noorden van Pula, is de enige plaats vanaf het vasteland waar men dit park kan binnengaan. Vanaf daar is het ongeveer 20 minuten varen naar de archipel via een regelmatige bootdienst. Het park is ongelooflijk mooi, met kleine witte stranden rond zwaar begroeide eilanden. Zoek de natuurhistorische vindplaatsen op Veliki Brijun, waar 200 voetafdrukken van dinosaurussen uit het Krijttijdperk zijn ontdekt. Een tempelierskapel en de overblijfselen van een Romeinse villa zijn ook zichtbaar. Bekijk hier de officiële website van Brijuni.

Oostenrijks-Hongaarse forten

Fort Bourguignon
Fort Bourguignon

Tijdens het Oostenrijks-Hongaarse tijdperk, toen Pula de belangrijkste marinehaven van het Rijk was, ontwikkelde de stad een indrukwekkend systeem van kustverdediging. Er zijn in totaal 26 forten, samen met bunkers, grachten en tunnels, waarvan vele langzaam door de natuur worden overgenomen. Elk kasteel is rond van vorm, wat bedoeld was om te helpen bij het afketsen van kanonnen. Tijdens een wandeling kan je deze installaties vinden door er een kaart van te bemachtigen. En wat nog mooier is: verschillende, zoals Fort Bourguignon en Fort Punta Christo, liggen hoog op heuvels met een adembenemend uitzicht.

Bezoek de Triomfboog van Sergius

Triomfboog van Sergius
De Triomfboog van Sergius

De Triomfboog van Sergius is een monument ter ere van de leden van de familie Sergii en werd eveneens in de eerste eeuw na Christus gebouwd. Zij namen deel aan en kwamen om in het conflict tussen het Egyptisch-Romeinse leger van Marcus Antonius en het Romeinse leger van Octavianus, dat Octavianus en de Sergii wonnen. De boog, die naar het oude stadscentrum leidt en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Pula is, is sierlijk versierd met golvende zuilen en langs de bovenkant gebeeldhouwde strijdwagens.

Wandeling langs de waterkant en het oude Romeinse forum

Wandeling langs de waterkant en het oude Romeinse forum
Wandeling langs de waterkant

Pula is een kleine stad met slechts 60.000 inwoners, waardoor het eenvoudig is om er rond te wandelen en de serene schoonheid in je op te nemen. Maak een wandeling rond de jachthaven om de boten in het kalme water te zien dobberen, de zon in prachtige kleuren achter de horizon te zien ondergaan, of gewoon de zoutige lucht in te ademen.

Dit is een fantastische manier om een uur of twee door te brengen in Pula, Kroatië, als je je afvraagt wat je moet doen. Tijdens het hoogseizoen kan het er nogal druk zijn, maar als je geluk hebt, kun je de waterkant voor jezelf hebben. Pula is een fantastische keuze als je probeert te beslissen waar je in juni of september op vakantie gaat in Kroatië.

Verken het voormalige Romeinse Forum van de stad na een wandeling langs de kust. Tegenwoordig is het plein een voetgangersgebied met een groot aantal cafés, restaurants en winkels.

Bekijk de “Lighting Giants”

DeLighting Giants
De “Lighting Giants”.jpg

De Lighting Giants zijn een recente toevoeging aan het bezienswaardigheid aanbod van Pula. Het lijkt in niets op wat ik ooit heb gezien, maar het doet me denken aan een lichtshow voor de feestdagen die in mijn buurt plaatsvond toen ik een kind was. Dean Skira, een bekende lichtkunstenaar, besloot het lichtspel te ontwikkelen voor het tiental industriële kranen langs de kustlijn van Pula.

Een systeem met afstandsbediening wordt gebruikt om de meer dan 16.000 lampjes te ontsteken volgens een dramatische muzikale reeks. Het wordt nooit saai, want het programma verandert voortdurend en de hele vakantie door zijn er fantastische displays. Vanaf 21.00 uur is de lichtshow elk uur te zien. Het duurt ongeveer vijftien minuten.

Wandel door de dubbele poort (The Twin Gate)

De 22Twingate22 in Pula
De “Twingate” in Pula

Eén van de oude stadspoorten uit de tweede eeuw na Christus ligt niet ver van de Arena. Omdat er eigenlijk twee poorten naast elkaar staan, staat hij bekend als de Tweelingpoort. Volgens geruchten waren de twee poorten nodig om tijdens gladiatorengevechten en andere belangrijke stadsevenementen meer inwoners van de stad toe te laten.

De poorten leiden naar een belangrijk deel van de oude stad waar nog steeds mensen samenkomen en zijn goed bewaard gebleven. Gedurende de dag, wanneer bezoekers genieten van de nabijgelegen winkels en inwoners hun dagelijkse bezigheden uitvoeren, kan het er heerlijk druk zijn.

See The Cathedral Of The Assumption Of The Holy Virgin

Bekijk de kathedraal van de Assumptie van de Heilige Maagd
De kathedraal van de Assumptie van de Heilige Maagd

Het interieur van deze kerk is niet uitgebreid, dus verwacht dat niet. Ze lijkt niet op de sierlijke katholieke kathedralen in Italië. De kerk is gebouwd door christenen tijdens hun vervolging; de vorm is relatief eenvoudig, maar de architectuur is prachtig, dus het is de moeite waard om even een kijkje te nemen.

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!