Dit zijn de 26 beste stranden van Albufeira

De stranden van Albufeira zijn de grootste publiekstrekker. Het Vissersstrand (Fisherman’s Beach), ook bekend als Praia dos Pescadores, ligt direct voor de Oude Stad. Dit strand is breed en zanderig, heeft verschillende unieke kliffen en is in de zomer nogal druk. Een alternatief pad naar dit strand is naar beneden via een roltrap vanaf de kliffen. Praia do Tunel is bereikbaar via een tunnel vanaf Rua 5 de Outubro ten westen van Fisherman's Beach.

Praia da Oura, een paar kilometer ten oosten van de oude stad, is één van de grootste stranden met blauwe vlag in de omgeving. Hier loopt een boulevard langs een breed gouden strand met bars, cafés en restaurants. Vanwege de korte afstand tot The Strip trekt dit strand vaak jongere bezoekers.

Er zijn verschillende prachtige stranden te vinden in Albufeira als je bereid bent iets verder van het centrum te gaan. Praia de Sao Rafael, een ander uitstekend strand met een blauwe vlag, is één van de mooiste. Dit gebied is een fantastische plek om te snorkelen vanwege het ondiepe, heldere water. Hieronder een lijst met de 26 beste stranden van Albufeira (met afbeeldingen)!

Praia de São Rafael

Praia de São Rafael
Praia de São Rafael

Eén van de meest populaire stranden in de regio Albufeira is Praia de So Rafael vanwege de mooie, ondiepe zee en het zijdezachte gouden zand. Het strand is goed bereikbaar voor de vakantiedorpjes en toch voldoende afgelegen om niet overspoeld te worden (2 km om precies te zijn).

Dus Rafael, dat in een mooie baai ligt en begrensd wordt door hoge okerkleurige kalkstenen kliffen, is vergelijkbaar met veel van de stranden langs dit deel van de Algarve-kust. Er zijn verschillende prachtige rotsen op het strand die door de wind en het water gedurende duizenden jaren zijn gevormd. Sommige van deze rotsen hebben poëtische namen als “Ponte Pequena” en “Ninho das Andorinhas,” wat zich laat vertalen als “het Zwaluwnest” (de Kleine Brug). In dit gebied kan je ook een groot aantal grotten verkennen. Als verkennen echt je ding is, dan is dit het beste snorkelgebied dat de Algarve te bieden heeft.

De nabijgelegen baaien en de kust kunnen ook worden verkend tijdens diverse georganiseerde tochten per kajak of stand-up paddle board. Je kunt van So Rafael naar een tweede kleine inham wandelen die bij eb wat meer afzondering biedt dan het hoofdstrand.

Het is een strand met een blauwe vlag en biedt een breed aanbod aan faciliteiten, zoals toiletten en openbare douches. In de zomer is er een strandwacht aanwezig op het strand. Paden en betonnen hellingen die naar het strand leiden vanaf de grote parkeerplaats boven het strand zorgen voor een goede toegankelijkheid voor gehandicapten. Er is een enigszins chique restaurant in So Rafael dat direct aan het strand ligt en afhaalmaaltijden, snacks en een smakelijke vis- en zeevruchtenkeuken biedt.

Praia dos Pescadores

Praia dos Pescadores
Praia dos Pescadores

Het Vissersstrand (Fisherman’s Beach), of Praia dos Pescadores, ligt direct voor het historische centrum van Albufeira. Samen met het nabijgelegen Praia do Tunel is het één van de belangrijkste stranden van de vakantieplaats en daarom kan het er in de zomer nogal druk zijn. Er zijn natuurlijk ook voordelen; één daarvan is dat het gunstig gelegen is ten opzichte van de oude stad; vanaf de kliffen daarachter gaat een roltrap omlaag naar het strand.

Het strand kreeg zijn naam omdat het vroeger de plaats was waar de vissers van de stad hun boten te water lieten. Het strand is nu een toevluchtsoord voor zonnebaders, maar er liggen nog enkele kleurrijke vissersboten verspreid. De overvloed aan visrestaurants langs de kustlijn, samen met de meeste andere benodigdheden voor een stranddag met het gezin, zijn daar aanwezig.

Ondanks het feit dat Praia dos Pescadores geen strand met een blauwe vlag is, heeft het strand goudkleurig zand en is de zee turquoise, zoals je van elk strand in de Algarve zou verwachten.

Praia do Peneco

Praia do Peneco
Praia do Peneco

Eén van de twee belangrijkste stranden van Albufeira is Praia do Peneco, vaak Praia do Tunel genoemd. Het enige wat het scheidt van het aangrenzende strand van Praia dos Pescadores zijn de pier en de scheepshelling.

Het enorme zandstenen rotsblok dat uit het zand steekt aan de westkant van het Peneco-strand gaf het gebied zijn naam. De Portugese term voor rotsblok is pendo.

Zoals je kunt verwachten, kan het op Praia do Peneco behoorlijk druk zijn tijdens het hoogseizoen, omdat dit het hoofdstrand is van een van de bekendste vakantiebestemmingen van de Algarve. Het gebied is tot ver in de avond levendig en er is geen tekort aan kroegen en cafés achter het strand.

De 20 meter lange tunnel die door de kliffen loopt en het oude stadscentrum met de kust verbindt, geeft Praia do Tunel, oftewel Tunnelstrand, zijn naam. Hoewel er ook andere manieren zijn om het strand te bereiken, is de meest indrukwekkende de 28 meter hoge lift die vanaf de top van de kliffen naar beneden gaat. Deze werd in 2008 in gebruik genomen en heeft een capaciteit van 13 passagiers.

De Gruta (grot) do Xorino is een kleine grot net voorbij de kliffen aan het uiteinde van Peneco. De Moren gebruikten deze grot naar verluidt als schuilplaats tijdens de 13e-eeuwse christelijke herovering van Albufeira. De boulevard die achter het strand loopt kan worden gebruikt om er te komen.

Praia do Inatel

Praia do Inatel
Praia do Inatel

Praia do Inatel is een prachtige, brede lengte van goudkleurig zand dat net ten oosten van de oude stad van Albufeira ligt. Vanuit Albufeira is het ongeveer 10 minuten lopen naar dit strand, dat na het belangrijkste strand van de stad (Praia dos Pescadores) ligt. Praia do Inatel is in de zomer zeer populair, ook al is het er niet zo druk.

Het Inatel Albufeira Hotel, dat de achtergrond enigszins overheerst en een leuke plek biedt voor een kopje koffie, gaf het strand zijn naam. Dit ligt voor de okerkleurige, lage kliffen die dit stuk kustlijn tussen Albufeira Stad en het iets verder gelegen Praia dos Alems omzomen.

Inatel, één van de vele stranden met een blauwe vlag in de Algarve, biedt veel voorzieningen en kalme golven, waardoor het een perfect familiestrand is. Er zijn een paar eetgelegenheden op het strand, een strandwacht die seizoensgebonden is, toiletten en een plek waar je ligstoelen en parasols kunt huren.

De meeste strandgangers komen te voet vanuit de nabijgelegen hotels naar Praia do Inatel, omdat daar geen parkeerplaats is. Er is enige parkeergelegenheid aan de Avenida Infante Dom Henrique, die achter het strand ligt.

Praia dos Alemães

Praia dos Alemães
Praia dos Alemães

Alle belangrijke stranden van Albufeira zijn met elkaar verbonden door een lange strook goudkleurig zand die bekend staat als Praia dos Alemes (Duits strand). De kans dat je er Britse of Nederlandse strandgangers tegenkomt is net zo groot als Duitse. De naam is eigenlijk afgeleid van een naburige voormalige Duitse visconservenfabriek.

Dit strand ligt het verst van de oude stad, want het is het meest oostelijke van de belangrijkste stranden van Albufeira. Daardoor is het, met zandstenen kliffen, pijnbomen en rotsen als achtergrond, iets minder ontwikkeld en voelt het natuurlijker aan. Dit betekent echter niet dat het er stil is. Praia dos Alemes kan een beetje druk zijn, ook al is het lang niet zo druk als Praia dos Pescadores of Tunel. Dit geldt vooral tijdens vloed, wanneer de ruimte beperkt is.

Praia dos Alemes, een strand met een blauwe vlag, is uitstekend geschikt voor gezinnen en bijzonder kindvriendelijk. Er zijn veel dingen te doen, zowel in als uit het water, waarbij de drijvende opblaasbare speeltuin het meest geliefd is. Dit alles wordt bewaakt door de seizoens gebonden strandwacht. Er zijn een paar pubs en cafés voor de volwassenen, evenals een bananenboottocht als dat u aanspreekt.

Praia dos Aveiros

Praia dos Aveiros
Praia dos Aveiros

Tussen de drukke grote stranden van Albufeira en Praia da Oura ligt de kleine inham die Praia dos Aveiros vormt. Naar plaatselijke maatstaven is dit strand een verborgen parel die zelden zo druk is als andere stranden.

Desondanks is Praia dos Aveiros ongetwijfeld iets aantrekkelijker en heeft het hetzelfde gouden zand en dezelfde Blauwe Vlag classificatie als de stranden aan weerszijden. Hoge zandstenen kliffen en verschillende rotsformaties aan weerszijden scheiden het strand van zijn buren. Tussen Praia dos Aveiros en Praia da Oura liggen verschillende kleine baaien die bij eb verkend kunnen worden.

Praia da Oura

Praia da Oura
Praia da Oura

Eén van de mooiste stranden van Albufeira ligt voor de toeristische gemeente Oura aan de voet van een steile heuvel. Een stuk prachtig, goudkleurig zand, omgeven door een boulevard met cafés, pubs en een paar goede restaurants. In vergelijking met de stranden dichter bij Albufeira stad, is dit strand iets relaxter.

Als het vloed is, strekt het strand zich uit over een afstand van ongeveer 2 km tot het nabijgelegen Praia dos Olhos d’Agua. Er is dus veel ruimte. Praia da Oura, een heerlijk veilig familiestrand, en heeft een blauwe vlag.

Praia de Santa Eulália

Praia de Santa Eulália
Praia de Santa Eulália

Iets meer dan 4 kilometer ten oosten van Albufeira ligt het Praia de Santa Eulalia. De keurig aangelegde tuinen aan de achterzijde van het strand tonen aan dat het hier om een luxe resort-strand gaat. Er zijn delen van goed onderhouden groen gazon en rijen palmbomen, afgewisseld met aloë’s en andere exotische planten.

Het strand zelf is een enorme uitgestrektheid van goudkleurig Algarviaans zand dat aan beide uiteinden wordt begrensd door steile, okerkleurige kliffen bedekt met pijnbomen. Het water van deze kust is het normale kristalheldere azuurblauw dat je zou verwachten, waardoor het perfect is om te zwemmen en te snorkelen.

Als strand met een blauwe vlag biedt het veel voorzieningen en veilig zwemmen. Ondanks het feit dat het water hier vaak rustig is, is er gedurende de zomermaanden een strandwacht aanwezig. Het strand Praia de Santa Eulália wordt beschouwd als een toegankelijk strand met wandelpaden langs de achterkant van het zand tot aan de belangrijkste parkeerplaats. Er zijn openbare toiletten en douches.

Ligstoelen, parasols en waterfietsen kunnen hier worden gehuurd, evenals andere standaard strandbenodigdheden. Op of nabij het strand zijn er ook een aantal chiquere strandbars, cafés en restaurants.

Het vijfsterren Grande Real Santa Eulália Resort and Hotel Spa, winnaar van de gewaardeerde Green Key, een milieuvriendelijke onderscheiding van de Europese Unie, ligt aan het strand.

Praia da Falesia

Praia da Falesia
Praia da Falesia

Praia da Falesia is één van de langste stranden van Portugal, met meer dan zes kilometer goudkleurig zand dat zich uitstrekt van Vilamoura in het westen tot Olhos do Agua in het oosten.

De inwoners noemen deze rustige woongemeenschap “beach town” en danken het aan het behoud van bepaalde aspecten van de traditionele Portugese manier van leven. Het strand is toegankelijk via trappen die afdalen vanaf een parkeerplaats op de klif en is omgeven door kliffen met pijnbomen.

Hoewel het goed wordt bediend door een aantal golfbanen van topkwaliteit, een aantal restaurants en bars en een aantal wooncomplexen, zorgen de enorme uitgestrektheid van het strand en de ontspannen sfeer van het stadje ervoor dat dit een van de rustigste plekjes van de Algarve is. Dit charmante kleine dorp en zijn lange, mooie strand liggen vlakbij de steden Vilamoura en Albufeira en zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Praia da Coelha

Praia da Coelha
Praia da Coelha

Het schattige kleine Praia da Coelha ligt aan het prachtige stuk kust tussen Albufeira en Armaço de Pera.  Er is een kleine wandeling langs een pad nodig om het strand te bereiken. Oude Johannesbroodbomen, bamboetuinen en olijfbomen wijzen allemaal in de richting van de houten trap naar het strand. Je zal niet teleurgesteld zijn als je een kleine wandeling maakt over een pad door verschillende plantensoorten.

Oude Johannesbroodbomen, bamboetuinen en olijfbomen wijzen allemaal in de richting van de houten trap naar het strand. Je zal niet teleurgesteld zijn als je eenmaal op het strand bent, want het heeft dezelfde gouden kliffen, heldere turquoise golven en fijn zand als de stranden in de omgeving.

Praia da Coelha is een populaire plek bij de plaatselijke bevolking en is doordeweeks vaak relatief rustig. Het wordt vaak beoordeeld als een geweldig familiestrand met zijn veilige, windstille wateren en de seizoensgebonden strandwacht. Er zijn ook voldoende faciliteiten zoals ligstoelen, parasols, toiletten, douches en een café direct aan het strand.

Praia do Coelha is een geweldige plek om te snorkelen voor de waaghalzen, met rustig, kristalhelder water en een grote hoeveelheid zeeleven in en rond de kliffen. Zoek naar enkele van de beroemde zeeschelpen op het strand als je op verkenning wilt gaan zonder nat te worden.

Praia do Castelo

Praia do Castelo
Praia do Castelo

Tussen Albufeira en Armaço de Pêra, langs de mooie lengte van de kust, ligt het kleine strand van Praia do Castelo (ongeveer 6 km van eerstgenoemd strand). Langs de vele kilometers kustlijn liggen verschillende kleine baaien, elk met okerkleurige zandstenen kliffen die zijn uitgesleten tot verschillende rotsformaties, de ene nog mooier dan de andere.

Hoewel Praia do Castelo geen zeebergen of rotsbogen heeft, is het toch een erg mooie locatie die alles heeft wat een strand in de Algarve te bieden heeft. Het is een uitstekende plek om te zwemmen en te snorkelen omdat het water schoon is en er de hele zomer strandwachten aanwezig zijn. Als strand met een blauwe vlag zijn er veel voorzieningen, waaronder een klein strandrestaurant genaamd “O Pic-Nic” dat alle gebruikelijke dingen biedt, waaronder enkele smakelijke visgerechten.

Eén waarschuwing. Je kunt zien dat de kliffen hier een beetje onstabiel zijn door alle kiezels die over hun basis verspreid liggen. Je kan dus beter niet te dicht bij de klifwand gaan staan.

De meesten hebben ongetwijfeld begrepen dat Praia do Castelo “Kasteelstrand” betekent. Hoewel hier geen kasteel meer te herkennen is, verwijst de naam naar een wachttoren die in de 16e eeuw in de buurt stond en diende om de kust te bewaken tegen invallen van Barbarijse piraten uit Noord-Afrika. De overblijfselen van de oude wachttoren zijn nog steeds zichtbaar dicht bij de ingang van het strand.

Praia do Evaristo

Praia do Evaristo
Praia do Evaristo

Praia do Evaristo ligt ver genoeg afgezonderd van de drukte van Albufeira om ook in de zomer zijn aantrekkelijkheid en gezelligheid te behouden. Dit mooie zandstrand, dat wordt begrensd door lage, aflopende okerkliffen, is bezaaid met grote rotsformaties die ideaal zijn om te verkennen en het gebied een gezellige sfeer geven.

Op een strand met blauwe vlag bent je verzekerd van schoon water en hoogwaardige voorzieningen. Naast de verhuur van ligstoelen, parasols en waterfietsen in de zomer, biedt Praia do Evaristo een strandwacht. Er zijn toiletten en douches aan de oostkant van het strand bij de snackbar. De boulevard die naar en langs het strand van Evaristo leidt, is goed toegankelijk voor gehandicapten.

Het goed aangeschreven restaurant Evaristo, waarnaar het strand is genoemd, ligt direct aan het zand. Het restaurant, dat zijn deuren opende in 1968, staat bekend om zijn vers gevangen vis van hoge kwaliteit. Dit kleine strand is zeer chique en trekt enkele van de beroemde en rijke inwoners van Portugal.

Praia dos Salgados

Schermafbeelding 2022 10 07 om 16.36.26
Praia dos Salgados

Het Praia dos Salgados ligt ongeveer een kilometer ten oosten van de badplaats Armaço de Pêra. Het is eigenlijk maar een klein deel van een uitgestrekt strand dat zich uitstrekt van het resort tot ongeveer halverwege Albufeira. Praia dos Salgados is omgeven door lage zandduinen, in tegenstelling tot de kust verder naar het oosten, bij Albufeira, met kliffen en rotsformaties. Deze zijn met elkaar verbonden door houten wandelpaden om de authenticiteit van dit belangrijke natuurgebied te bewaren.

Achter de zandduinen ligt de Salgados Lagune. Deze biedt een cruciaal thuis voor verschillende trekvogels, die een tussenstop maken in de wetlands en hun nesten bouwen tussen het riet en de biezen. De wulp, de rode reiger en de blauwzwarte grasmus behoren tot de interessante soorten. Het strand van Salgados is minder beschermd dan andere verderop gelegen stranden door het ontbreken van kliffen, maar het kan nog steeds een geschikte locatie zijn voor kiteboarding en andere watersporten.

Praia da Gale

Praia da Gale 1
Praia da Gale

Praia da Gale biedt een heerlijke pauze voor wie in de enigszins drukke badplaats Albufeira verblijft. Het strand van Armacao de Pera ligt ten westen van Albufeira en loopt rond de baai naar een rustig, onopvallend dorpje met slechts een paar cafés, restaurants en een kruidenier.

Het strand zelf is gunstig gelegen. Er zijn slechts een paar hellingen om je te helpen de duinen over te steken; er zijn geen kliffen of moeilijke trappen om te beklimmen. Een paar toprestaurants aan de kust en een gezellige bar bedienen deze vijf kilometer lange zandvlakte. Het bescheiden, Moorse Estalagem Vila Joya, één van de meest chique hotels van de Algarve, ligt direct boven het strand, en in de stad zijn ook twee campings, waardoor het de ideale locatie is voor een volledig ontspannen uitje. Huur een ligstoel, verken de met fossielen gevulde rotsen of neem een duik in het door badmeesters bewaakte water van 18 graden tijdens het hoogtepunt van de zomer.

Praia da Marinha

Praia da Marinha
Praia da Marinha

De symbolische baai van de Algarve is Praia da Marinha. De oranje kalksteen die de kliffen en beroemde rotsformaties creëert die de covers van honderd reisgidsen hebben gesierd, steekt af tegen de heldere turquoise zee. Het strand is vrij klein en zanderig. Hoewel Praia do Marinha midden in de kustlijn van de Algarve ligt, mist het de voorzieningen en vooral de toegankelijkheid van andere Algarve-stranden. Een korte rit van de hoofdweg en een steile trap naar de kust zijn nodig om het strand te bereiken.

Er zijn hoekjes, gaatjes en grotten om te verkennen als je het hele gezin kunt overhalen om de trappen naar de kust af te lopen. Ondanks het gebrek aan strandwacht is snorkelen hier uitstekend en over het algemeen veilig. Je kunt vanaf de kust een boottochtje maken (ook met een waterfiets) om de vreemde en fascinerende rotsformaties van dichtbij te bekijken. Door de hoofdweg EN125 tussen Portimo en Carvoeiro af te rijden bij de Algarve International School, kan je Marinha Beach bereiken. Het strand ligt hier ongeveer 4 kilometer vandaan.

Praia da Senhora da Rocha

Praia da Senhora da Rocha
Praia da Senhora da Rocha

Net ten westen van Armaço de Pêra ligt deze rustige kleine baai. Het strand op deze locatie verschilt aanzienlijk van dat van het resort; in plaats van omringd te zijn door eindeloze lage zandduinen, wordt Praia da Senhora da Rocha afgeschermd van de wind door hoge zandstenen kliffen.

De plaatselijke vissers hebben dit beschuttende aspect niet gemist en er liggen nog steeds boten vast op het strand. In werkelijkheid nemen bescheiden vissershuisjes en netwinkels een groot deel van de achterkant van het strand in beslag. In vergelijking met andere stranden in de omgeving heeft Praia da Senhora da Rocha hierdoor iets meer persoonlijkheid.

Het strand beschikt over alle voorzieningen die u zich kunt wensen voor een dagje uit met het gezin, waaronder strandwachten, openbare toiletten, douches en het Restaurante Vilarinho, dat direct aan het strand ligt en alle klassiekers serveert, maar ook maaltijden met echt verse visgerechten.

De westelijke kaap is tamelijk intimiderend, en waarschijnlijk is hij daarom gekozen als locatie voor een klein bolwerk op de klif. De wandeling rond de kaap en de heuvel op is de moeite waard vanwege het prachtige uitzicht. Deze locatie, die dateert uit de achtste eeuw, heeft ook een kapelletje. Het beeld van de maagd Maria (Nossa Senhora) wordt tijdens een religieuze optocht op de eerste zondag van augustus van de kapel naar de kust gedragen.

Eén van de bijzonderheden van Praia da Senhora da Rocha is een tunnel die door de kaap is gegraven en het verbindt met Praia Nova aan de andere kant. Er is een bekend pad dat vanaf de kliffen van Nossa Senhora da Rocha langs verschillende fascinerende rotsformaties naar Praia da Marinha leidt.

Praia Nova

Praia Nova
Praia Nova

Eén van de minder bekende stranden in de regio Armaço de Pera is Praia Nova. Deze twee stranden, die dicht bij het bekende Praia da Senhora da Rocha liggen, zijn eigenlijk met elkaar verbonden door een tunnel die door de klif is uitgehakt die hen scheidt.

Er zijn nogal wat trappen naar de kust omdat de enorme kliffen hier het strand beschermen. Het is essentieel om te onthouden dat deze kliffen op sommige plaatsen onstabiel kunnen worden, wat kan leiden tot rotsvallen. Het is dus raadzaam om niet te dicht bij de rotswand te gaan zitten. Een fort en een kerk gewijd aan Nossa Senhora da Rocha bevinden zich op de oostelijke landtong. Onzekerheid over de oorsprong van de naam, die goed vertaald “nieuw strand” betekent. Het is waarschijnlijk net zo oud als de meeste andere stranden langs dit deel van de kust.

Praia de Vilamoura

Praia de Vilamoura
Praia de Vilamoura

Tussen de haven van Quarteira in het oosten en de jachthaven in het westen ligt het strand van Vilamoura, een enorme strook goudkleurig zand. Het is redelijk ontwikkeld, maar niet op hetzelfde niveau als het naburige Quarteira. In werkelijkheid voelt het veel opener aan en heeft het veel ruimte tussen de dichtstbijzijnde woongebouwen.

Het hoeft niet te verbazen dat het strand zeer geliefd is, gezien de ligging tussen de bestemmingen in Centraal Algarve. In feite is het de hele zomer praktisch vol. Praia de Vilamoura is beslist jouw soort strand als je op zoek bent naar een bruisend, levendig en actief strand met alles wat je nodig hebt in de buurt. Het lange strand aan de andere kant van Vilamoura Marina is een goed alternatief als je iets rustigers zoekt.

Vilamoura is een strand met een blauwe vlag en heeft veel vlakke toegangen. Het feit dat hier tijdens de zomermaanden badmeesters aanwezig zijn en alle pubs, cafés en restaurants aan het strand maken het tot een heerlijke optie voor gezinnen.

Praia de Albandeira

Praia de Albandeira
Praia de Albandeira

Tussen de badplaatsen Carvoeiro en Armaço de Pêra ligt ruwweg Praia de Albandeira. Het ligt langs een stuk van de Algarve-kust waar verschillende kleine baaien en inhammen zijn uitgehouwen in de gele kalksteen van de kliffen. Dezelfde prachtige (en soms bizarre) rotsformaties, kristalheldere zee en gouden zand zijn op al deze stranden te vinden. Elk strand heeft echter ook een eigen persoonlijkheid. Een bijkomend voordeel is dat het grootste deel van deze kust niet is aangetast door bebouwing, ondanks het feit dat het tussen badplaatsen ligt.

Het strand van Albandeira valt op tussen veel van zijn buren omdat het de ideale grootte heeft, eenvoudig toegankelijk is, en, misschien wel het belangrijkste, beschikt over een klein strandcafé genaamd “Bar O Pirata”. Bovendien zijn er verschillende opmerkelijke rotsformaties in dit gebied. Aan de ene kant van het strand heeft een klif een aanzienlijke holte aan de voet, en net om de kaap ligt de beroemde Arco de Albandeira. Deze enorm gebogen rotsstructuur kan je bekend voorkomen omdat hij in ontelbare Algarve vakantiebrochures is afgebeeld.

Ontdekkingsreizigers van alle leeftijden zullen Praia de Albandeira geweldig vinden. Kinderen kunnen verschillende kleine grotten, vijvers en andere kenmerken verkennen terwijl ze kajakken in redelijk veilig water. Volwassenen kunnen hier behoorlijk snorkelen, en als je de middelen hebt, is het de moeite waard om enkele van de nabijgelegen, ontoegankelijke baaitjes te bezoeken. Sommige van deze baaien zijn bij eb te voet bereikbaar over het strand.

Ook te voet kan men deze kust verkennen. Een fantastisch wandelpad overbrugt een afstand van ongeveer 5 kilometer van Praia de Marinha in de ene richting tot Senhora de Rocha aan de rand van Armaço de Pêra in de andere.

Praia de Benagil

Praia de Benagil
Praia de Benagil

De kleine vissersgemeenschap Benagil ligt een paar kilometer ten oosten van Carvoeiro in een steile vallei. Het strand hier kan enig inzicht geven in hoe Carvoeiro vroeger was. Maar er is nog steeds een kleine, actieve vissersvloot in Benagil, met boten die op het zand aan de voet van de scheepshelling zijn vastgebonden. De hoge okerkleurige kliffen langs het strand en het feit dat deze twee gouden zandvlakten bijna even groot zijn, zijn twee andere overeenkomsten met Carvoeiro. Het grootste verschil is dat je in Benagil waarschijnlijk wat meer ruimte hebt om je uit te strekken.

In Benagil is het nauwelijks druk, deels omdat het in de zomer moeilijk kan zijn om aan een parkeerplaats te komen. Er is hier niet echt een parkeerplaats; in plaats daarvan kun je parkeren op de weg die de boven- en benedenloop van de vallei omcirkelt. De kalkstenen kliffen van Benagil zijn in de loop der tijd uitgesleten tot een reeks fascinerende vormen. Grotten, bogen, pinakels en spelonken zijn allemaal in de kliffen uitgehouwen in verschillende gradaties van geel en oranje.

Vlakbij Benagil is misschien wel de meest opvallende illustratie hiervan. Er is een klein strand in de kathedraalachtige grot die bekend staat als de Algar de Benagil. Vanaf het strand van Benagil vertrekken regelmatig cruises naar deze locatie, die het best bereikbaar is per boot of kajak.

Praia de Quarteira

Praia de Quarteira
Praia de Quarteira

Het is geen verrassing dat Quarteira één van de eerste badplaatsen was die aan de kust van de Algarve werd gebouwd, gezien de uitgestrektheid van het gouden zand ervoor.

De Avenida Infante de Sagres in Quarteira, die wordt omringd door palmbomen en een overvloed aan cafés en restaurants, loopt over de lengte van het strand. Er zijn veel voorzieningen beschikbaar, zowel op het strand als in de stad daarachter, zoals je kunt verwachten van zo’n bekende badplaats. Als strand met een blauwe vlag kan men er zeker van zijn dat het water schoon is en dat er de hele zomer een strandwacht aanwezig is. Verschillende plekken langs het strand bieden gemakkelijk toegang tot Quarteira, dat ook erkend is als een toegankelijk strand.

Terwijl de drukke werkhaven van Quarteira het westelijke uiteinde van het strand beperkt, lijkt het in de tegenovergestelde richting nooit op te houden en strekt het zich bijna tot Faro uit. De 1,5 km lange strook zand voor het resort staat bekend als het strand van Quarteira, maar de naam van het strand verandert naarmate het verder oostwaarts gaat.

Een aantal rotskribben die het zand op zijn plaats houden en enige bescherming bieden tegen de golven verdelen dit specifieke strand. Voorzichtigheid is op zijn plaats als het vloed wordt, want je kunt snel uit je diepte raken omdat het strand zeer scherp afloopt tussen de golfbrekers.

Praia do Almargem

Praia do Almargem
Praia do Almargem

Ondanks de korte afstand tot de stad Quarteira is het strand van Praia do Almargem schokkend rustig. De achtergrond wordt hier gevormd door zandduinen en pijnbomen in plaats van flatgebouwen aan de kust.

Het strand is één van de ononderbroken 15 km lange stukken prachtig, gouden zand tussen Quarteira en Faro dat het meest vredig en ontspannen is. De Blauwe Vlag-certificering garandeert echter dat het over faciliteiten beschikt, wat dus niet betekent dat die ontbreken. Er zijn de gebruikelijke ligstoelen en parasols te huur naast de seizoensgebonden strandwacht, om nog maar te zwijgen van de beachvolleybalnetten. Op Praia do Almargem is een leuk restaurant en een bar met bediening aan het strand waar verse vis wordt geserveerd.

De rivier Ribeira do Almargem, die aan de overkant van het zand uitkomt in een grote lagune, heeft een brede vallei uitgehold waar het strand zich bevindt. In dit meertje achter het strand kunnen enkele zeldzame en typisch Algarviaanse plantensoorten worden aangetroffen, waaronder de alcar-do-Algarve (een soort rotsroos) en de tomilho cabeçudo (hamertijm). De lagune trekt een verscheidenheid aan watervogels aan, waardoor het een fantastische plek is om vogels te spotten.

Carvoeiro beach

Carvoeiro beach
Carvoeiro beach

Carvoeiro, ooit slechts een typisch vissersdorpje in de Algarve, verscholen in een vallei en omgeven door hoge kalkstenen kliffen, is tegenwoordig een geliefde, snel groeiende badplaats. Desondanks blijft het strand het middelpunt van de stad en een groot deel van de aantrekkingskracht van deze regio. Het strand is de belangrijkste trekpleister van Carvoeiro, en de witgekalkte, met terracotta bedekte huizen en huisjes klampen zich vast aan de klifwanden en vormen zo een soort amfitheater. Het Praia do Carvoeiro is een zeer bescheiden uitgestrektheid van prachtig goudkleurig zand, aan weerszijden beschermd door hoge, okerkleurige kliffen. Er zijn voldoende voorzieningen omdat de drukke badplaats overloopt in het strand.

Je zal geen moeite hebben om een café of restaurant te vinden, en er zijn ook openbare toiletten en douches. Carvoeiro, een strand met blauwe vlag, heeft een seizoensgebonden strandwacht en is bovendien uitstekend toegankelijk.

Praia de Vale do Lobo

Praia de Vale do Lobo
Praia de Vale do Lobo

Eén van de meest luxe en exclusieve bestemmingen in de Algarve is Vale do Lobo. Het staat bekend om zijn luxe hotels, eersteklas golfbanen en prachtige stranden en ligt in de zogenaamde “Gouden Driehoek”. Het uitgestrekte zandstrand ligt vlak voor het Vale do Lobo resort. Het strand, dat iets meer dan een kilometer lang is, wordt omgeven door okerkleurige rotsen die typisch zijn voor de Algarve.

Men kan zeggen dat deze regio van de Algarve een paradijs voor golfers is. De Royal Golf Course en de Ocean Golf Course, twee van de beste aan de kust, liggen aan deze kust. De gewaardeerde Britse publicatie “Today’s Golfer” riep het Vale do Lobo in 2013 uit tot beste hotel/resort in Portugal. Het mag geen verrassing zijn dat het strand sinds 1987 voortdurend een Blauwe Vlag heeft gekregen, gezien het luxe karakter van Vale do Lobo.

Praia do Vale de Centeanes

Praia do Vale de Centeanes
Praia do Vale de Centeanes

Dit mooie strand ligt aan de voet van hoge, steile kliffen die lijken op die van Carvoeiro, vlak voor de kust. Gelukkig daalt een kleine vallei aan de oostkant van het strand af naar het water, waardoor de toegang vrij eenvoudig is (zelfs met een rolstoel).

Ook dit strand heeft een blauwe vlag en biedt diverse gezinsvriendelijke voorzieningen en een tijdelijke strandwacht. Bij de ingang van het strand zijn toiletten, een café en een hut waar in de zomer ijs en koele dranken worden verkocht.

De steile kliffen die bescherming bieden tegen de wind maken het strand van Vale de Centeanes tot een toevluchtsoord voor zonliefhebbers. Waar de kliffen in vreemde vormen zijn uitgesleten, zijn ze zelf interessant en verdienen ze een nadere inspectie. In dit gebied kan je ook uitstekend snorkelen.

Praia de Garrao

Praia de Garrao
Praia de Garrao

Eén van de belangrijkste stranden van de “Gouden Driehoek”, een groep luxe resorts, is Praia de Garrao. De Vale do Lobo en het naburige Quinta do Lago werden beide in de jaren 1960 gebouwd voor het toerisme, nadat ze ooit weinig meer waren dan een zandstrand en een dennenbos. De Vale do Lobo herbergt de beroemdste tennisacademie van het land, die door Tim Henman wordt gesteund, en een ruiterschool met prachtige ritten langs de kustlijn. De Quinta do Lago daarentegen is een omvangrijk luxeresort met eigen golfbanen en sportfaciliteiten.

Tussen deze twee resorts ligt het Praia de Garrao, met enkele van de beste kustrestaurants van het land en zowel openbare als privéruimtes met ligstoelen. Het bekendste daarvan heet “Julias”, naar een plaatselijke bewoner die hier het eerste strandcafé opende toen het Praia alleen te voet of via een pijnlijk zandpad door de jungle te bereiken was. Bussen uit Loule en Almancil rijden beide naar de resorts.

Nieuwste deals

Betaalbare luxe in Punta Cana

Prijs vanaf

€994,-

Onvergetelijk Waterplezier in Hurghada!

Prijs vanaf

€799,-

Droomvakantie | Luxe en Comfort in Punta Cana

Prijs vanaf

€1688,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.