Wat te doen in Palermo? 20 bezienswaardigheden en meer

Ben je van plan om tijdens je volgende reis de hoofdstad van Sicilië, Palermo, te bezoeken? Om je te helpen bij het plannen van je verblijf in de stad, hebben we een lijst samengesteld met de 21 beste dingen om te doen in Palermo, inclusief alle must-sees.

Bovendien geven we je voorbeeldroutes om Palermo in 1, 2 of 3 dagen te bezoeken zonder de must-see bezienswaardigheden te missen. Aan het einde van het artikel vind je een lijst met mijn favoriete hotels in de stad.
Wat-te-doen-in-Palermo-20-Bezienswaardigheden-palermo

Bezoek Palermo: bezienswaardigheden en must-see plekjes

Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen in Palermo? Hieronder hebben we een lijst opgesteld met verschillende bezienswaardigheden en meer!

Paleis van de Noormannen

Paleis van de Noormannen
Paleis van de Noormannen

Begin bij één van de populairste monumenten van Palermo, het Normandische paleis (Palazzo dei Norman in het Italiaans). Zoals je misschien al weet, wordt het ook wel het Koninklijk Paleis van Palermo genoemd. Het Normandische paleis op de Plaza de la Independencia is een perfecte weergave van de culturele mix van Palermo. Gebouwd om een ​​Arabische emir te huisvesten, werd het gebouw bezet en uitgebreid door de Noormannen en vervolgens bezet door de Spanjaarden.

Tegenwoordig is het de zetel van het Siciliaanse regionale parlement. De bouwstijl is kosmopolitisch en draagt ​​de stempel van de verschillende volkeren die er woonden. De meest aantrekkelijke kenmerken van het paleis waren de binnenplaatsen, tuinen en de kamers van koning Roger. Het mozaïek van het jachttafereel is indrukwekkend! Maar het meesterwerk van het Normandische paleis is de Cappella Palatina, een meesterwerk van de Arabisch-Normandisch-Byzantijnse stijl. De kapel werd in opdracht van Roger II gebouwd om koninklijke menigten te huisvesten. Het meest opvallende kenmerk van de Palatijnse Kapel zijn de prachtige vergulde mozaïeken die zowel de muren als het plafond sieren. Sommige beelden de menselijke figuur uit, wat in die tijd niet gebruikelijk was.

Het wordt door velen beschouwd als de mooiste Byzantijnse kapel in Palermo en de mooiste kerk op Sicilië. Als je het Normandische paleis tijdens je verblijf wilt bezoeken, kijk dan op de officiële website van het paleis voor actuele informatie, inclusief openingstijden.

St. Johannes van de Kluizenaars

De San Giovanni degli Eremiti kerk
De San Giovanni degli Eremiti kerk

Naast het Normandische paleis kan je een bezoek brengen aan de middeleeuwse Normandische kerk van St. Johannes de Kluizenaar (San Giovanni degli Eremiti in het Italiaans). De felrode koepelvormige buitenkant is onderscheidend en ook het interieur is de moeite van het bekijken waard. Het klooster en de tuinen zijn absoluut prachtig en een geweldige plek om te ontsnappen van de drukte van de stad. De kerk zelf is heel eenvoudig en combineert islamitische en Normandische stijlen.

Kathedraal van Palermo

Kathedraal van Palermo
Kathedraal van Palermo

Loop de Via Vittorio Emanuele af in de buurt van het Normandische paleis en ontdek de tweede bezienswaardigheid van Palermo, de kathedraal van Palermo. Voor mij de beste plek in de Siciliaanse hoofdstad! Van buiten is de kathedraal gewoon prachtig. Ik was vooral onder de indruk van de unieke architectuur van dit prachtige gebouw.

Bezoek de crypten om de graven van koningen en koninginnen te zien, waaronder het graf van Roger II, en de schatkamer van de kathedraal, een verzameling koninklijke juwelen uit de 12e eeuw. Terwijl je hier bent, moet je zeker naar het dak van de kathedraal klimmen voor een prachtig panorama beeld over de hele stad.

Ballaro Markt

Ballaro markt in Palermo
Ballaro market, in Palermo

Wie houd er nu niet van eten? Ik geniet er enorm van om langs marktkramen te dwalen en lokale specialiteiten te eten. In Palermo raden we aan om de Ballaro-markt te bezoeken, de grootste en meest typische van de stad. Op deze kleurrijke markt vind je de beste Siciliaanse producten: fruit, groenten, kaas en natuurlijk vis. En dit alles tegen een goedkope prijs! Naast kraampjes zijn er veel goedkope producten zoals servies en elektrische apparaten te koop.

Quattro Canti

The Quattro Canti
De Quattro Canti

De kruising Quattro Canti, in het Engels bekend als de “Four Corners”, markeert de kruising van de twee hoofdstraten van Palermo, de Via Vittorio Emanuele (waar de kathedraal staat) en de Via Maqueda, die naar het Teatro Massimo leidt.

Als je Palermo bezoekt, maak dan een wandeling door dit kruispunt en bewonder deze vier perfect symmetrische façades. Ze zijn allemaal gebouwd op hetzelfde model. Aan de voet is een fontein die de seizoenen voorstelt. Op de begane grond staan ​​beelden van de koning van Palermo en op de tweede verdieping staan ​​beelden van de vier patroonheiligen van Palermo. Als je de kans hebt om Rome te bezoeken, doet Quattro Canti je misschien denken aan “Quattro Fontane”.

Het Teatro Massimo Vittorio Emanuele

Het Teatro Massimo Vittorio Emanuele
Het Teatro Massimo Vittorio Emanuele

Volg vanaf Quattro Canti de Via Maqueda om een ​​ander monument van Palermo te bereiken, Teatro Massimo Vittorio Emanuele. Het Teatro Massimo in Palermo werd in 1897 gebouwd en was het grootste operahuis van Italië en het op twee na grootste van Europa. Direct achter de operahuizen van Parijs en Wenen! De omvang ervan was destijds controversieel en velen vroegen zich af of Palermo zo’n opera echt nodig had, het is één van de beroemde theaters geworden. Het sloot in 1974 en werd geheropend in 1997, na 23 jaar geplaagd zijn door politieke schandalen en corruptie.

Opera van wereldklasse wordt nog steeds opgevoerd. Tickets zijn vrij duur, maar het theater organiseert ook dagelijkse rondleidingen. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar met of zonder toegang achter de schermen. Een volledig bezoek kost €20 en is inclusief toegang tot het operaterras met 360 graden uitzicht over heel Palermo. Alle informatie over Teatro Massimo is te vinden op de officiële website.

Regionaal Archeologisch Museum van Palermo

Regionaal Archeologisch Museum van Palermo
Regionaal Archeologisch Museum van Palermo

Het Regionaal Archeologisch Museum van Palermo is gevestigd in een oud paleis in de buurt van Teatro Massimo. Verspreid over drie verdiepingen herbergt het een indrukwekkende verzameling Etruskische, Romeinse, Egyptische en Griekse werken, waarvan sommige afkomstig zijn uit de beroemde tempel van Selinunte. De werken worden goed weergegeven en de omgeving is bijzonder. Ook is er een prachtige binnenplaats met exotische bomen en een verfrissende fontein. De perfecte plek voor een rustig cultureel bezoek. En het beste? De toegang tot het museum is gratis, dus waarom zou je niet gaan!

Siciliaanse Regionale Kunstgalerie, in het Abatellis Paleis

Palazzo Abatellis
Palazzo Abatellis

Een ander museum om te bezoeken in Palermo is het Siciliaanse Regionale Museum. Het is gevestigd in Palazzo Abatellis, een Catalaans gotisch paleis dat de voormalige residentie was van Francesco Abatellis, de havenmeester van het koninkrijk Sicilië. Het Regionaal Museum heeft een belangrijke collectie schilderijen, beeldhouwwerken en muurschilderingen. Enkele muurschilderingen die daar te vinden zijn, zijn de: “Triumph of Death” (anoniem werk), de “Annunciation of the Virgin” van Antonius van Messina, de buste van Eleonora van Aragon, het drieluik “Marvagna” van Mabuse.

Foro Italico

Foro Italico is een grote openbare tuin aan zee. Een ideale plek om een ​​pauze te nemen van de drukte van het centrum van Palermo. Er zijn ook wandelingen langs de kust en een paar bomen om van de schaduw te genieten. Als je met kinderen op Sicilië reist, zijn er plekken om te ontspannen, speeltuinen en uitgestrekte grasvelden om te spelen. De perfecte plek voor een korte pauze tussen het bezoeken van de historische monumenten van Palermo.

De botanische tuin en de Villa Giulia

La Villa Giulia Palermo
La Villa Giulia

Voor nog meer groen kan je een bezoek brengen aan de Palermo Botanical Gardens aan Lincoln Street, niet ver van Foro Italico. Slenter door de schaduwrijke steegjes en geniet van de frisheid. De botanische tuin heeft verschillende soorten mediterrane en exotische bomen en planten, zoals: sinaasappel- en citroenbomen en veel fruitbomen. Niet te missen is de beroemdste boom van de tuin, de gigantische vijg met zijn ineengestrengelde takken.

Er is een toegangsprijs (meestal €5), maar de botanische tuin heeft nog wel onderhoud nodig. Tip: Als je niet wilt betalen voor de botanische tuinen, maar toch wat schaduw nodig hebt, kun je terecht bij Villa Giulia, die grenst aan de botanische tuinen. De toegang is gratis en de lokale bevolking houdt van deze plek! De mooiste openbare tuin van Palermo, vol met beelden, fonteinen en rustbanken. Er is ook een café aan de rand van de tuin om je dorst te lessen.

Capucijnse Catacomben van Palermo

De Capuchin catacomben van Palermo
De Capuchin catacomben van Palermo

Als je op zoek bent naar een ongewoon bezoek tijdens uw reis naar Palermo, bezoek dan de catacomben van de kapucijnen van Palermo (Catacombe dei Cappuccini in het Italiaans). Ja, deze catacomben zijn één van de beste plekken in Palermo en de meest memorabele plekken die we tijdens ons verblijf hebben bezocht. Oorspronkelijk konden alleen monniken worden begraven in de catacomben van kapucijnerkloosters. Na verloop van tijd probeerden echter veel Sicilianen, voornamelijk van aristocratische afkomst, daar te worden begraven.

Dankzij uitdroging en balseming zijn de lichamen zeer goed bewaard gebleven. In hun testament kozen de overledenen zelfs de kleding die ze wilden balsemen. Families konden ze bezoeken en donaties doen aan kloosters waardoor monniken de overblijfselen konden bewaren. Dankzij hen zijn de catacomben eeuwenlang bewaard gebleven.

Tegenwoordig bevatten de catacomben ongeveer 8.000 mummies, verdeeld over verschillende gebieden, zoals monniken, vrouwen, mannen en kinderen. Dit bezoek is bijzonder indrukwekkend omdat de meeste aan de muren hangen en in een zeer goede staat van bewaring verkeren. Eén van ’s werelds beroemdste en best bewaarde mummies is Rosalia, een tweejarig meisje dat stierf aan een longontsteking. Haar haar en gezicht zijn goed bewaard gebleven en ze ziet eruit alsof ze slaapt. Heel eng! Het is natuurlijk niet aan te raden om kleine kinderen mee te nemen. Houd er rekening mee dat fotograferen in de catacomben verboden is.

Paleizen in Palermo

Palazzo Mirto
Palazzo Mirto

Naast het Normandische paleis staat de stad Palermo vol met paleizen om te bezoeken of gewoon te bewonderen. Sommige zijn min of meer goed bewaard gebleven. Hier is de lijst van mijn favoriete paleizen om te ontdekken tijdens uw bezoek aan Palermo:

 • Gangi paleis: Dit weelderige paleis staat bekend als de plek waar “The Leopard” film van Luchino Visconti werd opgenomen. De familie Gangi woont hier nog steeds, dus het paleis heeft al zijn vroegere pracht en praal behouden. Je kunt het niet alleen bezoeken, want je moet vooraf reserveren voor een groep van minstens 20 personen.
 • Paleis Chiaramonte Steri: het paleis heeft de reputatie meer dan 150 jaar lang het hoofdkwartier te zijn geweest van het Hof van Inquisitie. U kunt de gevangeniscellen ontdekken, bedekt met graffiti gemaakt door gevangenen met hun bloed en urine en meer te weten komen over de verschrikkingen van martelingen tijdens de inquisitie.
 • Mirto paleis: Een prachtig paleis met authentieke decoratie en origineel meubilair. Het vertegenwoordigt de levensstijl van een rijke familie uit Palermo in de 18e eeuw.
 • Het Zisa paleis herbergt het Museum van Islamitische Kunst. Mooi om te zien van de buitenkant, maar ik raad je niet aan te betalen voor het bezoek. De binnenkant is niet super interessant.

Bezoek kerken in Palermo

De Santa Maria dellAmmiraglio kerk
De Santa Maria dell’Ammiraglio kerk

Als je graag gebedshuizen bezoekt, dan is Palermo met zijn ontelbare kerken de juiste plaats voor jou. Hier is een lijst van mijn favoriete kerken om te zien in Palermo:

 • Co-kathedraal van St. Maria van de Admiraal (De Martorana): beroemd om zijn prachtige gouden mozaïeken.
 • San Cataldo Kerk, voor zijn ongewone architectuur. Het lijkt helemaal niet op een christelijk gebouw!
 • Santa Caterina Kerk, een prachtige barokke kerk
 • Santa Maria della Catena met een zeer eenvoudig interieur
 • Kerk van de G’àö¬©su, het grootste barokgebouw in Palermo
 • Sint-Dominicuskerk
 • Kerk van San Antonio Abate
 • Kerk van de Heilige Mattheus van Palermo
 • Kerk van Carmine Maggiore

De kathedraal van Monreale

Monreale kathedraal
Monreale kathedraal

Als je een paar dagen in Palermo bent, raad ik je ten zeerste aan om de kathedraal van Monreale te bezoeken. Deze must-see kathedraal ligt op slechts 40 minuten rijden van het centrum van Palermo en je wilt hem niet missen. De kathedraal, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een architectonisch meesterwerk, vooral van binnen. Deze Normandisch-Byzantijnse kerk had ooit twee torens. Na de blikseminslag heeft ze er nu nog maar anderhalf. Ik was echt verrast toen ik binnenkwam!

Het is bedekt met meer dan 6.500 vierkante meter vergulde mozaïeken met scènes uit het Nieuwe en Oude Testament. Naast de kathedraal kan je ook het klooster bewonderen. Het is erg mooi en elke pilaar heeft zijn eigen decoratie. Maak na een bezoek aan de kathedraal een wandeling door de stad Monreale en geniet van het prachtige landschap.

Mondello Beach

Mondello Beach Uitzicht
Mondello Beach

Waarom ga je na deze historische en culturele bezoeken niet naar het strand en kom je niet naar Sicilië om van de zee te genieten? Palermo ligt op 30 minuten rijden van het Mondello-strand. Met zijn fijne zand en kristalhelder water is het een favoriet strand van de inwoners van Palermo. Er zijn voldoende ligstoelen te huur, maar er zijn ook gratis openbare ruimtes om je handdoeken uit te spreiden. Als je op zoek bent naar restaurants en snacks, die zijn er genoeg. Andere stranden bezoeken? Lees ons artikel over de alle stranden in Palmero en omgeving!

Natuurreservaat Zingaro

De Zingaro natuur reservaat
De Zingaro natuur reservaat

Het natuurreservaat Zingaro, één van de mooiste natuurreservaten van Sicilië, ligt op slechts 1,20 uur rijden van Palermo. Als je van wandelen langs de zee houdt, is een bezoek aan Zingaro de perfecte dagtrip. In een prachtige baai kun je de hele dag wandelen en zwemmen!

Trapani and Segesta

Kasteel Erice uitzicht over Trapani
Kasteel Erice, uitzicht over Trapani

Trapani is de grootste stad rond Palermo. De stad zelf is niet zo interessant voor toeristen, maar deze plaats staat bekend om drie dingen. Erice, een middeleeuws dorp gelegen op een rotsachtige klif met uitzicht op Trapani. Geniet van een spectaculair uitzicht over de stad en de zee tot aan het eiland Segesta op de Egadische eilanden, één van de populairste archeologische vindplaatsen van Sicilië. Vertrekpunt voor veerboten naar de Egadische eilanden. Als je geen auto hebt, overweeg dan om een ​​dagtrip vanuit Palermo te boeken om Erice, de tempel van Segesta en de zoutvlakten van Trapani te bezoeken.

Cefalù

De picturesque Cefalù
De picturesque Cefalù

Cefalu ligt op een uur rijden van Palermo. Deze kleine badplaats is zeker de meest kleurrijke van Sicilië! Geniet van het uitzicht en maak een wandeling langs de kust en de oude stad. Vergeet niet de kathedraal te bezoeken, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Er zijn ook enkele stranden, maar de meeste zijn privé. Als je tijd hebt, kun je ook de rotsen beklimmen die de stad domineren voor een geweldig uitzicht over de omgeving.

Agrigento en de Vallei der Tempels

De tempel van Concordia in Agrigento Vallei van De Tempels
De tempel van Concordia, in Agrigento Vallei van De Tempels

Je kan ook een bezoek brengen aan de Vallei van de Tempels van Agrigento op een dagtrip vanuit Palermo. Samen met de tempel van Segesta en de ruïnes van Selinunte is het één van de belangrijkste historische plekken in het westen van Sicilië. Je kunt er komen met een privévoertuig (als je die hebt) of kiezen voor een dagtocht vanuit Palermo. Ze halen je op bij je hotel en brengen je naar Agrigento en de Vallei van de Tempels.

Taormina and Etna

Uitbarsting van Etna
Uitbarsting van Etna

Deze twee steden zijn veel dichterbij, dus het is zeker beter om de Etna te bezoeken vanuit Taormina of Catania. Als je echter niet van plan bent om de oostkust van Sicilië te bezoeken, maar toch de beroemde vulkanen wilt ontdekken, kun je vanuit Palermo gaan! Er zijn georganiseerde dagtochten. Zeker een lange dag, maar geweldig!

Hoeveel dagen om Palermo te bezoeken?

Dit is een vraag die veel reizigers zich stellen. Persoonlijk zou ik adviseren om minstens 2 nachten in Palermo door te brengen tijdens je reis naar Sicilië, om 2 volle dagen in de stad te hebben. Als je tijd wilt hebben om Palermo en omgeving te bezoeken, raad ik je aan om 3 dagen in Palermo door te brengen.

1 dag in Palermo

Voor een dag in Palermo raad ik u aan om u te concentreren op de volgende bezienswaardigheden:

 • Bezoek het Paleis van de Noormannen
 • Maak een paar foto’s van St. John of the Hermits, vlakbij het Paleis van de Normandië´rs.
 • Bezoek de binnenkant (en het dak) van de kathedraal van Palermo.
 • Lunchpauze
 • Wandel door de straten van het historische centrum om kerken en paleizen te bewonderen.
 • Maak een wandeling over het Foro Italico
 • Geniet van een moment van ontspanning in de botanische tuin of in de tuinen van Villa Giulia.

2 dagen in Palermo

Als je 2 dagen in Palermo wilt blijven, kun je gewoon doen zoals hierboven beschreven voor de 1e dag en toevoegen:

 • Begin je dag op de Ballaro markt om te genieten van lokale producten.
 • Bezoek het Massimo Theater of het Regionaal Archeologisch Museum van Palermo.
 • Lunchpauze
 • Ga naar de stad Monreal om de beroemde kathedraal van Monreale te bezoeken.
 • Wandel door het dorp Monreale om te genieten van de mooie uitzichtpunten.

3 dagen in Palermo

Tijdens de laatste 2 dagen heeft u veel van de stad Palermo kunnen zien. In 3 dagen in Palermo heeft u ook tijd om:

 • De catacomben van de kapucijnen van Palermo te bezoeken, om een ongewone (en nogal griezelige!) ervaring te beleven.
 • Het Mirto paleis te bezoeken om u onder te dompelen in de levensstijl van een adellijke 18e -eeuwse familie.
 • Lunchpauze
 • Geniet van een middag van ontspanning op het strand van Mondello: een dutje doen op het strand, zwemmen in warm kristalhelder water, genieten van een ijsje.

Waar te overnachten in Palermo

 • A casa di Amici: Op 1km van de kathedraal biedt deze jeugdherberg bedden in slaapzaal vanaf ‚€20,- ontbijt inbegrepen. Sterke punten: de geografische ligging, het terras, het feit dat het super schoon is, de comfortabele bedden en de gemeenschappelijke ruimtes.
 • Due Passi: B&B gelegen op 500 meter van het Massimo Theater. Moderne en lichte tweepersoonskamer vanaf ‚€63,- per nacht, ontbijt inbegrepen. Sterke punten: zeer aangename buurt, B&B goed gelegen, de warme ontvangst en beschikbaarheid van de gastheren, rustige plek en zeer goed ontbijt. Dit hotel biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding in Palermo onder de ‚€100,-!
 • Alma Hotel: Gelegen op 450 meter van het Massimo Theater en op 1,5 km van de Kathedraal van Palermo. Zeer moderne en stijlvolle tweepersoonskamer vanaf ‚€130,-, ontbijt inbegrepen. Wat ik leuk vond: schattige eigenaars die veel goed advies geven, de kwaliteit van de kamers en natuurlijk het uitzonderlijke ontbijt met zelfgemaakt gebak.
 • Porta Di Castro: Gelegen in het hart van de oude stad Palermo, op slechts 5 minuten lopen van de kathedraal van Palermo. Schitterende tweepersoonskamer vanaf ‚€150,- per nacht, ontbijt inbegrepen. Waar ik van hield: De perfecte locatie, het hotelontwerp, het geweldige ontbijt en het zeer vriendelijke personeel. Het beste hotel voor een luxe verblijf in Palermo!

Waar te eten in Palermo

 • Lo Scrigno dei Sapori: Gelegen aan het Piazza Principe di Camporeale, op 150 meter van het Zisa Palace. Uitstekende en gulle typisch Siciliaanse keuken. Verse producten en vangst van de dag. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De ingang en de binnenkant zijn niet supermooi, maar het restaurant verbergt een mooie tuin. Perfect voor een gezellige avond.
 • Torquemada: Gelegen in de Via Pignatelli Aragona, 200 meter van het Regionaal Archeologisch Museum. Dit restaurant biedt een breed scala aan gerechten, van pizza’s tot pasta en vis. Alles is uitstekend tegen een redelijke prijs, aangeboden met limoncello als bonus. Het is er nogal luidruchtig is, want het is er vaak erg druk.
 • Al fondaco del conte: Gelegen in het historische centrum van Palermo, op het Piazza Conte Federico. Een klein rustig restaurant, met een verfijnde keuken. De voorgerechten zijn heerlijk, de hoofdgerechten zijn smakelijk en gemaakt met kwaliteitsproducten en de desserts zijn origineel. Dit alles voor een redelijke prijs.

Nieuwste deals

Goedkope 16 Daagse vakantie naar Thailand

Prijs vanaf

€1011,-

Vakantie Macedonië | Geniet van Waterpret en Ontspanning!

Prijs vanaf

€548,-

Extreeem goedkoop 17 dagen naar Turkije

Prijs vanaf

€422,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.