Dit zijn de 16 mooiste bezienswaardigheden in Zadar

Met zijn ligging aan de azuurblauwe golven van de Adriatische Zee en prachtige bergen in de verte zal Zadar, Kroatië, je op het eerste gezicht verbazen. Je volgende blik kan bestaan uit fascinerende musea, stijlvolle koffieshops of Romeinse ruïnes. En als je verder kijkt, vind je prachtige stranden, rustige nationale parken en een keur aan toprestaurants. Er zijn zoveel dingen te doen in Zadar dat het moeilijk voor je zal zijn om te vertrekken.
Dit zijn de 16 mooiste bezienswaardigheden in Zadar

Bezienswaardigheden in Zadar die je niet mag missen!

Zadar is niet zo bekend als de steden in het zuiden, maar daar voelt het prettiger bij, want het grootschalige toerisme is hier nog niet gearriveerd. De stad heeft een unieke mix van oude en moderne bebouwing die een heel bijzondere sfeer creëert. Zadar heeft een levendig verleden, maar het is zeker geen museumstad. Lees verder om de mooiste bezienswaardigheden in Zadar te ontdekken!

Luister naar de muziek van het zeeorgel

De zeeorgel, zonder twijfel één van de beroemdste bezienswaardigheden van Zadar, is een magisch wonder met een flinke dosis wetenschap. Dit ongelooflijke bouwwerk, niet ver van de bootpier, verandert de beukende golven in een unieke symfonie. Als de wind en het water door de in de structuur geboorde pijpen gaan, ontstaat een spookachtig, wonderlijk geluid. De melodie verandert met de getijden. Terwijl je langs de kust wandelt en de prachtige Adriatische Zee als achtergrond ziet, kun je een tijdje luisteren naar deze geniale innovatie in actie.

Ontdek de beste stranden van Zadar

Nog een voordeel van dicht bij de oceaan wonen? Er zijn natuurlijk prachtige stranden! Er zijn een paar stranden die er echt uitspringen, ondanks het feit dat je gemakkelijk je hele verblijf op verschillende stranden zou kunnen doorbrengen. Bezoek Borik Beach om heerlijk te zwemmen of om te ontspannen op het charmante, met kiezels gevulde strand. Voor wie op zoek is naar een meer besloten ervaring is Puntamika Beach, met een fotogenieke vuurtoren, een paar rustige baaien en een bescheiden café, een geschikt alternatief.

Voor een adembenemend uitzicht met een vleugje lokale smaak bezoek je Punta Bajlo Beach. Het strand wordt omringd door een rustgevend dennenbos, waardoor het de perfecte plek is om tot rust te komen na een paar baantjes in het water. Welke optie je ook kiest, je kunt rekenen op heerlijk water en een rustgevende omgeving om tot rust te komen.

Rondhangen op People’s Square

Wanneer je terugkeert naar de stad, moet je stoppen bij People’s Square om meer te ontdekken over het verleden. Sinds de 13e eeuw dient het als het centrum van het burgerlijke leven in de stad. Voordat je de markten, de boulevard of andere omliggende bezienswaardigheden in Zadar bezoekt, kunnen bezoekers hier samenkomen en met elkaar communiceren. Kijk uit naar de City Sentinel, een 16e-eeuws bouwwerk waar een prachtige klokkentoren bovenuit steekt. De bekende Tweede Wereldoorlog excursies van de stad, die de fascinerende geschiedenis van de regio in het midden van de 20e eeuw verkennen, omvatten dit als een belangrijke stop.

Tijdens je rondleiding door de stad ontdek je meer over het ingewikkelde verleden. Fascisme, nazi-dictatuur en het lange communistische tijdperk waren allemaal getuigen van de stad. Het begrijpen van de politieke omwentelingen die het gebied hebben geraakt, wordt veel gemakkelijker door één van deze ontroerende excursies te maken. Bekijk hier alle wandeltochten door Zadar!

Ontdek de geschiedenis van de kerk van St. Donatus

Door haar bolvorm en hoge bouw is de Sint-Donatuskerk gemakkelijk te herkennen. Dit gebouw uit de negende eeuw, dat in het verleden zowel als pakhuis als archeologisch museum diende, is nu een populaire concertlocatie voor het jaarlijkse Internationale Festival van Middeleeuwse Renaissance Muziek. Het heeft ook een vermaarde kerkelijke geschiedenis; de bisschop die eerder Karel de Grote en Constantinopel diende, werd ter ere van de stad Donatus van Zadar genoemd. Zelfs als er tijdens je bezoek geen voorstellingen plaatsvinden, kun je toch de tijd nemen om het gebouw te bekijken en de unieke architectuur en het historische erfgoed te waarderen.

Bekijk antieke kunst in het Museum of Ancient Glass

Als je van oud antiek met prachtige esthetische kenmerken houdt, ga dan naar het Museum van het Oude Glas. Zoals de naam al aangeeft, concentreert het museum zich vooral op glazen voorwerpen, waarvan sommige dateren uit de eerste eeuw voor Christus. Deze ongelooflijke collectie biedt een grondige blik op de geschiedenis van glas in enkele van zijn vroegste vormen, met meer dan 5000 voorwerpen verdeeld over verschillende onderwerpsgroepen. Bezoek de werkplaats om naast de uitstekende tentoonstellingen live demonstraties glasblazen bij te wonen.

Ontdek alle technieken van de schilders en zie hoe zij replica’s maken van de oude meesterwerken die in het museum worden tentoongesteld. Terwijl kralen, laboratoriumglas en ongewone decoratieve voorwerpen vorm krijgen, zal je beter begrijpen hoe deze voortreffelijke kunstvorm vandaag de dag nog steeds creatieve bewegingen inspireert.

Geniet van de geschiedenis van het Forum Romanum

Eén van de meest unieke culturen die Zadar en omgeving in de loop der tijd heeft beïnvloed, was het Romeinse Rijk. Een prachtig voorbeeld van de architectuur en levenswijze van deze belangrijke beschaving is het Forum Romanum, vlakbij de kerk van St. Donatus. De oude Romeinse godinnen Minerva, Jupiter en Juno hadden vermoedelijk tempels in het forum, dat vermoedelijk gebouwd is tussen de eerste eeuw voor Christus en de derde eeuw na Christus.

Behalve dat het dient als een gemeenschapshub, herbergt het enkele adembenemende overblijfselen die een traktatie zijn voor archeologieliefhebbers. Mis de kans niet om nauw samen te werken met een aantal verbazingwekkende artefacten en de algemene eb en vloed van het lokale sociale leven te zien.

Duik in de cultuur in het Duke’s Palace

Als je graag ziet dat oude locaties een nieuwe bestemming krijgen, is een bezoek aan het Hertogspaleis één van de leukste dingen om te doen in Zadar. Het werd in de 12e eeuw gebouwd als woning voor de adel en heeft sindsdien de wreedheden van de Tweede Wereldoorlog en de Balkanoorlogen doorstaan. Het is momenteel een van de centra van het burgerlijke leven in de buurt en huisvest een muziekzaal, een openbare bibliotheek en een klein museum dat de geschiedenis van de stad uitbeeldt. Of je nu meer wilt weten over de omgeving, wat nieuw leesvoer wilt aanschaffen of gewoon wilt genieten van mooie muziek in een unieke omgeving, het Hertogelijk Paleis heeft iedereen iets te bieden.

Duik diep in het verleden in het Archeologisch Museum Zadar

Wil je religieuze artefacten, Romeinse artefacten en paleolithische werktuigen zien, allemaal ondergebracht in een gebouw dat op zichzelf al historisch opmerkelijk is? Ga dan zeker even langs bij het Archeologisch Museum van Zadar. Het museum, het op één na oudste van Kroatië, herbergt een opmerkelijke collectie voorwerpen die helemaal teruggaan tot het begin van de menselijke geschiedenis.

De meer dan 100.000 tentoongestelde voorwerpen in het museum zorgen ervoor dat je nooit zonder dingen komt te zitten als je tentoonstellingen bekijkt uit de Griekse en Romeinse tijd, overblijfselen van Neanderthalers bekijkt of overblijfselen uit de tijd van het Byzantijnse Rijk. In deze unieke en uitgestrekte omgeving, die laat zien hoe ver de geschiedenis van het gebied teruggaat, is het mogelijk om enkele schatten uit het verleden van dichtbij mee te maken.

De trappen beklimmen van de kathedraal van St. Anastasia

De kathedraal van St. Anastasia, de grootste kerk in heel Dalmatië, heeft een beroemd verleden dat teruggaat tot de 12e eeuw. Het is al lang een hoeksteen van het plaatselijke religieuze leven en heeft zelfs ooit Paus Johannes Paulus II gehuisvest. Bezoek tijdens je reis de klokkentoren, want die biedt een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee en de stad eronder. Na het betreden van de structuur, eer bewijzen aan de kist met het stoffelijk overschot van de heilige Anastasia zelf, en vervolgens de 180 trappen naar de top beklimmen om het uitzicht te zien.

Bekijk de lichtjes bij de “Greeting to The Sun”

Bekijk de lichtjes bij de Greeting to The Sun

Als het zeeorgel je doet verlangen naar meer creatief aanbod, ga dan naar de Greeting To The Sun in het zuidelijkste puntje van de stad. Dezelfde persoon die de muzikale tegenhanger van deze installatie creëerde, maakte ook het muziekstuk, en beide kunstenaars gebruiken opmerkelijke natuurlijke gebeurtenissen om hun afzonderlijke kunstwerken te produceren. De rijen felgekleurde lichtgevoelige glaspanelen genieten de hele dag van de zon. Wanneer de lichten ’s nachts worden aangestoken, zorgt het Sea Organ naast de deur voor muziek, terwijl de volledig aangedreven lampen een verbluffende lichtshow creëren.

Bovendien valt deze spectaculaire vertoning samen met de regelmatige, bekende zonsondergangen boven de haven. De beste manier om de dag af te sluiten en de avond te beginnen is met een bezoek aan de tentoonstelling.

Snuffelen op de stadsmarkt van Zadar

Als je wilt zien hoe de echte lokale bevolking leeft, ga dan naar de stadsmarkt van Zadar en snuffel tussen de goederen. Als je heerlijke zuivelproducten, vers fruit en andere lokaal geproduceerde artikelen zoals noten en eieren wilt proberen, moet je naar deze markt gaan. De markt staat vooral bekend om zijn vis, een breed scala aan verse zeevruchten die in de aangrenzende rivieren worden gevangen.

Of je nu geld uit wilt besteden aan kreeft of tandsteenvis of het eenvoudig wilt houden met alleen mosselen en sardientjes, de markt is de plek waar je moet zijn om te genieten van de rijkdom van de zee. Bovendien fungeert het als een gemeenschapscentrum waar buren samenkomen om bij te praten terwijl ze de wekelijkse specials bekijken. Dus bereid je bagage voor, haal een snack uit de omliggende bakkerijen, en leef als een local!

Ontdek de mijnen in het Zoutmuseum van Solana Nin

Net buiten de stad brengt het Zoutmuseum van Solana Nin hulde aan een belangrijke plaatselijke industrie. De mijn, één van de oudste in Europa, biedt een aantal bijzondere perspectieven op de productie en distributie van dit geliefde mineraal.

Bekijk tijdens een rondleiding de adembenemende zoutvijvers op de locatie, waar belangrijke mineralen met de hand worden geoogst. Bezoek daarna het museum om meer te leren over het gereedschap van de handel en hoe zout de regionale economie en cultuur heeft beïnvloed. Na een bezoek aan deze boeiende en educatieve omgeving zal je de volgende keer dat je een maaltijd kruidt beter nadenken.

Bewonder de kunst op De Landpoort (The Landgate)

Enkele van de meest opvallende visuele kenmerken van de stad zijn de enorme poorten, die aanvankelijk dienden als verdediging tegen indringers. Ze dienen als charmante en interessante herinneringen aan de bloeiende cultuur van Zadar en liggen verspreid over de stad. Eén van de meest fascinerende is de in 1543 gebouwde Landpoort. De bovenkant is versierd in een passende extravagante stijl en diende oorspronkelijk als hoofdingang van de stad.

De beschermheilige van de stad, St. Chrysogonus, is verschillende keren afgebeeld, en een beeld van een gevleugelde leeuw viert de uitgebreide Venetiaanse bezetting. Je moet de poort zien als je houdt van ontwerpen uit de Renaissance met een beetje lokale geschiedenis.

Wandel rond als een plaatselijke bewoner in de Kalelarga Straat

Net als de Stadsmarkt is de Kalelarga straat een geweldige plek om te wandelen. Het staat bol van de charmante cafés, boetiek hotels en intrigerende culturele activiteiten omdat het de hoofdweg is en een mooie dwarsdoorsnede biedt van enkele van de leukste dingen om te doen in Zadar. Dit gebied wordt al heel lang door de bevolking gebruikt als een plek voor openbare bijeenkomsten, of het nu is om sportoverwinningen te herdenken of gewoon om te wandelen met geliefden.

Terwijl je langs bekende bezienswaardigheden in Zadar als het Volksplein en de St. Anastasia-kathedraal wandelt, neem je deel aan de festiviteiten op deze populaire boulevard. Terwijl je reist als een toerist, kun je je toch thuis voelen! Bekijk hier enkele wandeltochten!

Ook leuk om te lezen: Hotels in Zadar. Goedkope en luxe hotels

Geniet van de natuur en militaire geschiedenis in het Koningin Jelena Madijevka Park

Om wat rust te vinden in de drukke metropool kan je wat tijd doorbrengen in het Koningin Jelena Madijevka Park. Het heeft een prachtige natuur en een rustige sfeer. Dit charmante gebied, het eerste in zijn soort in de regio Dalmatië en het oudste openbare park van de stad, heeft een rijk verleden. Het werd in 1829 gebouwd bovenop een oud militair fort. Wanneer je de plek bezoekt, zorgen de spectaculaire ruïnes van het bouwwerk en de aangename groene ruimte bovenop voor een werkelijk uniek uitzicht. Geniet van wat tijd tussen de prachtige bloemen terwijl je de unieke bezienswaardigheden in Zadar van de Oude Stad bewondert.

Geniet van kunst en landschap op het Petar Zoranic plein

Het Petar Zoranic plein, genoemd naar de geliefde Renaissance schrijver die oorspronkelijk in dit gebied woonde, is nog zo’n fantastische ontmoetingsplaats vol adembenemende historische structuren. Bezoek de buurt om de omgeving in je op te nemen, de bewoners te bestuderen of de indrukwekkende kunstcollectie van het Paleis van de Proveditor te bekijken. Jezelf verdiepen in het hectische stadsleven is nog een andere mogelijkheid.

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!