Watervallen in Split, Kroatië die je moet zien.

Split, de op één na grootste stad van Kroatië, heeft geen echte watervallen, ondanks het feit dat het verschillende bekende toeristische bezienswaardigheden heeft, waaronder het oude paleis van Diocletianus en de prachtige kustlijn. Echter kan je iets meer dan 50 kilometer rijden en het prachtige Krka Nationaal Park bezoeken die WEL watervallen heeft die voor iedereen toegankelijk zijn. Het is dus redelijk te veronderstellen dat Split een zeer geschikt uitgangspunt kan zijn om de Kroatische natuur te ontdekken. Er zijn ook watervallen in het Plitvice Lakes National Park, maar om daar te komen moet je bijna 200 km enkele reis afleggen en duurt het ongeveer drie uur. Het Nationaal Park Krka is dus zonder twijfel je beste keuze. Skradinski Buk en Roki Slap zijn de twee belangrijkste watervallen in het Krka Nationaal Park.

Over het Nationaal Park Krka

Nationaal Park Krka

Het Nationaal Park Krka, één van de vele natuurgebieden in Kroatië, is sinds 1985 erkend als nationaal park. Dit uitgestrekte gebied van 109 vierkante kilometer, dat nauwelijks door mensen is aangeraakt, is wild en mooi, heeft de grootste concentratie wilde lavendel in Europa en ondersteunt een aantal verschillende ecosystemen.

Het park herbergt ongeveer 900 verschillende plantensoorten, meer dan 200 vogelsoorten en 18 verschillende vissoorten, variërend van forel tot de Dalmatische barbeel. Er zijn van nature uilen, valken, visarenden en adelaars in de buurt, dus het is moeilijk om te komen zonder roofvogels in actie te zien. In het nationale park kunnen de mooiste watervallen van het land worden gezien. Een dagelijkse toegangsprijs voor het Krka Nationaal Park geeft je toegang tot dit natuurwonder en laat je het op je eigen tempo verkennen.

Skradinski Buk Waterval

Skradinski Buk Waterval

Er zijn talrijke prachtige watervallen in het Krka Nationaal Park in Dalmatië, Kroatië, maar Skradinski Buk is misschien wel de bekendste. Dat komt vooral door de omvang van de waterval. Hier komen de rivieren Krka en ikola samen en vormen een waterval die ongeveer een kilometer lang is en over 17 treden naar beneden loopt.

Hoewel het totale hoogteverschil wordt geschat op een verbazingwekkende 46 meter, varieert de grootte van de treden zodanig dat de cascadetrap tussen de 200 en 400 meter kan zijn. Skradinski Buk is één van de bekendste natuurlijke schoonheden in de hele Balkan vanwege de enorme omvang van de waterval, die hem zijn tijdloze aantrekkingskracht geeft.

Skradinski Buk waterval feiten

  • Locatie: Nationaal Park Krka
  • Afstand van Split: 1 uur rijden
  • Dichtstbijzijnde ingang van het park: Skradin stad
  • Toegankelijkheid: Gemakkelijk. Een boot uit Skradin brengt je op enkele minuten lopen van de watervallen.

Roški Slap Waterval

Roski Slap Waterval

De eveneens prachtige Roki Slap waterval ligt ook in het Krka Nationaal Park, maar is zo’n 30 kilometer verwijderd van Skradinski Buk. Hij is bedoeld voor reizigers die meerdere watervallen willen zien en ligt iets verder weg, maar is nog steeds uiterst toegankelijk.

Een opeenvolging van watervallen tussen de rivier Krka en de schitterende schoonheid van het Visovac-meer vormen de Roki Slap. De “kettingen” van Roki Slap beslaan in totaal ongeveer 650 meter met een totaal hoogteverschil van 25,5 meter. Canyons hebben ze gevormd tot watertrechters. De afstand tussen de verschillende watervallen van de “Kettingen” maakt de waterval nog aantrekkelijker en trekt grote aantallen bezoekers.

Roški Slap Waterfall feiten

  • Locatie: Nationaal Park Krka
  • Afstand van Split: Anderhalf uur rijden
  • Dichtstbijzijnde ingang van het park: Roški slap/Laškovica
  • Toegankelijkheid: Matig. Deze watervallen kunnen worden bereikt met een boot die deze watervallen verbindt met Skradinski Buk, of je kunt naar de Roški slap/Laškovica ingang van Krka Nationaal Park rijden. Hoe dan ook, deze watervallen zijn meer afgelegen dan Skradinski Buk.

Het plannen van je bezoek aan de Krka watervallen vanuit Split

Het plannen van je bezoek aan de Krka watervallen vanuit Split

Het plannen van je reis naar Krka Nationaal Park kan niet zo eenvoudig zijn als je denkt, omdat er vijf officiële ingangen zijn. Alles wat je moet weten over het organiseren van een reis naar Krka Nationaal Park vind je hier.

Hoe ver zijn de Krka watervallen van Split?

Er zijn vijf erkende ingangen tot het 109 vierkante kilometer grote Krka Nationaal Park. De afstanden tot de verschillende ingangen kunnen nogal verschillen. Het duurt bijvoorbeeld iets meer dan een uur om van Split naar de ingang bij Skradin Town te rijden, maar het duurt ongeveer anderhalf uur om naar de ingang bij Roki Slap te rijden.
In werkelijkheid is de Lozovac poort van het park het dichtst bij Split, zowel fysiek als qua reistijd – het duurt ongeveer een uur om er te komen. Busreizen duren ongeveer even lang.

Welke ingang is het beste voor de Krka watervallen?

De mooiste watervallen van Krka, Skradinski Buk, liggen niet ver van de ingangen in Skradin en Lozovac. De ingang in Skradin is veruit de handigste toegang tot het park, vooral als u Skradinski Buk wilt zien, ondanks de wat langere reis.
De Skradin ingang is eigenlijk in de stad Skradin, die onder het nationale park aan de oever van de Krka rivier ligt. Na een mooie boottocht naar de Skradinski Buk waterval vertrek je formeel naar het park.
De Lozovac ingang is een uitstekende ingang als je Visovac eiland wilt verkennen, een mooi eiland in het midden van de Krka rivier waar een prachtig Franciscaner klooster staat, ook al ligt het iets verder weg van Skradinski Buk.

Krka Nationaal Park Tickets: Kosten en waar te koop

Bij elk van de vijf poorten van het park, inclusief Skradin stad, zijn officiële verkooppunten waar je je toegangskaartjes kunt kopen. De kosten voor een hele dag van juni tot september bedragen ongeveer 200 Kroatische Kuna (€25,-), buiten het hoogseizoen is dat bijna de helft. Kinderen onder de zeven jaar hebben gratis toegang, en pakketten voor driedaagse vakanties kunnen de kosten verder drukken. Ben je op zoek naar een tour die de hele dag duurt incl. begeleiding, eten en drinken en een wijnproeverij? Deze tour heeft meer dan 2200 positieve recensies met 5 sterren!

Openingstijden Nationaal Park Krka

Het Nationaal Park Krka is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur tussen 1 april en 15 oktober. In juni, juli en augustus blijft het park 30 minuten langer open, voordat het om 18.30 uur sluit. Van 16 oktober tot 31 maart is het Krka Nationaal Park dagelijks geopend van 9.00 tot 16.00 uur. Het klooster en andere delen van het park zijn in deze tijd van het jaar gesloten. Bezoek de officiële website van het nationale park voor een volledig tijdschema.

Moet je een reisorganisatie gebruiken of het Krka Nationaal Park zelfstandig bezoeken?

Je hoeft geen gedurfde reiziger te zijn om van Split naar Krka te gaan, zeker niet na het lezen van dit artikel, dat je alle informatie geeft om je eigen reis te plannen.
Zelfstandig reizen stelde mij in staat Krka te zien, en de reis verliep soepel en eenvoudig. Je zou hetzelfde moeten doen, want het is niet alleen de meest goedkope keuze, maar het bied je ook de flexibiliteit om zo lang als u wilt van Krka te blijven genieten.
Een rondreis daarentegen kan een betere keuze voor jou zijn als je liever de voorbereiding voor je laat doen. Het goede nieuws is dat er een breed scala aan excursies beschikbaar is, van een eenvoudige trip naar de watervallen met een boottocht en stops om te zwemmen tot trips die de Krka watervallen combineren met een 10 uur durende wijnproeverij tour. Klik hier voor meer informatie.

Nieuwste deals

Vakantie naar de Ardennen | Verblijf in een houten Chalet!

Prijs vanaf

€515,-

Movie Park Germany | Mega Familiedeal

Prijs vanaf

€88,-

MEGA All-In-One deal naar Dubai!

Prijs vanaf

€1019,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!