Reisgids Puglia; voor een rondreis door Puglia

Er zijn talloze redenen waarom Italië een ideaal land is om te bezoeken, maar de diversiteit tussen het noorden en het zuiden is de voornaamste. Puglia, gelegen in de 'hiel' van de Italiaanse laars, lijkt immens ver weg van de beroemde toeristische steden zoals Rome, Milaan of Venetië, en biedt een heel andere vakantiebestemming dan het noorden van het land. Het is meer dan alleen de geografische ligging die zorgt voor een verandering van het landschap; historische en economische verschillen worden gedefinieerd, van het voedsel (olijfolie en boter) tot de architectuur. Italië is een van de meest bezochte landen ter wereld, maar verrassend genoeg blijven de meeste toeristen nog steeds het noorden verkiezen boven het zuiden. Als je echter op zoek bent naar wat velen een 'authentiekere' Italiaanse ervaring zouden noemen, dan kan je niet fout gaan met Puglia. Nu er steeds meer internationale vluchten naar de luchthavens van Bari en Brindisi vliegen, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om Puglia te bezoeken. Deze schitterende regio van Italië zou je weken, zo niet maanden, kunnen vermaken met een schijnbaar eindeloze lijst van dingen die u in Puglia kunt doen. De zachte, blauwe wateren schommelen op rotsachtige stranden en staan in contrast met de dramatische rotsachtige kusten die bekroond zijn met vuurtorens. Oma's handgesneden orecchiette pasta op pleinen in Bari en Buratta, een extra romige soort Mozzarella, komen beide uit deze regio. De met olijfbomen gevulde valleien, die bedekt zijn met kegelvormige witte gebouwen die op de UNESCO-lijst voorkomen, worden onderbroken door witgekalkte stadjes die rechtstreeks van een ansichtkaart lijken te komen. In de bergen van Foggia vindt een langzamer levensritme plaats, in heuvelsteden waar de lokale bevolking op pleinen samenkomt om verhalen en koffie te delen. Puglia als regio heeft voor elk wat wils; probeer alles wat het te bieden heeft! Hier is een lijst met plaatsen die je moet bezoeken in Puglia, alsook de beste dingen om te doen in Puglia om je te helpen bij het plannen van je reis.

Polignano A Mare

polignano a mare
Poligano a Mare

Wanneer je aan Puglia denkt, of aan de zuidkust van Italië, dan zijn de rotsachtige kliffen met witgekalkte huizen boven het cyaanwater misschien het beeld dat u te binnen schiet.

Als dat het geval is, dan denkt je aan Polignano a Mare, het uithangbord voor deze regio en kustlijn. In feite, als je op Instagram het (nogal dure) grotachtige restaurant hebt gezien dat in de rotswand is gebouwd, dan is dat zeker zo.

Polignano a Mare is terecht een van de bekendste bestemmingen in Puglia. Het hoofdstrand mag dan wel druk bezocht zijn in de zomermaanden, maar in maart is het in principe leeg. De belangrijkste trekpleisters zijn natuurlijk de uitzichten, die het beste te genieten zijn met een Spritz. Er zijn genoeg indrukwekkende plekken om Polignano a Mare te ervaren, maar misschien is de beste plek wel op de rotsachtige buitenpost net buiten de stad.

Alberobello

alberobello
Alberobello

Alberobello staat op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed en is een andere beroemde stad om te bezoeken in Puglia. Zowel in de winter als in de zomer is het hier druk, dus is het aangeraden om hier minstens één nacht door te brengen, zodat je vroeg kunt opstaan en de menigte voor bent. Niet alleen zijn de historische straten stiller, maar het prachtige gouden licht op de witgekalkte ronde huizen brengt ze ook echt tot leven.

De Trullo huizen, Trulli in het meervoud, zijn overal in Puglia te vinden, met hun kegelvormige daken en witgekalkte buitenkanten, hoewel velen ook nog steeds hun steenwerk laten zien en niet geschilderd zijn.

Met de hoogst geconcentreerde dichtheid van Trullo in de regio, kan je deze huizen vast en zeker in Alberobello bezichtigen. De vele toeristische voorzieningen, restaurants en tourbussen in de stad zijn hier een bewijs van.

Het Trulli-gedeelte van de stad is omgeven door een meer moderne, hedendaagse omgeving van typische winkels en restaurants. In het historische centrum zie je een scheiding tussen de meer toeristische kant, waarin de meeste Trulli kleine winkeltjes en restaurants zijn, en de andere kant, waar ze meer residentieel zijn.

Het is ongelooflijk om te denken dat deze huizen met zulke lage plafonds echte huizen zijn, en er zijn er enkele die je kunt betreden om te zien hoe ze vroeger werden bewoond. Er zijn meerdere verhalen over waarom de Trulli zo populair werden, maar het verhaal omtrent de belastingen (Trulli zijn geen permanente structuren) lijkt het meest waarschijnlijk.

Valle D’Itria

valle ditria
Valle D’Itria

De verbinding tussen Alberobello en enkele andere toplocaties in Puglia, zoals Locorotondo en Martina Franca, is de Itria-vallei. Het omarmen van de natuurlijke schoonheid van deze binnenlandse vallei is hier het voornaamste; of het nu door middel van wandelen is, of het nemen van een fiets met Puglia cycling tours. Eigenlijk is het een Karstische depressie, en geen echte vallei, die overspoeld wordt met wijnstokken en olijfbomen, met Trulli huizen verspreid over het hele gebied.

Als je op zoek bent naar de typische Pugliaanse slaapplaats, dan kan je een modernere en verbeterde Trulli accommodatie boeken in conische stijl, in de vallei. Veel van deze zijn gelegen tussen oude olijfbomen en uitgerust met zwembaden om te ontsnappen aan de zomerhitte.

Sant’agata Di Puglia

SANT’AGATA DI PUGLIA
Sant’Agata Di Puglia

Terwijl de kustlijn en de Trulli-woningen terecht op de meeste bezienswaardighedenlijsten van Puglia staan, kan je ook best wel naar de heuvels en bergen van de regio voor een heel andere ervaring.

Sant’Agata di Puglia is één van die steden die je terug in de tijd brengt, op een paar uur rijden van Bari. Je zult je getransporteerd voelen, niet alleen naar een andere omgeving, maar ook naar een andere tijd.

In de provincie Foggia, die populair is voor rustig reizen en agrotourisme, bevindt je jezelf in de heuvels en de bergen, vaak met uitzicht op de aangrenzende regio’s van Italië. In de Apennijnen zorgden deze middeleeuwse dorpen voor stevige visuele buitenposten, en de meeste hebben een kasteel of fort op hun hoogste punt staan.

Steden als Sant’Agata di Puglia zijn niet het soort plaatsen waar je een lange lijst van bezienswaardigheden gaat afvinken, maar waar je komt om te ontspannen en te leven op een authentiek tempo.

Op het plein, omringd door enkele cafés, zitten de plaatselijke bewoners op bankjes en plastic stoelen espresso’s of bier te drinken en een praatje te maken. Kleine restaurants serveren de traditionele Cucina Povera, het boereneten van Zuid-Italië; een ongelukkige naam voor zo’n heerlijke keuken, die weliswaar eenvoudig is qua ingrediënten maar niet qua smaak. Achter de gesloten deuren van de stad, waarvan jong en gepassioneerd archeologisch personeel de sleutels in handen heeft, verbergen zich oude watermolens en oude ondergrondse wijnkelders.

Bovino

Bovino
Bovino

Bovino, een andere heuvelstad in de provincie Foggia, is een tweede plaats die je moet bezoeken in de heuvels van Puglia. Vanaf de top van het Normandische kasteel ziet u golvende heuvels van landbouwgronden, gebroken door de beboste gebieden van het Daunia gebergte. Er bestaat een officiële vereniging voor de ‘Mooiste dorpen van Italië’ en Bovino staat met trots op die lijst. Zelfs in de late weken van juni was deze stad rustig. Wanneer je op een lokale deur zou kloppen, wordt je waarschijnlijk vriendelijk begroet met een brede glimlach en krijg je een blik op de manier van leven van de lokale bevolking.

De kerk van San Pietro is versierd met gedetailleerde kunstwerken en je loopt verloren in de kleine straten en steegjes van het 2000 jaar oude historische centrum, af en toe kom je een klein cafeetje of een restaurant tegen met een paar plaatsen buiten.

Ostuni

Ostuni, de ‘witte stad’ van Puglia, groeit sierlijk omhoog vanaf haar ideale ligging, iets wat landinwaarts vanaf de kust. De rit naar de witgekalkte buitenkant biedt een aantal prachtige uitzichtpunten om deze stad te bewonderen. Gezien de ligging van Ostuni en het aantal dingen die je hier kan doen, zou het een uitstekende uitvalsbasis zijn om Puglia te verkennen als je niet aan de kust wilt blijven. Het historische centrum is dromerig, een lopend thema in Puglia, en je wordt weggeblazen zodra je door een oude middeleeuwse poort het centrum binnenstapt. Een mix van Gotische, Byzantijnse en Romeinse elementen worden gecombineerd in de kathedraal, terwijl het labyrint van steegjes eindeloze fotomogelijkheden biedt.

In Puglia zul je al snel merken dat het belangrijkste is om doelloos rond te dwalen. Elke hoek en nieuwe straat brengen meer prachtige uitzichten, of heerlijke gelato en Ostuni en Locorotondo zijn misschien wel de twee plaatsen waar dit het meest van toepassing is.

Torre Sant’Andrea

Het is zeker de moeite waard om deze zwemplek een bezoekje te brengen wanneer je je tussen Otranto en Lecce bevindt, maar probeer de menigte te vermijden door extra vroeg of laat te gaan. Het mag dan geen verborgen juweeltje zijn en er zijn vaak massa’s bezoekers, maar deze plaats is nog steeds bijzonder prachtig. Je kan op de gelige, ruige rotsen zitten en in het sprankelende en verfrissende water springen.

Gallipoli

Misschien ben je van plan om het zuidwestelijke deel van de hiel niet te bezoeken of hoor je af en toe dat Gallipoli een toeristenval is en dat je het beter kan overslaan. Toch is het de moeite om deze stad te bezoeken. Het historische deel van de stad ligt op een soort eiland dat uit het vasteland steekt. Met een aantal beschutte baaien waar je kan baden, witgekalkte muren en gemeenschappelijke kathedralen, kerken en kastelen die in heel Puglia te vinden zijn, heeft het alle hoofdingrediënten van een Pugliaanse stad.

Martina Franca

Hier kan je verdwalen in het labyrint van witte straten die in november helemaal verlaten zijn. In het laagseizoen vind je hier geen enkele ziel meer. Op het centrale plein, dat geflankeerd wordt door een torenhoge kathedraal en een gebogen portiekstijl heeft, kan je genieten van een eenvoudige en heerlijke lunch, met veel wijn voor zij die niet moeten rijden.

Martina Franca is een korte rit verwijderd van Alberobello, maar heeft weinig toeristen, waardoor het zeker op de Italiaanse lijst van verborgen juweeltjes thuishoort. In de zomer is er een operafestival waardoor de bezoekersaantallen groeien.

De stad was vroeger volledig ommuurd, en de grote pleinen, kleine restaurantjes en vlekkeloze sfeer maken dit de ideale locatie voor een lunchpauze. Je zult hier zeker Capocollo proeven, één van de beste vleeswaren in Italië. In feite komen de meeste van Puglia’s meest gevierde geconserveerde producten uit Martina Franca.

Otranto

Op het eerste gezicht lijkt Otranto, op de foto’s op Google, misschien wel net hetzelfde als elke andere Pugliaanse kustplaats: perfect gekleurd water en veel witgekalkte gebouwen. Otranto heeft echter meer dan genoeg verrassingen om van te genieten. Je kan met een Piaggio Ape, een driewieler die lijkt op een tuk-tuk of een riksja, naar het meest oostelijke punt van het Italiaanse vasteland rijden, op korte afstand van het centrum van Otranto. Wanneer je langs de winderige kust wandelt, met wilde kruiden aan je voeten, komt je aan bij de vuurtoren van Punta Palascia, waar sterke golven tegen de unieke rotsformaties en grotten langs de kustlijn beuken.

Op de terugweg naar de stad kan je stoppen bij de Laghetto Cava di Bauxite, waar felrode grond het door de mens gecreëerde meer omsluit, waar nu schildpadden leven en waar vogels komen om te drinken. Ooit was het een steengroeve, maar het nieuwe gebruik ervan als natuurpark is veel aantrekkelijker.

Binnenin Otranto, buiten de zwemmogelijkheden en het enorme kasteelcomplex, is de Otranto kathedraal zeker een bezoek waard, ook al ben je al de kathedralen een beetje beu. De vloer is aangelegd met ongelofelijke mozaïeken die hemel en hel uitbeelden, en achteraan de kapel liggen de beenderen van christelijke martelaren die hier zijn overleden. Het is de moeite waard om meer te leren over de geschiedenis en de mozaïeken.

Lecce

Lecco wordt ook vaak “Florence van het zuiden” genoemd. Vanwege de barokke gebouwen die de stad sieren, is Lecce een plek waar je minstens een nacht wilt doorbrengen. De koffiecultuur is hier erg prominent, met een bijzondere focus op amandelmelk-ijskoffie, en er zijn tal van coole bars voor zowel koffie als cocktails, evenals een overvloed aan fantastische restaurants in kleine straatjes en centrale pleinen met livemuziek.

Met klokkentorens die ontstaan uit kathedralen en een Romeins amfitheater brengt Lecce ook architectuur met zich mee. Sommige van de gebouwen zijn zo oud en gebouwd met zulke fijne zandsteen, dat er plaatsen zijn waar je de muren kan aanraken en ze bijna afbrokkelen. Probeer dat dus niet te doen! Dit is een prachtige stad en een must in Puglia.

Locorotondo

locorotondo

Als je op zoek bent naar dingen om te doen in Puglia, dan is een bezoek aan Locorotondo een absolute must! Het zou kunnen dat je aanvankelijk een beetje twijfelt aan Locorotondo, want het moderne deel van de stad is niets bijzonders. Neem de korte wandeling op de heuvel naar de oude stad, en je wordt vervoerd naar een magisch doolhof van witte straatjes, versierd met hangende bloemenmanden en de tafels van de restaurants buiten. Je zal verliefd worden op Locorotondo. De koffie hier geeft meer een kick, de gelato voelt hier zoeter aan, en elke keer als u een hoekje omgaat, zal je camera overuren maken. De naam van de stad komt van de cirkelvormige vorm waarin hij is gebouwd, hoewel dit vanaf de begane grond niet duidelijk is. Zorg ervoor dat je Locorotondo toevoegt aan je lijst met dingen die je in Puglia moet doen!

Gargano National Park

Dit beschermde gebied vol met flora en fauna, dat uitsteekt in de oostkust boven Bari en tegenover Foggia ligt, maakt samen met de witte kliffen en grotten langs de kust het perfecte paar. Als je van wandelen en veel natuur houdt tijdens je vakanties, plan dan zeker een bezoek aan het Gargano park in. Je kan wandelen of fietsen door de restanten van het historische Umbra bos, of bezoek de Tremiti Islands in het marine reservaat om de grotten te bewonderen. Dit is werkelijk een fantastisch stukje natuur.

Massafra

Massafra is een klein dorp, iets hoger gelegen en het meeste bekend voor zijn kasteel en aquaduct. Hier is niet zo heel veel te doen, maar je kan er wel spotgoedkoop eten. Je betaalt minder dan €10 voor 3 hoofdgerechten, wijn, water, koffie en de lokale sfeer. Grootmoeders roepen uit vensters, in cafés speelt men kaartspellen, en er lopen niet veel toeristen rond. Als je op zoek bent naar een dorp zonder veel toerisme, dan is Massafra een pareltje.

Pasta maken in een oude windmolen

Je kan geen lijst schrijven van de beste dingen die je in Puglia kunt doen, zonder rekening te houden met het eten. De keuken van de regio is historisch gezien gemaakt van eenvoudige ingrediënten, maar werkelijk heerlijk. Dit was te wijten aan het feit dat het zuiden van Italië niet alleen minder geld heeft, maar ook één van de meest duidelijke verschillen; de overvloed aan olijfbomen om olie mee te maken, terwijl het noorden van Italië meer afhankelijk was van boter.

Het is ook een uitstekende plek voor Vegetariërs en Veganisten vanwege dit, omdat olie nog steeds het meest gebruikt wordt. Kazen zoals Buratta, een mozzarella-achtige bal vol met room, is overal te vinden. Puccia, een soort broodje op basis van pizzadeeg, is een andere must om te eten in Puglia, evenals de orecchiette, een oorvormige pasta waar de regio bekend om staat.

Eén van de meest interessante foodie-ervaringen die je in Puglia kan hebben ligt in Foggia. In een oude watermolen, daterend uit de jaren 1600, die er vanbuiten enigszins vervallen uitziet, maar van binnenuit volledig werkt, wordt het graan om de pasta te maken nog steeds gemalen door de kracht van het water en harde werk.

Brindisi

BRINDISI

Brindisi is een havenstad en heeft niet dezelfde fotografische aantrekkingskracht als sommige andere plaatsen in Puglia, maar er zijn nog steeds enkele dingen te doen, zoals het hoge Monumento al Marinaio ‘d’Italia, het 13de-eeuwse kasteel, en de Romeinse zuilen op het plein boven op een grote trap bezoeken.

Bari

Bari stad

Bari, de hoofdstad van Puglia, is een havenstad die een soort heruitvinding ondergaat. Lange tijd werd Bari beschouwd als een enigszins onaangename bestemming, maar de laatste jaren maakt het een toeristische comeback, en in 2019 noemde Lonely Planet het zelfs een van de beste opkomende bestemmingen in Europa. Het is een stad waar je misschien wat harder moet proberen om de ware essentie te gaan voelen. Indien je eerste bezoek aan de stad een beetje saai lijkt, is het aan te raden om mee te gaan met een fietstoer van Veloservice om de stad echt beter te leren kennen.

Bari is meer een stad van mensen, verhalen en eten dan een stad met veel attracties. Tuurlijk, het Casino is cool en de kathedraal is net zo groots als alle andere, maar het is in de kleine steegjes, kleine winkeltjes en gezellige pleinen dat je de charme van Bari kan vinden.

Of het nu proeven van heerlijke gebakken polenta uit een oma’s voorkamer is, terwijl anderen op het plein pasta snijden met de hand tijdens een babbel, of genieten van een heerlijke Foccacia of kaasschotel in een kleine lokale winkel, terwijl de eigenaar met trots uitleg geeft over de productiemethoden, Bari zal je snel opwarmen dankzij de lokale bevolking.

Parco Naturale e Regionale delle Dune Costiere

Dit winderige natuurpark langs de kust herbergt zandduinen, wilde kruiden en een lange strook zand. Terwijl er hier strandclubs zijn, en kleine stadjes om in te eten, zijn de winden veel te sterk om in te zonnebaden. Windsurfen gebeurt hier echter continu, en het is geen verrassing dat het een populaire bestemming in Puglia is voor degenen die willen opstijgen. Niet ver van Ostuni is het kleine schiereilandstadje Torre Canne, een heerlijke lunchplek.

Manduria & Museum of Primitivo wine

In de bescheiden stad Manduria, die zich van de kust tot aan de rustige straten in het binnenland uitstrekt, vind je in de zomer een van de meest unieke wijngaarden. Wanneer je het Museum of Primitivo wine binnenloopt, wordt je begroet met wat lijkt op een benzinepompstation en dat was het inderdaad, maar met een groot verschil. Deze pompen waren geen brandstof aan het uitdelen, maar wijn, en een trouwe rij plaatselijke bewoners lieten hun flessen vullen met het goede spul voor ongeveer dezelfde prijs, of minder, dan een liter brandstof.

Een unieke opstelling is te vinden in de ondergrondse ruimtes, waarvan er veel zijn, en het was in deze ruimtes dat de wijn vroeger werd opgeslagen voor de verbouwing tot een museum. Je kunt de vlekken op de muur zien waar de dieprode wijnkleur zijn sporen heeft achtergelaten.

Natuurlijk moet je na een wijntour een proeverij doen, en de heerlijke mix van rood, wit en rosé is zelfs om tien uur ’s ochtends al een feestje waard. Geweldige wijn voor geweldige prijzen, dus stop een paar flessen in de kofferbak van de auto om later in de reis van te genieten.

Salento Coast

Salento Coast

Deze niet druk bezochte kuststrook loopt van het uiterste zuiden van Puglia, in Leuca, tot aan Gallipoli. Als je houdt van gouden stranden en azuurblauw water, dan is dit stuk kustlijn de perfecte plek in Puglia om een paar dagen te genieten van alles wat de regio te bieden heeft.

Hoe kom je in Puglia: Als je een bezoek brengt per vliegtuig, dan is vliegen op Bari de meest voor de hand liggende optie, hoewel het vliegveld van Brindisi verder naar het zuiden ook internationale vluchten biedt en een goed startpunt is voor een road-trip.

Nieuwste deals

All-Inclusive naar dit 5* resort op Kos

Prijs vanaf

€831,-

Ultra Last Minute zeer goedkoop naar Curacao!

Prijs vanaf

€675,-

Goedkoop naar Zakynthos in het hoogseizoen

Prijs vanaf

€407,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Top aanbieders

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Bekijk deals

Vakantie alert

Mis nooit meer een goedkope aanbieding!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van cheap.nl wil
ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.

Exclusieve vakantiedeals ontvangen?

Schrijf je in voor onze vakantiealert en blijf op de hoogte!