Wat te doen in Siena? Bezienswaardigheden in Siena

Siena is de historische stad van Toscane en de hoofdstad van de provincie Siena. De stad staat bekend om zijn prachtige architectuur en het prachtige centrale plein, Piazza del Campo. Daarnaast heeft Siena een historisch stadscentrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Siena staat ook bekend om de legendarische paardenrace Palio, die twee keer per jaar wordt gehouden en honderden toeschouwers trekt. Net als andere steden in Toscane, werd Siena voor het eerst bewoond door Etruskische stammen en werd het een stad tijdens de Romeinse heerschappij van keizer Augustus. De stad was niet welvarend in de Romeinse tijd omdat het niet dicht bij de hoofdwegen lag, maar tijdens de Lombardische periode ontwikkelde de stad zich en werd uiteindelijk de machtige Republiek Siena, die honderden jaren duurde. Het bleef bloeien en leeft vandaag de dag voornamelijk over toerisme en landbouw. Bezoekers van Siena zullen talrijke architectonische wonderen tegenkomen, zoals het Palazzo Pubblico en de Toren van Mangia. Daarnaast heeft de stad vele uitstekende musea en galerieën, zoals het Siena Civic Museum en de National Gallery. Het historische centrum van Siena is één van de best bewaard gebleven in de regio en een genot om te verkennen. Hieronder een lijst met een aantal Bezienswaardigheden in Siena!
Wat-te-doen-in-Siena-Bezienswaardigheden-in-Siena

Kathedraal van Siena Bezoeken (Santa Maria Assunta)

Kathedraal van Siena
Kathedraal van Siena

De kathedraal van Siena is één van de belangrijkste gotische gebouwen van Italië. Dit gebouw is geweldig en ziet er van binnen en van buiten prachtig uit. Deze 13e-eeuwse kathedraal is al honderden jaren een symbool van de stad en staat op het Piazza Duomo in het hart van de historische stad.

De voorgevel en buitenkant van de kathedraal zijn prachtig, met een overvloed aan witte steen en marmer en enkele sublieme muurschilderingen. Ook het interieur van de kerk is indrukwekkend, met versieringen op bijna elke hoek. Van de geaderde polychrome marmeren bogen tot de sierlijke vergulde koepel tot de prachtige fresco’s boven het hoofdaltaar.

Piazza del Campo

Piazza del Campo
Piazza del Campo

Piazza del Campo is ongetwijfeld het belangrijkste plein van Siena. Dit prachtige plein heeft prachtige architectuur en is altijd druk met het lokale leven en toeristen. De charme van dit plein zijn de rondingen van de gebouwen op het plein, wat het een besloten en intieme sfeer geeft. Enkele van de opmerkelijke gebouwen van het plein zijn de enorme toren van Mangia, het prachtige Palazzo Pubblico en de fontein van Gaia.

Veel mensen beginnen hun rondreis door Siena vanaf dit punt en er zijn ook veel cafés, restaurants en winkels. Prachtige middeleeuwse architectuur, levendige sfeer en interessante vierkante vormen maken deze stad tot één van de meest charmante.

Palazzo Pubblico

Palazzo Pubblico
Palazzo Pubblico

Het Palazzo Pubblico, gelegen aan het Piazza del Campo, is één van de beroemdste gebouwen van Siena en wordt gekenmerkt door zijn opvallende architectuur en imposante Mangia-toren. Dit middeleeuwse gebouw, gebouwd in de 13e eeuw, was de zetel van de regering van de Republiek Siena. De buitenkant is Italiaans-gotiek met veel tweekleurige stenen timmerwerken en prachtige boogramen.

Daarnaast zijn er enkele prachtige muurschilderingen in het paleis. Bijna elke belangrijke kamer in het gebouw is bedekt met sierlijke decoraties en prachtige schilderijen. Er zijn rondleidingen door het paleis en je kunt zelfs naar de top van de Mangia-toren klimmen.

Torre del Mangia

Torre del Mangia
Torre del Mangia

Deze slanke toren van 102 meter hoog, indrukwekkend oprijzend aan de rand van Palazzo Pubblico, is één van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Siena. De toren werd tegelijkertijd met het paleis gebouwd en heeft een vergelijkbaar tweekleurig ontwerp met een witte stenen kroon. Klim naar de top van de toren voor een prachtig uitzicht over de stad Siena – je moet meer dan 200 treden beklimmen om de top te bereiken, maar het is het waard. Eenmaal boven kijk je uit over Piazza del Campo en zie je het prachtige Toscaanse landschap.

Biblioteca Piccolomini

Biblioteca Piccolomini
Plafond van Biblioteca Piccolomini

De kathedraal van Siena is een wonder op zich, maar er zijn schatten binnen de muren van dit indrukwekkende gebouw. De Piccolomini-bibliotheek is landelijk bekend, en niet zonder reden. Deze kleine kamer bevat één van de meest indrukwekkende muurschilderingen van Toscane. De muren, bogen en plafonds zijn bedekt met zeer gedetailleerde schilderijen gemaakt door Pinturicchio en zijn team.

Hier worden 10 verschillende scènes getoond die verband houden met het leven en de carrière van paus Pius II. Het detail is geweldig en de kleuren zijn net zo levendig als de dag dat ze werden gemaakt. Naast prachtige schilderijen zijn er ook veel historische manuscripten te zien.

Siena Nationale Galerij

Siena National Gallery
Siena National Gallery

Het Siena National Museum is gehuisvest in een voormalig paleis, een prachtig 15e-eeuws gebouw. De galerij bevindt zich aan de Via San Pietro in het historische stadscentrum, ten zuiden van Piazza del Campo. Mooie galerijen herbergen een uitstekende kunstcollecties, voornamelijk van Sienese kunstenaars uit de 12e tot 16e eeuw. Bekende werken zijn onder meer Guide da Siena’s Lazarus Rising and Entry to Jerusalem en Lorenzetti’s Throned Madonna. Er zijn ook veel Bekkafumi-strips. Het is één van de belangrijkste galerijen van Siena en een geweldige plek om meer te weten te komen over de artistieke en culturele geschiedenis van de stad.

Kerk van San Domenico

Kerk van San Domenico
Kerk van San Domenico

De kerk van San Domenico in het westelijke deel van het historische stadscentrum is een mengeling van verschillende stijlen. Deze kerk is in de loop der jaren verbouwd en uitgebreid, waardoor het een vreemde mengeling is vanwege zijn grootte en ontwerpstijl. De buitenkant is niet zo groots als de kathedraal van Siena, maar het interieur is prachtig versierd, inclusief de Santa Caterina-kapel. Deze kapel heeft prachtige religieuze muurschilderingen en marmeren beelden. Daarnaast bevat deze kerk sierlijke religieuze meubels zoals vergulde kroonluchters en altaarstukken. Dit gebouw is ook een prachtig gebouw in het centrum van Siena en zeker een bezoek waard.

Piazza Salimbeni

Piazza Salimbeni
Piazza Salimbeni

Salimbeni Square is een klein maar interessant plein in het historische centrum. De drie zijden van het plein zijn de gevels van drie totaal verschillende paleizen. Palazzo Tantucci, Palazzo Salimbeni en Palazzo Spannocchi. Oorspronkelijk waren het centrum van het plein de tuinen van het Salimbeni-paleis, tegenwoordig zijn er tegels met prachtig patroon en sierlijke marmeren beelden. Palazzo Tantucci heeft een oranje gevel met veel witte lijsten. Aangrenzend Palazzo Spannocchi is een prachtig lichtgeel ontwerp met boogramen. Ten slotte heeft het Salimbeni-paleis een crèmekleurige voorgevel met enkele sierlijke gestuukte ramen.

Porta Pispini

Porta Pispini
Porta Pispini

Middeleeuws Siena was een machtige stad, die een groot deel van het stadscentrum omringde met uitgebreide verdedigingswerken. Porta Pispini (ook bekend als de Gargoyle Gate) is één van de overgebleven poorten van dit historische netwerk ten oosten van Siena. De poort heeft dubbele stenen deuren, beide met bogen, maar de binnen poort heeft een houten frame en de deur van vroeger is behouden.

Beide poorten hebben gekartelde daklijnen, waarvan het effect goed merkbaar is. Sla vanaf de poort rechtsaf om de originele wallen en goed bewaard gebleven uitkijktoren te zien.

Santuario di Santa Caterina

Santuario di Santa Caterina
Santuario di Santa Caterina

Dit religieuze complex werd gebouwd ter ere van de heilige Catharina van Siena en zou over haar geboorteplaats zijn gebouwd. Er zijn verschillende structuren binnen het complex, waaronder verschillende arcades en galerijen. De loggia’s en arcades zijn prachtig versierd en bevatten mooie architectuur. Bovendien heeft de kerk van de gekruisigde rijke versieringen en muurschilderingen die het leven van de heilige Catharina uitbeelden. Dit is de perfecte plek om de betekenis van Siena’s belangrijkste heiligen te begrijpen.

Fortezza Medicea

Fortezza Medicea
Fortezza Medicea

Fort Meditica bevindt zich links van het Artemio Franchi-stadion in het westen van Siena. Dit fort werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd door de hertog van Cosimo om een ​​opstand van Siena-burgers te voorkomen die ontevreden waren over de Florentijnse heerschappij. Het fort heeft vier driehoekige verdedigingstorens en een groot centraal gebied omringd door wallen. Het hele fort is omgeven door prachtige tuinen, ideaal om te wandelen. Naast de prachtige architectuur van het fort worden hier regelmatig concerten en festivals gehouden, dus het is de moeite waard om te kijken wat er tijdens je bezoek aan de hand is.

Doopkapel van Santa Maria Assunta

santa Maria Assunta
Santa Maria Assunta

De doopkapel van de kathedraal van Siena werd in de 14e eeuw toegevoegd. De buitenkant blijft onafgewerkt, met slechts de helft van de kathedraal-gerelateerde gebouwen bekleed met het iconische polychrome marmer. De doopkapel is rijkelijk versierd. De muren zijn (geheel) bedekt met zwart-wit polychroom marmer en het plafond is bedekt met ingewikkeld gedetailleerde renaissance muurschilderingen. In het midden van het Baptisterium staat de doopvont ontworpen door de legendarische renaissancebeeldhouwer Donatello.

Siena Civic Museum

Siena Civic Museum
Siena Civic Museum

Dit museum is gevestigd in Palazzo Pubblico en toont enkele van Siena’s mooiste kunstwerken en kunstvoorwerpen. De belangrijkste bezienswaardigheid van het museum is de originele set muurschilderingen die tijdens de bouw op het paleis zijn geschilderd. Reigns of Good and Evil is de titel van de belangrijkste muurschilderij. Deze prachtige en informatieve serie behandelt vele aspecten van de gemeenschap en geeft een goed inzicht in de geschiedenis van Siena. Dit museum is een geweldige plek voor het hele gezin, aangezien kinderen de kleurrijke schilderijen kunnen zien.

Geniet van een sublieme maaltijd in het Ristorante Tar Tufo

Ristorante Tar Tufo
Ristorante Tar Tufo

Ristorante Ta Tufo biedt een culinaire ervaring in het zuidelijke deel van het historische stadscentrum. Loop de Via del Sole af en je vindt dit prachtige restaurant. Het menu biedt uitstekende Italiaanse gerechten, zoals antipasto, lam, pasta en zeevruchten. Kies uit eenn creatief menu met meerdere korte gangen, van voorgerechten tot desserts. Geniet van een glas wijn bij je voortreffelijk bereide maaltijd. Als je het geluk hebt om buiten te zitten, heb je een geweldig uitzicht op het zuiden van Siena.

Geniet van een drankje en wat Jazzmuziek bij Un Tubo

Un Tubo
Restaurant Un Tubo

Un Tubo is een chique bar in de buurt van Piazza del Campo. De bar staat bekend om zijn gezellige sfeer, uitgebreide wijnkaart en regelmatig live jazz. In deze bar vind je een gezellig en charmant sober interieur – je voelt je er meteen thuis! Er worden ook regelmatig hedendaagse kunsttentoonstellingen gehouden en live jazz muziek gespeeld waardoor dit zeker een bezoek waard. Ik heb. Als je wilt genieten van verfijnde cultuur, kunst, muziek en goede wijn, dan is Un Tubo ongetwijfeld de beste plek in Siena.

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!