Blog: 13 mooiste bezienswaardigheden in Limassol

Limassol (ook bekend als Lemesos) is een kustplaats die zich uitstrekt langs een breed strand. Dit is het kosmopolitische hart van Cyprus, waar het moderne strandtoerisme en de cafécultuur zich moeiteloos vermengen met het oude verleden. Het gerestaureerde oude stadscentrum staat vol met trendy restaurants en cafés, terwijl het oude havengebied aan de boulevard grenst aan de chique, moderne jachthaven en populaire eetgelegenheden.

Limassol is de perfecte plek om de bezienswaardigheden en stranden van het Akrotiri-schiereiland te verkennen of een sightseeingtrip te maken langs de hellingen van de Mandaria-regio naar de pittoreske dorpjes op een heuvel in het Troodos gebied. Het is ook het dichtstbijzijnde startpunt om de beroemdste historische plek van Cyprus, het oude Kourion, te bezoeken, dus het is perfect voor reizigers die een strandvakantie willen combineren met veel cultuur. Haal het meeste uit je verblijf in Limassol met deze lijst met de beste activiteiten.

Verken het oude Kourion

Het oude stadskoninkrijk Kourion (soms gespeld als Curium) is één van de belangrijkste toeristische attracties en spectaculaire archeologische vindplaatsen van Cyprus. Kourion is bewoond sinds de Neolithische periode, maar alle belangrijke monumenten die te zien zijn dateren uit de Grieks-Romeinse periode. Het Kleine Theater (3500 zitplaatsen) werd gebouwd in de 2e eeuw en later uitgebreid door de Romeinen. Het werd volledig herbouwd na te zijn verwoest door een aardbeving in de 4e eeuw. Het uitzicht op de ruige kliffen aan de kust en de Middellandse Zee vanaf hier is adembenemend.

Voor mozaïekliefhebbers is het meest interessante deel van het oude Kourion het aangrenzende huis van Eustrios. Oorspronkelijk een prachtige Romeinse privévilla, werd het tijdens de Byzantijnse periode omgebouwd tot een openbaar recreatiecentrum en openbare baden. De prachtige mozaïekvloeren zijn hier zeer goed bewaard gebleven. Zoek naar een mozaïek van Achilles vermomd als een vrouw, en het beroemde mozaïek met vier panelen met een patrijs en de god Kthisis.

het oude Kourion
Het oude Kourion

Ontspan op de stranden van Limassol

Voor veel reizigers is het ontspannen op een strand één van de belangrijkste dingen om te doen. Het lange zandstrand van Lady’s Mile (13 kilometer ten zuidwesten van Limassol) ligt aan de oostkust van het schiereiland Akrotiri en is één van de meest populaire stranden in de regio.

Kourion Beach (17 km ten westen van Limassol) ligt onder de massieve ruïnes van het oude Kourion, een brede strook goudbeige kleurige zand ondersteund door kliffen en de nabijgelegen ruïnes van een 6e-eeuwse kathedraal.

Avdimou Beach (27 km ten westen van Limassol) is een lang strand met fijn zand, comfortabel zwemmen en een klein café en een aanlegsteiger aan de oostkant.

Het dorp Pissouri (10 km ten westen van Avdimou) heeft een aantrekkelijk strand met comfortabel zand. Het dorp ligt op een klif en heeft tal van leuke cafés en boetiekjes als je eenmaal klaar bent met het bouwen van zandkastelen

Ga op zoek naar de bezienswaardigheden van de oude stad Limassol

De levendige oude binnenstad van Limassol is het meest interessante deel van de stad. De belangrijkste attractie op het centrale centrale plein is het 14e-eeuwse kasteel van Limassol, gebouwd op de plaats van gebouwen uit het Byzantijnse tijdperk. Enkele van de voormalige vestingwerken zijn net binnen de muren te zien. Hier trouwde Richard Leeuwenhart van Engeland met Berengaria en werd later gebruikt als militaire basis door het Ottomaanse Rijk.

Het hele interieur van het kasteel is nu het Middeleeuws Museum van Limassol, met een fascinerende verzameling harnassen, wapens, religieuze iconen en grafstenen. Het centrale plein is omgeven door cafés en restaurants en het is er altijd druk.

Nadat je veel hebt geleerd over de geschiedenis van het kasteel, kun je meer te weten komen over de stad bij de innovatieve Lanitis Art Foundation (ook gevestigd op het centrale plein), die tijdelijke tentoonstellingen huisvest in een oude johannesbroodfabriek. Spring drie treden naar het oosten van het plein om de grote kathedraal van Limassol te bereiken met zijn prachtige barokke façade, en daal de kronkelende straatjes af naar de Grote Moskee, omringd door palmbomen.

Limassol Oude stad
Limassol Oude stad

Top activiteiten om te doen!

Powered by GetYourGuide

Bezoek het kasteel van Kolossi

Misschien wel het kleinste kasteel dat je ooit hebt gezien… Het kasteel van Kolossi werd in 1210 na Christus gebouwd door de Ridders van St. John. Gelegen op slechts 10 kilometer ten westen van het centrum van Limassol, is het één van de beste plekken op de weg tussen Limassol en het oude Kourion. Het diende als het hoofdkwartier van de Ridders van Sint-Jan van Jeruzalem totdat het in de 14e eeuw werd overgenomen door de Tempeliers. Ga het kasteel binnen via een kleine ophaalbrug om een ​​grote kamer te bereiken met een goed bewaard gebleven fresco met de kruisiging van Jezus op de hoofdingangsmuur.

Een smalle wenteltrap brengt je naar de tweede verdieping met twee kamers die in de steen zijn uitgehouwen en naar een gekanteeld dak met een spectaculair uitzicht over het dorp Kolossi. Naast het hoofdgebouw van het kasteel bevinden zich de ruïnes van een middeleeuwse fabriek waar ridders suikerriet verwerkten.

Kolossi kasteel
Het kasteel van Kolossi

Bekijk de zonsondergang bij de rots van Aphrodite (Petra tou Romiou)

Volgens de plaatselijke overlevering kwam de godin Aphrodite hier uit de golven tevoorschijn. Tegenwoordig is het één van de meest betoverende plekken van het eiland en kan het bij zonsondergang worden bezocht. De Griekse naam van de rots ‘Petra tou Romiou’ of ‘Rots van de Grieken’ wordt geassocieerd met de legendarische Byzantijnse grenswacht Digenis Akritas.

Er wordt gezegd dat hij stenen vanaf de top van de heuvel gooide om de Arabische piraten op afstand te houden. Hier steken twee grote rotsen uit in de zee, waardoor één van de meest gefotografeerde stranden van Cyprus ontstaat. Het gebied is een inspiratiebron geweest voor vele dichters en schilders, met als bekendste voorbeeld Botticelli’s Geboorte van Venus (Florence). Het strand bestaat uit kiezels in plaats van zand, maar dit is een geweldige picknickplek en een must voor iedereen die langs de kust tussen Limassol en Paphos vaart. Aphrodite’s Rock ligt aan een kustweg 43 kilometer ten westen van Limassol.

De rots van Aphrodite
De rots van Aphrodite

Maak een trip rond de Troodos berg kerken

Ga naar de Solea-vallei voor een dagtocht om de prachtige kerken in het Troodos-gebergte van Cyprus te zien. De stenen kapel op een beboste helling is klein en bescheiden, maar van binnen is het een levendige reeks Byzantijnse kunst. Eén van de belangrijkste kerken op de UNESCO Werelderfgoedlijst is Panagia Asinou bij het dorp Nikitali. Het hele interieur is bedekt met kleurrijke muurschilderingen van heiligen en Bijbelse schilderijen. Enkele van de vroegste schilderijen hier dateren uit de 12e eeuw.

Panagia Poditu, ten noorden van het dorp Kakopetria, werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van een 16e-eeuws klooster. De muurschilderijen uit de 16e en 17e eeuw zijn prominente voorbeelden van latere Italiaans-Byzantijnse kunst, sterk beïnvloed door de Italiaanse renaissancestijl. Dit is een geweldige optie voor een tour met eigen vervoer, omdat je je eigen vervoer moet gebruiken om bij de kerk te komen. Kakopetria, de belangrijkste stad in de Solaire-vallei, heeft tal van mogelijkheden voor de ontbijt/lunch.

Kerk van Panagia Asinou in het dorpje Nikitari
Kerk van Panagia Asinou in het dorpje Nikitari

Bekijk het schiereiland Akrotiri

Het schiereiland Akoriti ligt ten zuiden van Limassol en is bedekt met Citrus boomgaarden en hoge cipressenbossen, met een zoutmeer in het midden. Het grootste deel van het schiereiland maakt deel uit van de Britse soevereine basis van Akrotiri, maar de lengte ervan geeft niet aan dat het van Cyprus naar Brits grondgebied is verhuisd. Dit zoutmeer, zes kilometer ten zuidwesten van centraal Limassol, is een belangrijk overwinteringsgebied voor grote flamingo’s en zeevogels. Op het puntje van het schiereiland staat het klooster van St. Nicolaas de Kat, gesticht in 325 na Christus.

Boven de noordelijke ingang is een middeleeuws marmer met vier wapenschilden te vinden. De lange naam van het klooster komt van de grote aantallen katten die over het terrein zwierven en in de 4e eeuw uit Egypte werden gehaald om het slangenprobleem op het schiereiland onder controle te krijgen. De methode werkte, en in plaats van slangen is het klooster (en heel Cyprus) nu vol met katten. De kleine gemeenschap van nonnen die hier woont, verkoopt hun eigen jam en honing aan bezoekers.

Flamingos in een zoet water meer in Limassol
Flamingos in een zoet water meer in Limassol

Wandel door de steegjes van Lofou Village

Kleine Lohu staat vol met geplaveide straten en huizen met kalkstenen muren en rode daken. Omgeven door wilde venkelbossen en velden, is deze gezellige stad een geweldige kans om doelloos rond te dwalen en te genieten van het traditionele Cypriotische leven. Geiten zwerven door de steegjes op zoek naar kleurrijke manden met bloemen en oude dames op de stoep zitten te kletsen met hun breinaalden rinkelend.

De kerk van Panagia Chrysolofitissa ligt aan de westkant van het dorp en zou zijn gebouwd op de plek waar herders het licht zagen schijnen terwijl ze hun kudden hoedden. Herders onderzochten dit fenomeen en vonden een icoon van de Maagd Maria en bouwden hier een kerk om haar te eren. Gebouwd tussen 1854 en 1872, bevat het interieur prachtige muurschilderijen die de levens van verschillende heiligen weergeven. Lofou ligt 28 kilometer ten noordwesten van het centrum van Limassol. Een huurauto wordt aanbevolen, aangezien het openbaar vervoer naar het Mandaria-gebied zeer beperkt is.

Lofou Village
Lofou Village

Wandel op de heuvels rond Platres

Hoog in het Troodos gebied trekt het kleine dorpje Platres lokale en buitenlandse toeristen in de zomer wanneer de kusttemperaturen beginnen te stijgen. Dit is het ultieme plek, dat voor het eerst populair was tijdens de Britse koloniale periode, en de thuisbasis van vele beroemde gasten, waaronder koning Farouk van Egypte. Tegenwoordig is het een populair toevluchtsoord voor wandelaars en natuurliefhebbers, aangetrokken door het groene en prachtige Troodos-gebergte.

Ondanks het toenemende aantal toeristen behoudt het dorp zijn traditionele karakter. De smalle straatjes zijn omzoomd met goed bewaard gebleven stevige stenen huizen, vele met krakende overhangende balkons.

Net buiten de stad ligt het koele water van Caledonian Falls. Als je van wandelen houdt, trek je wandelschoenen aan en daal af naar het dorp Foini, of wil je wat meer beweging, loop dan naar het dorp Puzialis. Er rijden drie keer per dag bussen van Limassol naar Platres, 39 kilometer ten noorden van de stad.

Platres
Platres

Bekijk het heiligdom van Apollo

Ter ere van Apollo Hylates, God van het bos en beschermer van het oude Kourion, dateert deze tempelruïne uit de 8e eeuw v. Chr. tot de 4e eeuw n. Chr. Opgravingen hebben andere structuren opgegraven die ooit op deze plaats stonden, waaronder een badhuis, een pelgrimszaal en een heiligdom. Vandaag de dag zijn de triomfantelijke pilaren van het eenzame hoofdgebouw het enige goed bewaarde deel van wat een indrukwekkend religieus complex moet zijn geweest. Bezoekers kunnen ook het huis van de priester bekijken, waar resten van een mozaïek te zien zijn.

Een verharde route loopt vervolgens langs de portiek van het Zuidgebouw en een trap naar beneden naar een Palaestra (sportarena) die ooit werd gebruikt voor atletiekwedstrijden. Het heiligdom van Apollo ligt slechts drie kilometer ten westen van het oude Kourion (20 kilometer ten westen van het centrum van Limassol) en kan het best worden bezocht als onderdeel van een reis naar Kourion.

heiligdom van Apollo
Heiligdom van Apollo

Bekijk de architectuur van het Kykkos klooster

Dit Grieks-orthodoxe klooster ligt ongeveer 74 kilometer ten noorden van Limassol en is één van de belangrijkste op Cyprus. Het werd gemaakt in opdracht van de Byzantijnse keizer Alexios I nadat een plaatselijke kluizenaar en asceet een visioen had gezien van een icoon van de Maagd Maria, geschilderd door Sint-Lucas, die vanuit Constantinopel (het huidige Istanbul) naar Cyprus kwam. De zieke gouverneur herstelde toen hij de keizer overhaalde om zijn missie te voltooien en een kerk te bouwen in de Kluizenaarsgrot.

Apedulas, verscholen in de Maratasa-vallei van het Troodos-massief, herbergt een grote hoeveelheid aan culturele bezienswaardigheden, waaronder de kerk van Archangelos Mikhail met muurschilderijen en het volksmuseum. De kerk is één van de afgebeelde kerken van het Troodos-gebergte, een werelderfgoed, dus het is de beroemdste toeristische bezienswaardigheid in het dorp. De kerk werd gebouwd in 1474 en het interieur is versierd met prachtige murschilderijen met scènes uit de Bijbel.

Om jezelf onder te dompelen in de traditionele Cypriotische cultuur, bezoek je het Folklore Museum, dat de geschiedenis en de unieke manier van leven van de lokale bevolking van de Maratasa-vallei door de eeuwen heen laat zien. Pedoulas ligt 60 km ten noordwesten van Limassol. De stad is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het Troodos-gebergte, dus er zijn genoeg plekken om te verblijven als je wilt overnachten.

Kykkos klooster
Kykkos klooster

Verken de overblijfselen van het Oude Amathus

Volgens de mythologie is dit de plek waar de god Theseus de zwangere Ariadne achterliet na zijn gevecht met de Minotaurus. Amathus bestaat al sinds ongeveer 1000 voor Christus. Het is bewoond en was één van de vier oorspronkelijke stadskoninkrijken van het eiland. De Myceners waren waarschijnlijk de eersten die hier woonden, hoewel er geen bewijs is. De ruïnes die tegenwoordig te zien zijn, stammen voornamelijk uit de Romeinse en Byzantijnse periode. Tijdens de Romeinse tijd was Amathus een belangrijke havenstad, die geld verdiende door de export van koper en hout. Maar de bloeitijd van de stad viel in de 4e eeuw nadat ze het slachtoffer was geworden van een reeks verwoestende aardbevingen.

De ruïnes liggen verspreid en het is geen hoogtepunt zoals Kourion. Het meest zichtbaar is de herbouwde agora met talrijke zuilen en de overblijfselen van enkele vroege muren zijn te zien. Op de bovenste heuvel zijn de ruïnes van de Akropolis en de tempel van Aphrodite, met een grote stenen urn bij de ingang, en de overblijfselen van een Byzantijnse basiliek aan de voet van de heuvel. Het oude Amathus ligt aan de zeeroute in de noordoostelijke buitenwijken van Limassol, 11 kilometer van het oude stadscentrum.

Overblijfselen van het Oude Amathus
Overblijfselen van het Oude Amathus

Bezoek het Archeologisch Museum van Limassol

Net achter de stadstuinen van Limassol ligt het Archeologisch Museum van de stad, dat interessante antiquiteiten uit de Neolithische tot Romeinse tijd herbergt.

Kamer 1 bevat Kourion en Amathus, evenals neolithische gereedschappen en aardewerk die in de stad zelf zijn opgegraven. Een prachtig verhaal van de enorme geschiedenis van Cyprus, die teruggaat tot 3000 voor Christus.

Kamer 2 toont Grieks-Romeinse artefacten, waaronder een prachtige bronzen stier en ingewikkelde beeldjes. Buiten de prachtige tuin staat een zonnewijzer die ooit toebehoorde aan Lord Kitchener.

Adres: Vyrinos-street 5, Limassol

Archeologisch Museum van Limassol
Archeologisch Museum van Limassol

Waar te overnachten in Limassol

Amathus Beach Hotel Limassol: Dit luxe strandresort biedt stijlvolle kamers, diverse restaurants, privétuinen, een prachtige spa en een kinderclub.

Crowne Plaza Limassol: voor een middenklasse strandhotel is dit een goede keuze. Het hotel ligt dicht bij de boulevard en de oude stad en heeft binnen- en buitenzwembaden, diverse restaurants en ruime kamers.

Poseidonia Beach Hotel: Dit betaalbare strandhotel is onlangs gerenoveerd. Het heeft moderne kamers, meerdere zwembaden, een spa en een fitnessruimte. – Apokryfo traditionele huizen: locatie in het dorp Lofou, traditionele boerderijstijl, appartementen en ruime kamers, vriendelijke gastheren, zwembaden en restaurants kunnen hier worden verwacht.

Top aanbieders

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Zomerse Avonturen met TUI: Nu 15% Korting op ALLE Vliegtickets!

Goedkoop vliegen naar onder andere: Curacao, Aruba, Bonaire, Mexico, Dominicaanse Republiek, Spanje, Griekenland en nog veel veel meer!