14 dingen om te doen in Ayia Napa, Cyprus

Ayia Napa is het meest bekend om zijn uitgaanscultuur, maar het heeft toeristen veel meer te bieden dan alleen clubs en feestplekken. Deze geliefde stad aan de oostkust van Cypus heeft iedereen veel te bieden, of je nu een avontuurlijke reiziger bent die op zoek is naar een mediterrane locatie met een mix van nachtleven en geschiedenis en cultuur, of een gezin dat geen enkele belangstelling heeft voor zulke dingen maar toch naar een leuke en nieuwe plek wil. Ayia Napa biedt prachtige stranden, een adembenemende natuur, en belangrijke culturele en historische overblijfselen naast de neon gloed en alle feesten. Hier zijn een paar activiteiten om te doen tijdens je vakantie in Ayia Napa!
14-dingen-om-te-doen-in-ayia-napa-cyprus

Bezoek Nissi Beach

Dé perfecte plek voor feestbeesten

Nissie Beach
Nissie Beach

Feestgangers kozen ervoor om de hele dag bij te komen op Nissi Beach voordat ze op pad gingen voor een spannende nacht in de stad. Het verdient zijn Blauwe Vlag-onderscheiding (is dus een veilig strand), met 500 meter fijn, wit zand en een zuivere zee met levendige blauwe tinten. Het strand ligt vlakbij en kan te voet of met de auto worden bereikt. Ayia Napa staat bekend als de uitgaanshoofdstad van Cyprus.

Naast voldoende parkeerplaatsen, toiletten en kleedkamers heeft Nissi Beach ook pubs en eetgelegenheden met uitzicht op zee. Wateractiviteiten zijn er vrij populair, en het strand wordt vaak gebruikt voor georganiseerde evenementen zoals strandfeesten en DJ-sets. Als het eb is, kan je naar het kleine eilandje Nissi lopen, waaraan het strand zijn naam te danken heeft.

Bezoek Central Square in Ayia Napa

Begin je dag in het centrum van Ayia Napa.

Ayia Napa Central Square
Ayia Napa Central Square

Een bezoek aan de omgeving kan beginnen op het centrale plein van Ayia Napa. Afhankelijk van hoeveel je wilt zien, hoeveel foto’s je wilt maken en hoe rustig je wilt reizen, kun je ervoor kiezen veel of weinig tijd op het plein door te brengen.

Het “I Love Ayia Napa” beeld is het middelpunt van het gebied, waar toeristen massaal foto’s en selfies nemen tussen het hart en de naam van de stad. Het gebied wordt omringd door middeleeuwse kerken, een paar coffeeshops, restaurants, en gedenktekens, beelden, fonteinen en open ruimte.

Locatie: Central Square, Ayia Napa 5330, Cyprus

Bezoek het Nationaal Bospark van Kaap Greco

Ontdek de natuurlijke schoonheden van Ayia Napa.

Nationaal Bospark van Kaap Greco 1
Nationaal Bospark van Kaap Greco

Om Cape Greco National Forest Park ten volle te ervaren, heb je je wandelschoenen nodig. In dit mooie park langs de Middellandse Zee lopen verschillende natuurpaden die uitzicht bieden op de zeekliffen, de oceaan, de stranden en de pijnbomen. De perfecte plek om locaties te zoeken voor je Instagram fotos!

Wandel een deel van de European Long Distance Trail E4, die door het Cape Greco National Forest Park van Gibraltar loopt. Verken de culturele route van Aphrodite, waarvan wordt beweerd dat deze je naar de geboorteplaats van Aphrodite brengt, of ga naar Agoi Anargyroi, een kleine kapel in het park waar gasten een duik kunnen nemen in het heilige water aan de kust. Veel van de paden zijn uitstekend geschikt om te fietsen als je geen zin hebt in wandelen of trektochten.

Locatie: E307, Ayia Napa, Cyprus

Beeldenpark in Ayia Napa

Verken een woud van sculpturen gemaakt van witte steen.

Beeldenpark in Ayia Napa

Het Ayia Napa International Sculptural Park, op korte loopafstand van de stad, biedt een bijzondere (en gratis) ervaring door historisch belangrijke kunstwerken te laten samensmelten met inheemse flora en dieren. Kunstenaars uit de hele wereld hebben tussen de 1.500 Cypriotische bomen en andere flora een diversiteit aan sculpturen in allerlei maten en vormen gebouwd.

Het park is ongeveer 20.000 vierkante meter groot, dus je kunt er gemakkelijk een aanzienlijke tijd ronddwalen, foto’s maken en de uitzichten bewonderen van de spierwitte beelden in contrast met de oceaan daarachter. Het park groeit voortdurend en elke winter komen er nieuwe beelden bij.

Locatie: Kavo Gkreko, Ayia Napa, Cyprus

Openingstijden: Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang

Ayia Napa klooster

Volg de paden van de vroegste aanbidders.

Ayia Napa klooster
Ayia Napa klooster

Op enkele meters van het centrale plein van Ayia Napa ligt het klooster van Ayia Napa in al zijn middeleeuwse pracht en praal. Het kasteelachtige gebouw, gebouwd in de jaren 1500, wordt omringd door een hoge muur. In het klooster vinden nog steeds religieuze vieringen en activiteiten plaats, maar het dient ook als museum met artefacten uit het verleden van de locatie en uit de omgeving en de rest van Cyprus.

Het woongedeelte, de tuinen en het terrein worden door bezoekers bezocht. De plataan op het kloosterterrein, die vermoedelijk meer dan 600 jaar oud is, is echter niet de enige historische bezienswaardigheid.

Plaats: Ayia Napa, Cyprus

Openingstijden: Winter: dagelijks van 9 tot 15 uur. Zomer: dagelijks van 9 tot 21 uur

Museum van Thalassa

Leer meer over de sterke band van Cyprus met de zee.

Schermafbeelding 2022 10 14 om 11.38.09
Museum van Thalassa

Het Thalassa Museum, dat niet ver van het centrale plein van Ayia Napa ligt, is gewijd aan de band tussen Cyprus en de Middellandse Zee en Ayia Napa. Het is het eerste museum in het Middellandse-Zeegebied dat zich uitsluitend richt op de effecten van het water op zijn bewoners, en het doet dat op een interessante, plezierige manier.

Overal waar je je omdraait, zijn er artefacten die je van alle kanten kunt onderzoeken. Sommige zijn zelfs in de vloer verwerkt of aan het plafond opgehangen. Bezoek modellen van oude schepen, reconstructies van scheepswrakken, Cypriotische artefacten, versteende vissen, zeedieren en nog veel meer.

Locatie: Kryou Nerou 14, Ayia Napa, Cyprus

Openingstijden: Maandag van 9 tot 13 uur, dinsdag-zaterdag van 9 tot 17 uur (zondag gesloten).

Kamara Tou Koraka strand

Zie dit prachtige strand, dat enigszins verborgen ligt, niet over het hoofd.

Schermafbeelding 2022 10 14 om 11.38.40
Kamara Tou Koraka strand

Kamara Tou Koraka Beach kan worden bereikt door te fietsen door het Cape Greco National Forest Park. Het strand zelf is mooi, maar het is niet de belangrijkste bezienswaardigheid. Draag stevige schoenen, want je moet een paar rotsen af om vanaf de heuvel erboven de kust te bereiken. Dat is de Kamara Tou Koraka Bridge, een natuurlijk wonder en bezienswaardigheid die in de loop der tijd uit de grillige kustrotsen is gebeeldhouwd.

Snorkelen en duiken zijn populair in de nabijgelegen zeeën. Er is niet veel schaduw te vinden, dus je zult waarschijnlijk drankjes en kleine snacks nodig hebben die verkrijgbaar zijn bij de kleine snackbar.

Locatie: Kamara tou Koraka, weg naar Agioi Anargiroi, Ayia Napa, Cyprus.

De Kerk van Elias de Profeet

Er is uitzicht op de oceaan en op Ayia Napa’s buurman Protaras.

Schermafbeelding 2022 10 14 om 11.39.12
De Kerk van Elias de Profeet

Veel bezoekers van Ayia Napa gebruiken de route die de stad verbindt met het naburige gehucht Protaras om de Profitis Ilias Kerk (de Kerk van de Profeet Elias) te bereiken. Hoewel de kapel in de jaren 1980 werd gebouwd, valt ze op door haar adembenemende uitzichten.

De kerk ligt bovenop een heuvel en is alleen bereikbaar door 300 trappen te beklimmen. Je kunt Protaras stad, de Middellandse Zee en de hele omgeving zien als je de top bereikt. Je bevindt je in een uitstekende positie voor een snelle duik in het water om af te koelen, want de route tussen Ayia Napa en Protaras, die minder dan 2 uur in beslag neemt, is zowel aan het begin als aan het eind niet ver van een strand.

Locatie: Akefalou St., Protaras, Paralimni, Cyprus

Graven van Makronissos

Overweeg ondergronds te gaan voor wat geschiedenis.

Graven van Makronissos
Graven van Makronissos

Ontdek overblijfselen uit de Hellenistische en Romeinse eeuwen van het gebied door een wandeling te maken naar de Makronissos Tomben, die vlak bij het strand van Makronissos liggen. De meer dan twaalf in de rotsen uitgehouwen graven, een steengroeve, een altaar en een heiligdom dateren allemaal uit 300 voor Christus.

Verken de grafkamers die eind 1800 met de hand werden uitgegraven en deels illegaal werden opgegraven door de trappen in het kille vuil af te dalen. De gemeente Ayia Napa, die nu waakt over de graven, ontdekte via wetenschappelijk onderzoek dat in elke tombe een kist van klei stond waarin de overledene lag en dat de archeologische site vroeger brandstapels had.

Locatie: Ayia Napa 5330, Cyprus

Cactus Park in Ayia Napa

Bekijk het prachtige landschap en het ongewone plantenleven.

Cactus Park in Ayia Napa
Cactus Park in Ayia Napa

Het Ayia Napa Cactus Park, dat naast het Ayia Napa Sculpture Park ligt, heeft een verzameling cactussen en mediterrane planten. Het onbewoonde gebied is een rustige plek om wat frisse lucht op te snuiven en om te genieten van het uitzicht op de oceaan achter de laag groeiende planten. Kijk uit naar plaatselijke hagedissen en andere dieren die het cactuspark regelmatig bezoeken.

Overdag is het cactuspark een geliefde, kindvriendelijke bestemming op een Ayia Napa route, maar na zonsondergang, net voordat het park sluit, is het een ongelooflijk romantische plek om met je speciale iemand te wandelen.

Locatie: Ayia Napa, Cyprus

Ayia Napa “WaterWorld Themed” Waterpark

Eén van de grootste en beste waterparken van Europa

Ayia Napa WaterWorld Themed Waterpark
Ayia Napa “WaterWorld Themed” Waterpark

Het bekroonde WaterWorld Themed Waterpark in Ayia Napa is de ideale plek om aan de hitte te ontsnappen, aangezien het warme en zonnige klimaat van Cyprus één van de belangrijkste redenen is om naar Ayia Napa te reizen. Aangezien het park een Grieks thema heeft en er trots op is om één van de grootste en beste waterparken in Europa te zijn, kan je tussen de levendig gekleurde bezienswaardigheden enkele opzettelijk geplaatste “oude” zuilen en beelden verwachten.

Bekijk de adrenaline verhogende Drop to Atlantis, de toepasselijk genaamde Apollo’s Plunge en Odyssey River, om maar een paar attracties te noemen. Er zijn in totaal meer dan 35 attracties, waardoor iedereen zich bijna zeker zal vermaken. Bekijk en koop hier tickets.

Locatie: WaterWorld Themed Waterpark Ayia Napa, 18, Ayia Thekla Road, Ayia Napa 5345, Cyprus.

Openingstijden: Mei-september: dagelijks van 10 tot 18 uur. April-oktober: dagelijks van 10 tot 17 uur (gesloten van november tot maart).

Luna Park in Parko Paliatso

Breng je avonden door met traditioneel carnavalsplezier.

Luna Park in Parko Paliatso
Luna Park in Parko Paliatso

Een uitstekende avondactiviteit is een bezoek aan het Parko Paliatso Luna Park. Een uitstapje naar dit kleine pretpark is een leuke manier om de tijd na het avondeten door te brengen, wanneer de jongeren wat meer energie hebben voordat ze naar bed gaan voor de nacht, want het park gaat pas na 6 uur open. Omdat je alleen betaalt voor je individuele ritjes, in plaats van een totale toegangsprijs, is het park ook een fantastische deal voor mensen die vrezen dat sommige van hun gezinsleden de ritjes minder leuk zullen vinden dan anderen.

Neem een hapje van de heerlijk vette carnavalskeuken, laat je kinderen kennismaken met enkele traditionele kermisattracties zoals een kleine achtbaan en een reuzenrad.

Locatie: Island Avenue 5340, Ayia Napa, Cyprus

Openingstijden: Dagelijks van 18.00 tot 00.00 uur

Het nachtleven in Ayia Napa

Het centrum van het nachtleven van Cyprus

Het nachtleven in Ayia Napa
Het nachtleven in Ayia Napa

Voor het ultieme feest op Cyprus moet je naar Ayia Napa gaan, dat bekend staat om het beste nachtleven van heel Europa. Een avondje uit in Ayia Napa kan beginnen met chique drankjes bij zonsondergang op het strand en eindigen in één van de nachtclubs.

De zomer is de beste tijd van het jaar om Ayia Napa te bezoeken, want dan zijn er tal van themafeesten, zwembadfeesten en bootfeesten, en draaien er dj’s van wereldklasse. Er zijn meer dan 80 pubs en minstens 12 grote clubs om uit te kiezen. Drie van de grootste zijn Aqua, Club Black N’ White en de enorme Castle Club met vijf zalen.

Nissi Avenue

Geniet van een beetje winkeltherapie.

Als je een beetje winkeltherapie wilt terwijl je op vakantie bent, moet je zeker een bezoek brengen aan Ayia Napa’s Nissi Avenue. Vanwege de nabijgelegen resorts is de route enigszins overvol, en winkeliers profiteren van het verkeer door een winkel op te zetten en hun artikelen te verkopen.

Nissi Avenue biedt onderdak aan zowel betaalbare als luxe zaken, met een grote nadruk op sieraden en kleding. Er zijn ook verschillende eetgelegenheden langs Nissi Avenue, dus als u even wilt pauzeren van het winkelen, heb je veel keus.

Locatie: Nissi Avenue, Ayia Napa, Cyprus

Maak een boot tocht op de Blue Lagoon

Van de eeuwenoude bossen met jeneverbesbomen in het binnenland tot de duizelingwekkende kalksteengrotten en het turkooisblauwe water van de Middellandse Zee, Kaap Greco is een openbaring. Het is één van die geheime plekjes waar je, als je het eenmaal ontdekt hebt, verliefd wordt op de charme, de rust en de pure natuurlijke schoonheid.

Hoewel de koelte van het bos charmant is, zijn het de zeegrotten van Cape Greco die de belangrijkste attractie vormen. Je kan ze te voet bereiken of u kunt aan boord gaan van een boottocht om dit rustige kleine paradijs te vinden dat ver van de gebruikelijke toeristische route ligt. Bekijk de tours hieronder!

Nieuwste deals

Vakantie naar de Ardennen | Verblijf in een houten Chalet!

Prijs vanaf

€515,-

Movie Park Germany | Mega Familiedeal

Prijs vanaf

€88,-

MEGA All-In-One deal naar Dubai!

Prijs vanaf

€1019,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!