Mexico’s Cenotes, verborgen juwelen van Yucatan

Er zijn duizenden cenotes verspreid over het Mexicaanse schiereiland Yucatan, en hun bestaan is evenzeer een bepalend kenmerk van de regio als de specifieke geologische eigenschap waaruit ze zijn ontstaan. Ooit door de oude Maya's vereerd als heilige bronnen, zijn ze nu magneten voor toeristen, avonturiers en ontdekkingsreizigers. Dit artikel gaat over alles wat je moet weten over cenotes en waar je de top drie kunt vinden.
Mexicos-Cenotes-de-verborgen-juwelen-van-de-Yucatan
Mexicos Cenotes

De Yucatan, kalksteen en de geboorte van een Cenote

Het schiereiland Yucatan wordt gekenmerkt door zijn voornamelijk kalkstenen ondergrond. Kalksteen is een oplosbaar soort gesteente, en als het gedurende lange percolatieperioden, zeg millennia, aan doorsijpelend water wordt blootgesteld, zal het kalksteen uiteindelijk oplossen. In het resulterende karstlandschap zorgt het poreuze gesteente er niet voor dat zoet water zich bovengronds kan ophopen in de vorm van rivieren en meren. In plaats daarvan vindt drainage plaats onder de grond, waar regenwater door het geperforeerde gesteente filtert en zich ondergronds verzamelt, waar het proces van erosie doorgaat.

Soms destabiliseert het omringende gesteente zo sterk dat het instort en de onderliggende grot onthult, wat de geboorte van een cenote betekent.

Er bestaan verschillende soorten cenotes. Sommige zijn diepe met water gevulde schachten met strikt verticale wanden, terwijl andere ondiep maar breed zijn. Andere cenotes zijn halfopen met een deel van het wateroppervlak aan het zicht onttrokken in een grot. Een ander type zijn de grotten, die alleen door gaten in het plafond of door tunnels kunnen worden bereikt.

Mexicos Cenotes 1

Ondergronds ontstaat een nog complexer beeld. Cenotes zijn toegangspunten tot uitgestrekte netwerken van grotendeels onontdekte grottenstelsels. In het noorden en noordwesten van Yucatan liggen deze meer op een verticaal vlak, terwijl ze zich langs de Caraïbische kust horizontaal uitbreiden. De Grand Cenote bij Tulum geeft toegang tot het Sistema Sac Actun, het op één na langste grottenstelsel van 335 kilometer ter wereld. Twee van de vijf langste grottenstelsels bevinden zich in de Mexicaanse staat Quintana Roo op het schiereiland Yucatan.

Met behulp van moderne technologie zijn cenotes in verband gebracht met het uitsterven van de dinosaurussen. Het vanuit de lucht in kaart brengen van de zinkgaten in Yucatec onthulde een cirkelvormig patroon door het oerwoud. Nader onderzoek bevestigde dat deze dichtbevolkte ring van cenotes de rand markeert van een kolossale meteorietkrater, die is gedateerd op de grens tussen het Krijttijdperk en het Paleogeentijdperk, zo’n 66 miljoen jaar geleden.

Het woord “cenote” is afgeleid van het Yucatec Maya-woord dzonot, wat “put” betekent.

Lang vóór de komst van de moderne technologie begrepen de bewoners van Yucatan het cruciale belang van de plaatselijke zoetwaterzinkputten. De oude Maya’s, een van de meest geavanceerde inheemse beschavingen van het Meso-Amerikaanse continent, migreerden tussen 500 v. Chr. en 250 n. Chr. naar het schiereiland Yucatan.

In een gebied zonder rivieren of meren, zoals de Yucatan, boden cenotes het hele jaar door toegang tot zoet water. Hun aantal en hun vermogen om grote menselijke nederzettingen in stand te houden vormden de basis waarop een verfijnde samenleving kon worden gebouwd. Alle grote steden die de Maya’s tussen 300 en 900 na Chr. bouwden, zoals Chichen Itza en Uxmal, bevonden zich in de nabijheid van meerdere cenotes. De stad Mayapan, 100 kilometer ten westen van Chichen Itza, had ongeveer 40 cenotes binnen haar stadsmuren om tot 17.000 inwoners van water te voorzien.

De Cenoten waren zo belangrijk voor het overleven van de plaatselijke bevolking dat zij diep in het religieuze geloofsysteem waren verankerd. De Maya’s geloofden dat cenotes een toegangspoort waren tot Xibalba, de onderwereld, en men geloofde dat de regengod Chaac op de bodem van deze heilige putten woonde. De Maya’s voerden rituelen en ceremonies uit in de heilige cenotes om regen en goede oogsten te vragen.

De beroemdste is de Heilige Cenoot bij de oude Maya-stad Chichen Itza, in het noordwesten van het schiereiland Yucatan. Archeologen hebben in de Cenote voorwerpen gevonden van goud, jade en aardewerk, en ook menselijke overblijfselen waarvan de verwondingen wijzen op mensenoffers.

Hoewel mensenoffers geen rol meer spelen in de huidige Maya-cultuur, betonen sommige afstammelingen van de oude Maya’s nog steeds hun respect voor de mythische bewoners van cenotes.

Mexicos Cenotes 2

De top 3 Cenotes in de Yucatan (en één goed bewaard geheim)

Inmiddels zijn cenotes een populaire bestemming geworden voor toeristen, avonturiers en ontdekkingsreizigers, waarbij zwemmen, snorkelen en zelfs duiken populaire activiteiten zijn, afhankelijk van welke cenote je bezoekt.

Een van de meest spectaculaire open cenotes is de Cenote Ik-Il, gelegen op slechts 3 kilometer van Chichen Itza. De steile verticale wanden zijn begroeid met wijnranken en bloemen en gaan over in kristalblauw water van minstens 40 meter diep dat bevolkt wordt door meervallen. Het is ideaal om te zwemmen en te snorkelen. Bezoekers moeten een toegangsprijs betalen, maar zullen merken dat de site tal van voorzieningen biedt, waaronder toiletten, hutten en een restaurant.

De gedeeltelijk open Grand Cenote doet zijn naam eer aan door zwemmers en snorkelaars van alle leeftijden iets te bieden. De Cenote, gelegen in de buurt van Tulum, heeft gedeeltelijk onder water gelegen tunnels die open ruimtes met elkaar verbinden, onderwater kalksteenformaties om te verkennen en dokken om op te zonnen. Vleermuizen die aan het plafond hangen maken het exotische plaatje compleet. Als toegangspoort tot ’s werelds op één na grootste grottenstelsel is de Grand Cenote ook een populaire plek voor duikers.

Cenote Dos Ojos, Spaans voor ’twee ogen’, ligt tussen Playa del Carmen en Tulum. Het is een geweldige plek om te snorkelen, want lichtstralen doorboren het heldere turquoise water en verlichten de stalagmieten die uit de diepte steken. Dos Ojos is ook een toegangspunt tot een overstroomd onderwater grottenstelsel van meer dan 80 kilometer, waardoor het een populaire bestemming is voor duikuitstapjes in de omgeving.

Cenote Oxmal is een van de vele cenotes in en rond de stad Valladolid en is misschien wel de minst bekende cenote in de omgeving en heeft weinig voorzieningen. De toegangsprijs is even spectaculair laag als de cenote mooi en rustig is. Het water schijnt 67 meter diep te zijn, dus sensatiezoekers kunnen zich naar de oppervlakte begeven en van een hoogte van 18 tot 22 meter in het water duiken.

Mexicos Cenotes 3

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!