De 20 mooiste eilanden van de Filipijnen

De Filippijnen is een archipel van meer dan 7.000 eilanden, waarvan er twee herhaaldelijk zijn uitgeroepen tot het "beste eiland ter wereld". Het is geen geheim dat het een land is met een overvloed aan natuurrijke en cultureel diverse eilanden. Maar welke van die duizenden mag je niet missen?
De-21-mooiste-eilanden-van-de-Filipijnen

Matinloc Island, Palawan

Matinloc eiland is de thuisbasis van enkele van de meest bekende toeristische attracties van Bacuit Bay, zoals Matinloc Shrine, Secret Beach en Hidden Beach, en is een must op ieders eerste reis naar El Nido. De verborgen stranden worden verborgen door El Nido’s iconische kalksteen formaties en Matinloc Shrine biedt enkele van de beste panoramische uitzichten in de omgeving. Dit zijn allemaal stops op El Nido’s Tour C pakket, boven op het nabijgelegen Star Beach en Helicopter Island.

Matinloc Island Palawan
Matinloc Island, Palawan

Miniloc Island, Palawan

Net als Matinloc, mag je Miniloc eiland niet missen tijdens jouw El Nido reis. Terwijl Matinloc bekend staat om zijn obscure stranden, staat Miniloc bekend om zijn adembenemende waterlagunes: de Grote Lagune, de Kleine Lagune, en de Geheime Lagune. Hier kunnen bezoekers deze prachtige wonderen van de natuur verkennen aan boord van kajaks, die ook ter plaatse kunnen worden gehuurd. Gemakshalve zijn dit allemaal haltes op El Nido’s beroemde Tour A pakket, samen met Shimizu Island en Seven Commandos Beach.

Miniloc Island Palawan
Miniloc Island, Palawan

Siargao, Surigao del Norte

Siargao, dat de laatste jaren steeds populairder is geworden, is vooral bekend als de “Surfhoofdstad van de Filippijnen”. Surfers van over de hele wereld komen hier om de perfecte Cloud 9 golf te vinden. Hoewel het al lang een paradijs voor surfers is, ontdekken gewone strandliefhebbers en vakantiegangers langzaam de andere charmes van het eiland, zoals de relaxte manier van leven, prachtige rots- en grot zwembaden, naburige eilandjes, stranden, en ongerepte landschappen. De natuurlijke schoonheid is onmiskenbaar, sommigen noemen het zelfs ‘het nieuwe Palawan’.

Siargao Surigao del Norte
Siargao, Surigao del Norte

Boracay, Aklan

Net als Palawan heeft Boracay de titel “’s werelds beste eiland” gekregen vanwege zijn poederwitte zandstranden en glorieuze uitzichten op de zonsondergang. Het eiland heeft lange tijd reizigers van over de hele wereld aangetrokken, en als zodanig heeft het door de jaren heen wel wat slijtage opgelopen. Door de massale commercialisering is het eiland oververzadigd met etablissementen en structuren en is het vaak overbevolkt met meer mensen dan het aankan. Ook de problemen met riolering en afval beginnen te verergeren.

Boracay Aklan
Boracay, Aklan

Calaguas, Camarines Norte

Strikt genomen is Calaguas een groep eilanden, ten oosten van Manila in de provincie Camarines Norte. Hoewel het gebied uit een handvol eilanden bestaat, is het eiland Tinaga het meest bekend en het meest bezocht vanwege de ongerepte, drie kilometer lange strook die Mahabang Buhangin heet. Niet zo gedistingeerd als Boracay of Palawan, blijven de eilanden van Calaguas onvervalst. Luxe accommodaties zijn ook geen optie in Mahabang Buhangin, dus het is een populaire kampeerplaats geworden voor de avontuurlijke eilandbewoner. Het omringende glooiende terrein en de wandelpaden bieden ook een actiever alternatief voor het liggen op het strand.

Calaguas Camarines Norte
Calaguas, Camarines Norte

Matukad Island, Camarines Sur

De eilanden rond het schiereiland Caramoan in Camarines Sur, die zelfs voor plaatselijke reizigers in het verleden een verborgen juweel waren, kwamen in de schijnwerpers te staan nadat ze te zien waren geweest in verschillende seizoenen van de langlopende reality-wedstrijdserie Survivor. De typische setting van de show wordt weergegeven als ‘afgelegen’ en ‘geïsoleerd’, een uitstraling die de Caramoan eilanden zeer zeker hebben. Eén van deze eilanden is Matukad, dat beschikt over een prachtig fijn zandstrand, een weelderige bosomgeving en een verborgen lagune. De lagune wordt aan het oog onttrokken door een hoge kalkstenen klif, die wanneer beklommen, een prachtig uitzicht biedt op het natuurlijke zwembad eronder. Het water is kalm en helder, perfect om te zwemmen, maar je hebt wel wat moed nodig voor de klim, want de rotswand is steil en gekarteld, maar volgens velen is dat ook het uitzicht waard.

Matukad Island Camarines Sur
Matukad Island, Camarines Sur

Lahos Island, Camarines Sur

Een ander indrukwekkend Caramoan eiland is Lahos. Het eiland wordt gekenmerkt door twee grote rotsformaties tegenover elkaar, waartussen zich een klein strand uitstrekt, waardoor aan weerszijden van het eiland kustlijnen ontstaan. Dit stukje paradijs is een geweldige plek om gewoon lekker te liggen en te genieten van de ruwe schoonheid. Het spreekt ook voor zich dat Lahos een perfecte locatie is voor prachtige nieuwe foto’s om aan jouw social media-feeds toe te voegen.

Lahos Island Camarines Sur
Lahos Island, Camarines Sur

White Island, Camiguin

Dit kale eiland vlak voor de kust van de hoofdstad van Camiguin is een favoriet bij zowel de plaatselijke bevolking als reizigers om meer dan alleen zijn toegankelijkheid. Het is meer een zandbank dan een eiland en er staan geen bomen of gebouwen, behalve een armzalig hutje waar snacks worden verkocht en paraplu’s worden verhuurd. Rondom is er echter een prachtig uitzicht op de horizon en op Mt. Hibok-Hibok op het hoofdeiland van de provincie. Omdat er niet veel schaduw is op White Island, kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag komen om de hete uren van de dag te vermijden. Probeer een zonsopgang of zonsondergang mee te maken voor een nog spectaculairder plaatje.

White Island Camiguin
White Island, Camiguin

Pamalican Island, Palawan

Voor het toppunt van een luxueuze tropische ontsnapping ga je naar het eiland Pamalican in Palawan – aan boord van een privévliegtuig, natuurlijk. Dit eiland ten noordoosten van het vasteland van Palawan is de thuisbasis van het exclusieve Amanpulo Resort van de Aman Resorts International hotelgroep. Pamalican Island is een van hun vele locaties naast andere dromerige bestemmingen zoals Bali, Indonesië en Porto Heli, Griekenland. Een bezoek aan dit eiland garandeert topkwaliteit en een zeer persoonlijke service van het ervaren team en personeel van het resort, alsook een eilandervaring die speciaal voor jou is samengesteld. Het resort beschikt over de beste voorzieningen en service, maar de natuurlijke elementen van het eiland, van de onberispelijke kustlijn tot het levendige onderwaterleven onder de oppervlakte, maken van Pamalican een ervaring die verder gaat dan enkel dat.

Pamalican Island Palawan
Pamalican Island, Palawan

Kalanggaman Island, Leyte

Het luxueuze eiland Pamalican mag dan wel goddelijk klinken, een reis hiernaartoe gaat wel gepaard met een forse rekening. Voor diegenen die op zoek zijn naar een tropische ontsnapping met een meer betaalbaar prijskaartje, heeft het land ook een opmerkelijke reeks van onontwikkelde maagdelijke eilanden. Een van deze is Kalanggaman in Leyte. Hoewel het eiland zelf niet zo groot is, strekken twee schitterende zandbanken zich aan weerszijden uit in zee. Er zijn geen hotels op het eiland, noch is er elektriciteit – twee verleidelijke eigenschappen voor kampeerders. Er zijn wel basisvoorzieningen, zoals toiletten en huisjes te huur, dus een overnachting is niet al te moeilijk. Kalanggaman is misschien niet de gemakkelijkste plek om te bereiken, maar alleen al de pittoreske zandbank maakt het een must voor iedereen die rondreist op de Visayas.

Kalanggaman Island Leyte
Kalanggaman Island, Leyte

Apo Island, Negros Oriental

Apo is uniek op de lijst, want misschien nog beroemder dan het eiland zelf zijn de omringende wateren. De wateren rond het eiland Apo, een beschermd zeereservaat, herbergen prachtige koraaltuinen en een bruisend onderwaterleven. Schildpadden worden zelfs vaak dicht bij de kust gezien, waardoor het een spannende plek is om te snorkelen en te duiken. Er zijn ook overnachtingsmogelijkheden op het eiland voor wie meer tijd wil besteden aan het verkennen van het zeereservaat dan een daguitstap toelaat.

Apo Island Negros Oriental
Apo Island, Negros Oriental

Malapascua Island, Cebu

Net als Apo is ook het eiland Malapascua, ten noorden van het vasteland van Cebu, beroemd om zijn uitstekende duikplaatsen. Terwijl er op Apo regelmatig schildpadden te zien zijn, zijn er op Malapascua majestueuze mantaroggen en voshaaien te zien. En terwijl de allure van dit eiland zich tot ver buiten de kust uitstrekt, maken de stranden een terugkeer naar de kust ook niet onaangenaam. Rustige stranden zoals Guimbitayan en Langob zijn uitnodigende toevluchtsoorden na lange dagen op zee.

Malapascua Island Cebu
Malapascua Island, Cebu

Malcapuya Island, Palawan

Met El Nido en Coron als bekroning van de eilandprovincie, is Noord-Palawan het utopia van elke strandliefhebber. Malcapuya, gelegen tussen de gemeenten Coron en Culion, is een van de andere eilanden die een reis waard zijn. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel, maar zoals je snel zult merken, is dat alleen omdat je aanlegt aan de achterkant. Hierdoor heb je een onbelemmerd uitzicht op het prachtige poederwitte zandstrand en blijven de oevers zwemvriendelijk en vrij van boten. Dit eiland heeft niet alleen een smetteloos, maagdelijk strand, maar het heldere water is ook geweldig om in te snorkelen. Interessante rotsformaties sieren de ene kant, terwijl de andere kant een uitkijkpunt heeft van waaruit je kunt genieten van alle natuurlijke schoonheid.

Malcapuya Island Palawan
Malcapuya Island, Palawan

Mantigue Island, Camiguin

Mantigue Island, ook bekend als Magsaysay Island, ligt vlak voor de oostkust van Camiguin. Het is gewoonlijk veel minder druk dan het toegankelijke White Island en biedt meer activiteit dan de pittoreske kale zandbank. Het is meer dan alleen een mooi strand, het eiland heeft een rijke vegetatie en er is zelfs een klein bospad voor bezoekers om te verkennen. Het staat ook bekend om zijn zeereservaat, een fantastische plek om te duiken of te snorkelen.

Mantigue Island Camiguin
Mantigue Island, Camiguin

Palaui Island, Cagayan Valley

De beroemde tv-serie Survivor speelde zich vier seizoenen af op de Filippijnen. De eerste twee werden gefilmd in Caramoan, de andere twee op het afgelegen eiland Palaui. Palaui ligt ver in het noorden van het land, voor de kust van Luzon, en is een speeltuin voor avonturiers. Vanwege de verre afstand, wordt het niet bezocht door de meeste reizigers, waardoor ook het rustieke karakter van het eiland intact blijft. In en rond het weelderige terrein zijn stranden, mangrovebossen, wandelpaden, en watervallen te verkennen. Het eiland herbergt ook een historische vuurtoren uit de tijd van de Spaanse bezetting, die nu wordt beschouwd als een nationale culturele schat. Punta Verde, het enige bewoonde dorp, dient als camping voor bezoekers die een tijdje willen blijven.

Palaui Island Cagayan Valley
Palaui Island, Cagayan Valley

Batan Island, Batanes

Reis een uur zuidwestelijk van Batan en je bereikt het eiland Sabtang. Hier vind je in Batanes nog meer natuurlijke meesterwerken, zoals het uitkijkpunt Chamantad-Tinyan en de stenen boog Nakabuang op Morong Beach. Maar een indrukwekkende door de mens gemaakte schat die dit eiland ook een bezoek waard maakt, is het traditionele Ivatan-huis, gebouwd om het onstuimige weer te weerstaan dat de provincie vanwege zijn geografische ligging te verduren krijgt. Gemaakt van kalksteen, muren van koraal en rieten daken van Japans bloedgras, omzomen deze stevige huizen de lokale dorpen van Savidug en Chavayan, die wonderbaarlijk zijn om doorheen te wandelen.

Batan Island Batanes
Batan Island, Batanes

Cresta de Gallo Island, Romblon

In de buurt van het centrum van de Filipijnse archipel ligt een klein ongerept paradijs dat nog steeds onder de radar van de toeristen blijft, waardoor het in zijn pure, vlekkeloze staat blijft. Het helpt ook dat het niet de gemakkelijkste plek is om te bereiken en dat er vrijwel niets op het eiland is behalve wat de natuur heeft geschonken. Wie besluit de reis te maken, moet alle benodigdheden bij zich hebben, van water en voedsel tot kampeerspullen. Maar als beloning voor deze moeite zullen ze dit kostbare eiland waarschijnlijk ook helemaal voor zichzelf hebben.

Cresta de Gallo Island Romblon
Cresta de Gallo Island, Romblon

Camiguin Island

De eilandprovincie Camiguin is een van de meer onderschatte toeristische bestemmingen van het land. Hoewel het nabijgelegen White Island en Mantigue Island geweldige plekken zijn, mag het vasteland van Camiguin niet over het hoofd worden gezien. Majestueuze watervallen, warme en koude bronnen, vulkanen en de beroemde verzonken begraafplaats – dit eiland biedt een lange lijst van bezienswaardigheden en activiteiten om een spannende reisroute te plannen. En hoewel reizigers in het verleden in meer gematigde aantallen kwamen, werkt de provincie momenteel aan de uitbreiding en bevordering van haar toeristische industrie, waardoor in de nabije toekomst een toevloed van bezoekers verwacht wordt.

Camiguin Island
Camiguin Island

Siquijor Island

Net ten oosten van Camiguin ligt het mystieke eiland Siquijor. Ondanks het feit dat dit eiland in folklore en verhalen over hekserij is gehuld, is het veel meer dan enkel deze eeuwenoude legendes. Witte zandstranden en zeereservaten met prachtige duikplekken zijn er in overvloed, maar de ster van het eiland is de Cambugahay Falls met zijn elegante watervallen en betoverend turquoise water. Een andere soortgelijke attractie is Lugnason Falls, die gewoonlijk veel minder druk bezocht wordt dan de populaire Cambugahay.

Siquijor Island
Siquijor Island

Islas de Gigantes, Iloilo

En tenslotte, om deze lijst af te ronden, een groep van minder bekende eilanden in de provincie Iloilo. Deze 10 eilanden, collectief bekend als Islas de Gigantes, liggen in het centrum van het land, ongerept en niet overbevolkt. Een eenvoudige tocht rond de eilanden brengt je naar Cabugao Gamay, een beeldschoon eilandje met een begroeide rotsheuvel aan de ene kant en een uitstekend uitkijkpunt aan de andere kant, Bantigue Island, Bakwitan Cave, en Antonia Beach. Zeevruchten, vooral Sint-Jakobsschelpen, zijn er ook in overvloed, en uiteraard betaalbaar, zodat liefhebbers van zeevruchten naar hartenlust kunnen smullen. Dit is een bestemming voor op jouw lijstje van plaatsen om snel naar toe te gaan voordat deze te commercieel wordt.

Islas de Gigantes Iloilo
Islas de Gigantes, Iloilo

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!