16x de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik

Dubrovnik, een prachtige stad die bekend staat als de "Parel van de Adriatische Zee", kan je verschillende interessante bezienswaardigheden bezoeken. Sinds de stichting in de zevende eeuw is Dubrovnik in handen geweest van de Venetianen en de Hongaren, die beiden hun stempel hebben gedrukt. De spectaculaire architectuur en de classificatie van de stad als UNESCO-werelderfgoed bewijzen dat de 15e en 16e eeuw de grootste uitbreidingen van de stad kende.

Dubrovnik, dat bekend staat om zijn prachtige ligging aan de Dalmatische kust en zijn sfeervolle en oude oude binnenstad, is de woonplaats van de creatieve en artistieke elite van Kroatië en is gastheer van talloze culturele evenementen en festivals.

De beste onderdelen van een bezoek aan Dubrovnik zijn een wandeling door de charmante oude straten en een stop bij bezienswaardigheden van wereldklasse, zoals de prachtige kathedraal en schatkamer, de lengte van de voetgangerspromenade Stradun en de vele prachtige oude kastelen en vestingwerken. Een rondleiding over de historische stadsmuren is één van de hoogtepunten van elke reis.

Hieronder volgt onze lijst met de 16 beste bezienswaardigheden in Dubrovnik.

bezienswaardigheden-in-Dubrovnik

De Oude Stadsmuren

De Oude Stadsmuren
De Oude Stadsmuren

Door hun verschijning in de populaire tv-serie Game of Thrones zijn de oude stadsmuren van Dubrovnik één van de bekendste kenmerken. Deze krachtige muren, die aanvankelijk in de 10e eeuw werden gebouwd en vervolgens in de 13e en 14e eeuw werden gerenoveerd, vormden een sterke barrière tegen indringers en reikten op sommige plaatsen tot zes meter hoog. De ongeveer twee kilometer lange stadsmuren van Dubrovnik zijn een geweldige plek voor een ontspannen wandeling en bieden meerdere prachtige uitzichten over de Adriatische Zee en het binnenland van de oude stad.

Hoogtepunten langs de route zijn het Revelin Fort, Fort Lovrjenac, de Bokar Toren (Tvrdava Bokar), en de Minceta Toren (Tvrdava Minceta), die hieronder in meer detail worden beschreven.

De relatief bescheiden wandeling van twee kilometer is in de zomer onverwacht zwaar en vochtig door de stijgende en dalende hellingen van de stadsmuren. Het is raadzaam vroeg te beginnen om de hitte van de dag te vermijden als je van plan bent het volledige parcours af te leggen. En je blijft uit de buurt van het grootste deel van de drukte.

Praktische informatie en tickets voor de Oude Stadsmuren

Toegang

Je hebt toegang tot de oude stad van Dubrovnik via een van de drie gates / poorten.

  • Pile Gate: Aan de westelijke kant van muren, toegangspoort tot de oude stad, toegang via een stenen brug.
  • Ploče Gate: Aan de oostkant van de landmuren staat de tweede hoofdingang van de stad.
  • Buža Gate: De Poort van Buža (wat “gat” betekent) bevindt zich aan de noordkant van de landmuren. Deze werd gebouwd in de vroege jaren 1900.

Tickets

  • Tickets om op de muren te wandelen kan je kopen aan de Pile Gate of Ploče Gate (tickets voor de stadsmuren zijn altijd beschikbaar, ook als online te lezen staat dat ze uitverkocht zijn).
  • Het is echter aan te raden deze vooraf online te boeken, de wachtrijen zijn er soms zeer lang en in de zomer wordt het er echt warm, je wil niet in de wachtrij staan dan. Boek je tickets voor de muren hier online.
  • Wil je meerdere musea en attracties doen, koop dan een Dubrovnik Tourist Card, hierin is toegang tot de muren is inbegrepen.

Wandeltoers

Er worden wandeltours georganiseerd over de muren, zo krijg je meer info over de muren en gebouwen van de professionele gids. Boek je gegidste wandeltour over de muren online (OPGELET: hier zit het ticket tot de muren niet in)!

Openingstijden

  • April/mei/augustus/september: 8:00 uur – 18:30 uur
  • Juni/juli: 8:00 uur – 19:30 uur
  • Oktober: 8:00 uur – 16:00 uur
  • November t/m maart: 8:00 uur – 15:00 uur

Wandeling door Stradun

Stradun
Stradun

Locals en toeristen komen dag en nacht samen op de adembenemende Stradun, ook bekend als Placa in Dubrovnik, om de voorbijgaande wereld te observeren. De Stradun, zonder twijfel één van Europa’s mooiste voetgangersstraten, biedt onderdak aan een aantal restaurants en cafés en is een geweldige plek om te winkelen of om je voeten te laten rusten na een dagje in Dubrovnik gewandeld te hebben.

De 300 meter lange straat, bekend om zijn witte kalkstenen bestrating, werd voor het eerst aangelegd in 1468; veel van de nabijgelegen structuren werden echter in de 17e eeuw gebouwd na de rampzalige aardbeving van 1667, die het grootste deel van Dubrovnik zwaar verwoestte.

De kenmerkende woningen van de Stradun staan erom bekend dat hun hoofdingangen en ramen zich onder dezelfde boog bevinden, zodat het huiselijke leven boven en de commerciële activiteiten op hetzelfde niveau kunnen plaatsvinden.

War Photo Limited, een fascinerend fotomuseum met foto’s van de verschillende militaire oorlogen waarbij de mensheid betrokken was, ligt op een steenworp afstand van het Stradum in een van de zijstraten.

Dubrovnik Kathedraal en Schatkist

Dubrovnik Kathedraal en Schatkist
Dubrovnik Kathedraal en Schatkist

De prachtige kathedraal van Dubrovnik, ook bekend als de Assumptiekathedraal (de volledige naam is de kathedraal van Maria Hemelvaart, of Katedrala Velike Gospe in het Kroatisch), werd gebouwd op de plaats van een oudere kathedraal uit de 6e eeuw die door aardbevingen werd verwoest. Andrea Buffalini uit Rome ontwierp de kathedraal in barokstijl.

De kathedraal heeft hoogtepunten waaronder schilderijen van Italiaanse en Dalmatische schilders uit de 16e tot 18e eeuw, met name de Maagd van de Stoel van Rafaël uit het begin van de jaren 1600. De kathedraal valt op door de drie doorgangen, de drie absiden en het prachtige interieur.

De Schatkist van de kathedraal (Riznica Katedrale), die verschillende belangrijke kunstvoorwerpen bevat, is een aanrader om te bezoeken. Het meest bekende is een stuk van de veronderstelde kruisiging waarop Jezus werd gekruisigd. De schedel, ledematen en arm van St. Blaise, de beschermheilige van de stad, uit de 13e eeuw, en een prachtige tentoonstelling van 138 gouden en zilveren relikwieën uit de hele wereld, zijn enkele andere bekende relikwieën.

De Stadspoorten

De Stadspoorten
De Stadspoorten

De beroemde Pile Gate in Dubrovnik is al eeuwenlang de belangrijkste toegangspoort en is nog steeds de meest intrigerende manier om deze prachtige middeleeuwse stad binnen te komen. Eén van de twee poorten naar de regio Lapad, de alleen voor voetgangers toegankelijke Pile Gate, was ooit omsloten door een gracht met een ophaalbrug uit 1537. Het heeft ook een prachtige tuin binnen de oude gracht.

Andere opvallende kenmerken zijn een standbeeld van St. Blaise, gebeeldhouwd door de bekende Kroatische kunstenaar Ivan Metrovic en geplaatst in een nis in de boog, en een deur uit 1460 binnen de vestingmuren.

In de buurt van de Asimov-toren ligt de 14e-eeuwse Ploce-poort, een andere poort die een bezoek waard is. Als een “dubbel verdedigingssysteem” werkte het goed als het moeilijk werd. Het Revelin Fort werd gebouwd in 1580 en ligt naast de Ploce Poort, net over de gracht.

Wandelen over het Loggia-plein

Loggia plein
Loggia-plein

Het Loggia-plein in Dubrovnik heeft lang gediend als een belangrijke ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Dit historische marktplein ligt in het noordoosten van het oude stadscentrum en is het thuis van enkele van Dubrovniks bekendste bouwwerken en openbare monumenten.

Tot de hoogtepunten behoren Antonio Ragusino’s sculptuur Orlando’s Column (Orlandov stup), die werd gebouwd en gebeeldhouwd, en de bekende Loggia van de Klokken, die werd gebouwd in 1480 en werd gebruikt als een waarschuwingssysteem voor de gemeenschap tijdens perioden van onrust.

Ook de kerk van St. Blaise ligt vlakbij; deze is opmerkelijk vanwege de barokke gevel en de kostbare collectie kunstwerken. Het hoofdwachters huis, de Onofrio-fontein, de klokkentoren uit de 15e eeuw en het Sponza-paleis, waarin tegenwoordig het stadsarchief is ondergebracht, zijn allemaal opmerkelijke kenmerken van het gebied.

Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac
Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac, vaak aangeduid als het fort St. Lawrence, is lange tijd één van de belangrijkste vestingwerken van Kroatië geweest. Het wordt beschouwd als het “Gibraltar van Dubrovnik” vanwege zijn ligging op een rotsachtig schiereiland net buiten de westelijke stadsmuur.

Dit spectaculaire bouwwerk, dat maar liefst 37 meter boven de Adriatische Zee uitsteekt, bleek onoverwinnelijk tijdens de verschillende Venetiaanse belegeringen die na de voltooiing in de 11e eeuw werden uitgevoerd. Volgens de legende waren de Venetianen zelf van plan hier een fort te bouwen, maar ze werden overtroffen door de vindingrijke plaatselijke bewoners.

Fort Lovrijenac is toegankelijk via twee ophaalbruggen en een deur via zijn opmerkelijke muren, die op sommige plaatsen wel 12 meter dik zijn, en staat bekend om zijn vreemde driehoekige structuur met zijn drie terrassen.

Het fort wordt gebruikt als achtergrond en locatie voor het beroemde zomerfestival van Dubrovnik, met verschillende theater- en muziekevenementen, en is bovendien een populaire toeristische bestemming.

Adres: Ul. od Tabakarije 29, 20000, Dubrovnik

De Large Fountain van Onofrio en St. Saviour Church

De Large Fountain van Onofrio en St. Saviour Church
De Large Fountain van Onofrio en St. Saviour Church

De iconische Grote Fontein van Onofrio in Dubrovnik, gebouwd tussen 1438 en 1444, is waarschijnlijk het bekendste van de vele oude bouwwerken van de stad. Dit iconische bouwwerk ligt op korte loopafstand van de Stapelpoort, maar door schade als gevolg van de aardbeving van 1667 is het iets kleiner geworden dan het oorspronkelijk was. De fontein was een cruciaal onderdeel van het oorspronkelijke Dubrovacka waterleidingsysteem van de stad, dat ook werd ontworpen door Onofrio de la Cava.

Direct voor de fontein (Crkva sv Spasa) staat de mooie St. Saviour kerk. Het was één van de weinige gebouwen die de verwoestende aardbeving van 1667 intact heeft overleefd. Het werd in het begin van de 16e eeuw gebouwd als teken van dankbaarheid voor wat de plaatselijke bevolking geloofde als goddelijke interventie nadat de stad een paar jaar eerder was gespaard tijdens een aardbeving. Tegenwoordig is dit kleine godshuis een aanrader om te bezichtigen vanwege de prachtige gotische en renaissance details.

Adres: Poljana Paska Milicevica 2000, 20000, Dubrovnik

Minceta Tower

Minceta Tower
Minceta Tower

De spectaculaire Minceta toren (Tvrdava Minceta), die deel uitmaakt van de stadsmuur, is zeker een bezoek waard. De toren, die voor het eerst werd gebouwd in 1319 en versterkt in 1461, werpt een enorme schaduw over de oude stad eronder. Eén van de belangrijkste locaties voor een cruciaal moment in Game of Thrones, als Daenerys reist om haar ontvoerde draken te zoeken, was de toren.

De Minceta toren is één van de beste locaties om dat ideale uitzicht over de oude stad met zijn mooie oranje daken te verkrijgen, want het is de meest landinwaarts gelegen van alle torens en ligt aan het noordelijke uiteinde van het muursysteem dicht bij de Paalpoort. Beklim de steile trappen naar de top; de mensenmassa kan soms een uitdaging zijn, dus wees geduldig!

Maak een Game of Thrones-wandeling door Dubrovnik

Kings landing in Dubrovnik Kroatië
Kingslanding in Dubrovnik, Kroatië

Je zult de kans niet willen missen om de grootste delen te bezoeken die te zien waren in de populaire televisieserie Game of Thrones, of je Dubrovnik bezienswaardigheden plan nu op een strak schema staat of dat je genoeg tijd hebt om deze prachtige Kroatische stad te verkennen.

Eén van de meest geliefde activiteiten in Dubrovnik is de Game of Thrones Walking Tour, waarbij veel van de belangrijke filmlocaties worden bezocht. Een ervaren gids met kennis van de werkelijke en verzonnen geschiedenis van de locatie geeft commentaar.

Hoogtepunten zijn enkele van de mooiste uitzichten op de skyline van King’s Landing en het oude Fort Lovrijenac, die beide prominent aanwezig waren in Game of Thrones.

Het horen van de verhalen achter de schermen die deze gidsen hebben verzameld maakt deel uit van het plezier, en een extra upgrade omvat een uitstapje naar het Arboretum van Trsteno, dat in het programma diende als koninklijke tuinen.

Met de kabelbaan van Dubrovnik

De kabelbaan in Dubrovnik
De kabelbaan in Dubrovnik

Een prachtige activiteit in Dubrovnik is het nemen van de kabelbaan naar boven. Met elke beklimming van Srd Hill in de kabelbaan van Dubrovnik wordt het uitzicht boven de oude stad steeds beter (men denkt dat je op heldere dagen zo’n 50 kilometer ver kunt kijken). Eenmaal boven ben je vrij om de regio te verkennen. De tocht duurt minder dan 10 minuten.

De Fransen bouwden het keizerlijke fort in de 19e eeuw tijdens hun bezetting van het gebied, en het huisvest tegenwoordig een intrigerend museum over de Binnenlandse Oorlog van 1991-1995, waarin de stad werd verdedigd tegen binnenvallende troepen. Een café met een adembenemend uitzicht op de oude stad is ook vlakbij, samen met interessante winkels, waaronder een smederij die nog steeds oude methoden gebruikt voor het slaan van munten.

Adres: Ulica kralja Petra Krešimira IV, 20000, Dubrovnik

Officiële site: www.dubrovnikcablecar.com

Het Dominicaanse klooster

Het Dominicaanse klooster
Het Dominicaanse klooster

Het Dominicaanse klooster in Dubrovnik was zo enorm groot toen het begin 1300 werd gebouwd, dat het nodig was delen van de stadsmuren te verplaatsen. Het klooster, dat tijdens de aardbeving van 1667 zwaar werd verwoest, werd volledig herbouwd in zijn huidige vorm, waarbij bijzondere aandacht werd besteed aan het behoud van kenmerken zoals de prachtige laatgotische kloostergang (het origineel werd in de 15e eeuw ontworpen door Michelozzo di Bartolomeo uit Florence).

Bijzonder is het museum van het klooster, met verschillende religieuze werken in de stijl van de Dubrovnik (ook bekend als de Venetiaanse school) uit de 15e en 16e eeuw, evenals intrigerende voorwerpen van goud en zilver.

Adres: Ul. Svetog Dominika 4, 20000, Dubrovnik

De Franciscaanse kerk en het klooster

De Franciscaanse kerk en het klooster
De Franciscaanse kerk en het klooster

De Franciscaanse kerk en het klooster in Dubrovnik is een andere belangrijke historische bezienswaardigheid die je op je reisroute moet opnemen. Op de plaats van het oude klooster uit de jaren 1100 werd dit goed bewaard gebleven bouwwerk uit de late jaren 1600 gebouwd, en vandaag de dag herbergt het één van de meest onbetaalbare bibliotheken van Kroatië.

Het werd opgericht in de 17e eeuw en huisvest niet alleen een collectie van meer dan 21.000 zeldzame boekhandschriften, maar ook een fascinerende middeleeuwse apotheek, één van de oudste ter wereld, die dateert uit 1317 en bekend staat om zijn grote collectie antieke versierde kruiken, meetinstrumenten en vijzels. Bovendien is er een museum met een collectie uitstekende kunst en historische voorwerpen.

Adres: Poljana Paska Milicevica 4, 20000, Dubrovnik

De Rector’s Palace en Cultural Historical Museum

De Rectors Palace en Cultural Historical Museum
De Rector’s Palace en Cultural Historical Museum

Het paleis van de rector (Kneev dvor), dat Onofrio de la Cava in 1435 ontwierp en waarin nu het Cultureel Historisch Museum van de stad is ondergebracht, heeft in de loop der jaren verschillende renovaties ondergaan. Dit prachtige oude paleis, een mooie combinatie van laat-gotische en vroeg-renaissance stijlen, werd niet lang nadat het klaar was ernstig beschadigd door een kruitontploffing, vervolgens door een brand en opnieuw in 1667 door een aardbeving.

Vandaag de dag is dit goed bewaarde bouwwerk een genot om te verkennen, vooral de prachtige binnenplaats. Plan je bezoek zo, zodat je mogelijk samen met één van de regelmatige zomerevenementen met klassieke muziek kunt bezoeken.

Opmerkelijk is ook de buste van de voormalige handelaar Miho Pracat van het eiland Lopud. Tot de hoogtepunten van de collectie van 15.000 voorwerpen in het museum behoren een aantal fascinerende voorwerpen die het middeleeuwse leven in de Republiek Ragusa beschrijven en een groot aantal prachtige schilderijen van Venetiaanse en Dalmatische schilders.

Adres: Opcina Dubrovnik, 20000

De Fort van St. John

De Fort van St. John
De Fort van St. John

Het Fort van St. John, door de plaatselijke bevolking ook wel het Fort van St. Ivan genoemd, ligt aan de oostelijke rand van de oude stad. Dit enorme gebouw, dat ooit een cruciaal onderdeel was van de vestingwerken van Dubrovnik, herbergt nu verschillende hedendaagse attracties om toeristen bezig te houden.

Het Aquarium van Dubrovnik bevindt zich in het lager gelegen gedeelte en biedt talrijke fascinerende tentoonstellingen van lokale en exotische vissen, evenals een uitzonderlijke collectie zeepaardjes. Het Maritiem Museum van Dubrovnik ligt in het bovenste gedeelte en toont het maritieme verleden van Dubrovnik aan de hand van modelboten en scheepsvoorwerpen.

Het naburige Bokar Fort, dat werd ontworpen en gebouwd door Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi en een geweldige plek is om te bezoeken vanwege het geweldige uitzicht over de stad en de Adriatische Zee, is ook zeker een bezoek waard.

Geniet van de zon op het strand van Banje

Strand Banje
Banje beach

Dubrovnik biedt meer activiteiten dan alleen bezienswaardigheden. In werkelijkheid ligt Banje Beach, één van de beste stranden van Kroatië, in deze oude stad. Het is een heerlijk (hoewel nogal druk) gebied om tot rust te komen en je voeten in het water te dompelen of te zwemmen, en het is slechts een korte wandeling van de oude oude stad.

Het is een mooie plek om te wandelen en watersporten te beoefenen zoals windsurfen en kajakken op zee, vooral na een diner in een van de vele chique restaurants of hotels in de buurt.

De stranden rond het schiereiland Lapad zijn ook de moeite waard, hoewel ze wat verder weg liggen. Drie grote stranden, Cava, Uvala Bay en het exotisch klinkende Copacabana, liggen op een korte auto- of busrit van vier kilometer van de oude stad. Hoewel er entree moet worden betaald, zijn deze gezinsvriendelijke stranden fantastisch voor wie samen op vakantie gaat. Naast zwemmen en zonnen zijn er ook activiteiten als snorkelen en jetskiën.

Het Museum van Moderne Kunst Dubrovnik

Als je van kunst houdt, moet je het Museum voor Moderne Kunst Dubrovnik (MOMAD) bezoeken, dat zijn deuren opende in 1945. Het gebouw zelf – ooit de residentie van een van de meest vooraanstaande families van de stad – is bijzonder spectaculair en herbergt nu een buitengewone collectie van meer dan 3000 kunstwerken van bekende Kroatische en internationale kunstenaars en creaties van lokale kunstenaars.

Hoogtepunten zijn moderne kunst van eind 1800 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog en een aanzienlijke collectie hedendaagse kunst van na de oorlog tot nu. Niko Miljan, Marko Murat en Marko Raica, om er maar een paar te noemen, zijn inwoners van Dubrovnik die vertegenwoordigd zijn.

Adres: Poljana Marina Držica 1, 20 000 Dubrovnik

Officiële site: http://ugdubrovnik.hr/en

Overnachten in Dubrovnik

Het gebied rond de autovrije Oude Stad is de beste plek om te verblijven als je de belangrijkste bezienswaardigheden van Dubrovnik wilt bezoeken en de rijke geschiedenis van de stad op wilt nemen. Het schiereiland Lapad, ongeveer drie kilometer ten noordwesten van de Oude Stad, is een prima optie als u een rustigere omgeving zoekt. Veel van de chique hotels hier bieden een adembenemend uitzicht op zee. Lees hier meer over de beste hotels in Dubrovnik!

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!